Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MS odštartovali veľkým prekvapením. Topfavorit skončil bez medaily

Nórsky cyklista Tobias Foss sa stal prekvapujúcim majstrom sveta v časovke na šampionáte v austrálskom Wollongongu.

18.09.2022 09:23 , aktualizované: 10:04
Tobias Foss Foto: ,
Tobias Foss sa teší z titulu majstra sveta v časovke.
debata

Dvadsaťpäťročný špecialista dosiahol na 34,2 km dlhej trase čas 40:02,78 minút a o 2,95 sekundy zdolal Švajčiara Stefana Künga. Bronz si vybojoval Belgičan Remco Evenepoel so stratou 9,16 s. Slováci v časovke neštartovali.

Pre Fossa je to len štvrté víťazstvo v kariére, pričom doteraz sa tešil výlučne iba na domácich šampionátoch, kde získal v tejto sezóne titul v časovke a vlani v časovke aj hromadných pretekoch.

Do profesionálneho pelotónu vstúpil po triumfe na Tour de l'Avenir v roku 2019, čo je kratšia „Tour de France“ pre pretekárov do 23 rokov.

"Mám pocit, že som sa ešte neprebudil z tohto sna. Počas časovky som sa cítil dobre, mal som dobré nohy, ale vyhrať? Musím si to ešte poriadne uvedomiť.

Wollongong Čítajte aj Čo je to tlak? Sagan má na MS jasnú taktiku, pýtali sa ho aj na olympiádu

Nepovedal by som, že som nejaký extra sebavedomý pretekár, ale mal som pocit, že som tam dnes nechal všetko a že to môže dobre dopadnúť.

Bola to trať, na ktorej sa nedalo odpočívať. Bolo tam všetko, stúpania, technické pasáže. Hovoril som si, že keby som bol v Top10 bol by som spokojný.

Veril som si aj na najlepšiu päťku, ale mať dúhový dres je úžasné," povedal v prvom televíznom rozhovore. Foss je historicky prvý Nór, ktorý získal medailu v tejto disciplíne.

10 Julian Čítajte aj Padla definitíva. Zaútočí Alaphilippe na Saganov rekord?

Nedeľňajšia trasa pre mužov i ženy merala 34,2 km a skladala sa z dvoch okruhov s krátkym stúpaním na Dumfries Avenue (0,7 km, 6,7%).

Pretekári boli rozdelení do blokov, pričom hlavní favoriti išli v poslednom štvrtom. Foss vyštartoval ešte pred nimi, no predviedol skvelý výkon a rýchlo zašiel najmä záverečný úsek po druhom stúpaní. Do cieľa prišiel v čase 40:02,78 minúty.

Nedokázali ho prekonať ďalší favoriti, no potom vyštartoval Küng a zdalo sa, že dvojnásobný európsky šampión (2020, 2021) si ide konečne aj po svetový titul. Bol najrýchlejší na prvom aj druhom medzičase, na ktorom mal náskok na Fossa až dvanásť sekúnd.

Na záverečných desiatich kilometroch mu však došli sily a cieľ preťal o 2,95 s za Nórom. Z ďalších pretekárov ohrozil ich výkon len Evenepoel, ktorý obsadil tretiu priečku.

Časovku mal dobre rozbehnutú aj dvojnásobný obhajca zlata Filippo Ganna, taliansky špecialista však strácal už na druhom stúpaní a finišoval až siedmy. Tesne pred ním skončil dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar zo Slovinska.

Francúz Remi Cavagna bol až jedenásty. Veľkú smolu mal Američan Magnus Sheffield, ktorý mal dobré medzičasy, no potom spadol. Ešte väčšiu Ethan Hayter, dvadsaťštyriročnému Britovi spadla reťaz a obsadil štvrté miesto s mankom 39,95 sekundy. Ak by nemusel meniť bicykel, mohol útočiť na cenné kovy.

Výsledky:

1. Tobias Foss (Nór.) 40:02,78 min, 2. Stefan Küng (Švaj.) +2,95 s, 3. Remco Evenepoel (Belg.) +9,16, 4. Ethan Hayter (V.Brit.) +39,95, 5. Stefan Bissegger (Švaj.) +46,81, 6. Tadej Pogačar (Slovin.) +48,13, 7. Filippo Ganna (Tal.) +55,32, 8. Nelson Oliveira (Port.) +58,98, 9. Yves Lampaert (Belg.) +1:08,84, 10. Bruno Armirail (Fr.) +1:09,24

Rakúsko SR Cyklistika MS Innsbruck Sagan Čítajte aj Kto bude pomáhať Saganovi? Slovenská nominácia na MS je známa

Van Dijková obhájila titul v časovke

Holandská cyklistka Ellen van Dijková obhájila titul v časovke žien na majstrovstvách sveta v austrálskom Wollongongu. Tridsaťpäťročná špecialistka dosiahla na 34,2 km dlhej trase čas 44:28,60 minút a o 12,73 sekúnd zdolala domácu Grace Brownovú.

Bronz získala úradujúca európska šampiónka Marlen Reusserová zo Švajčiarska (+41,68 s). Slovenka Nora Jenčušová skončila na 35. pozícii s mankom 7:42 minúty.

Van Dijková štartovala ako posledná a potvrdila úlohu veľkej favoritky. Dokopy je to už jej tretí titul v časovke, prvý získala ešte v roku 2013, okrem toho má na konte aj striebornú (2016) a bronzovú medailu v tejto disciplíne (2018).

Na vlaňajších MS získala aj striebro v miešanej súťaži. Prekvapujúco mimo pódia zostala ďalšia holandská spolufavoritka, bývalá dvojnásobná majsterka sveta (2017, 2018) a olympijská šampiónka z Tokia Annemiek van Vleutenová, ktorá obsadila siedme miesto so stratou 1:43,02 minúty.

„Nečakala som, že vyhrám. Nemyslela som si, že je to perfektná trasa práve pre mňa, no s trénerom sme zvolili dobrý psychický prístup. Chcela som do toho dať všetko, možno sa dostať na pódium, no keby to nevyšlo, nevadí. Aj tak som mala skvelý rok. Nakoniec som však vyhrala,“ povedala majsterka.

Archibald cyklistika Čítajte aj Najskôr titul, potom infarkt. Britániu zasiahla náhla smrť hviezdy

Ženy išli prvýkrát v histórii na rovnakej trase ako muži, tá sa skladala z dvoch okruhov s krátkym stúpaním na Dumfries Avenue (0,7 km, 6,7%).

Po prvý raz sa spolu so ženami bojovalo v rovnakých pretekoch aj o titul do 23 rokov. Ten získala Talianka Vittoria Guazziniová, ktorá bola celkovo štvrtá so stratou 52,11 s za van Dijkovou.

Striebro získala Holanďanka Shirin van Anrooijová a bronz Ricarda Bauernfeindová z Nemecka. Jenčušová bola v tejto kategórii siedma.

Výsledky: 1. Ellen van Dijková (Hol.) 44:28 min, 2. Grace Brownová (AUS) +13 s, 3. Marlen Reusserová (Švaj.) +42, 4. Vittoria Guazziniová (Tal.) +52, 5. Leah Thomasová (USA) +1:19, 6. Kristen Faulknerová (USA) +1:26, 7. Annemiek van Vleutenová (Hol.) +1:43, 8. Georgia Bakerová (Aus.) +1:47, 9. Lotte Kopecká (Belg.) +1:50, 10. Anna Kiesenhoferová (Rak.) +1:57, … 35. Nora JENČUŠOVÁ (SR) +7:42

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 v cyklistike #Tobias Foss