Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

QuickStep sa tešil aj v Trnave, Slováka zvolili za najbojovnejšieho jazdca

Britský cyklista Ethan Vernon v stredu dosiahol druhé víťazstvo na 66. ročníku pretekov Okolo Slovenska.

14.09.2022 17:39
SR Cyklistika Okolo Slovenska 1. etapa TTX štoček Foto: ,
Skupina cyklistov v úniku pri prejazde Trnavou počas 1. etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska 2022.
debata

Jazdec stajne Quick-Step Alpha Vinyl vyhral po prológu v Petržalke aj 1. etapu, udržal si žltý dres pre celkového lídra a má aj zelený dres pre najlepšieho v bodovacej súťaži.

V Trnave sa presadil v záverečnom špurte na 142,3 km dlhej trasu zo Šamorína. Druhý finišoval Rus Gleb Syrica (Astana Kazachstan) a tretí bol Talian Giovanni Lonardi (EOLO-Kometa).

Stredajšia trať ponúkla tri rýchlostné prémie a jednou horskú na Červenom kameni (1,5 km, 6,3%). Pred začiatkom etapy odstúpili David Dekker (Jumbo-Visma) a Tim Wollenberg (Santic-Wibatech). Cyklistom v úvode etapy robil spoločnosť slabý dážď a teplota vzduchu bolo okolo 20 stupňov.

Po desiatich kilometroch sa sformoval únik, do ktorého sa dostala šestica Diego Pablo Sevilla Lopez (EOLO-Kometa), Jasper Haest (VolkerWessels), Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Nik Cemažar (Adria Mobil), Bryan Olivo (Friuli ASD) a domáci zástupca Matúš Štoček (ATT Investments).

Po 25 km mali k dobru necelé tri minúty pred pelotónom, ktorý viedli jazdci Quick-Stepu. Tí celý deň pracovali pre Vernona, najväčšieho favorita v hromadnom špurte. Prvú rýchlostnú prémiu v Senci vyhral Haest, Štoček bol štvrtý.

Nasledovala jediná horská prémia na Červenom kameni a prvý na nej bol slovenský pretekár. Stal sa tak novým lídrom vrchárskej súťaže a vo štvrtok bude jazdiť v bodkovanom drese.

Potom už pelotón začal sťahovať manko a po rýchlostnej prémii v Borovej, ktorú vyhral Olivo, strácal už len okolo minúty a pol. V balíku prišlo k pádu, no Lorenzo Gobbo (Biesse-Carrera) po ošetrení pokračoval ďalej.

10 Julian Čítajte viac Padla definitíva. Zaútočí Alaphilippe na Saganov rekord?

Po prvom prejazde Trnavou 41 km pred cieľom mal únik k dobru už len minútu a o ďalších desať len pol. Šestica na čele však spolupracovala a ešte sa snažila sťažiť balíku záver. Na méte 25 km pred cieľom mal už len päťčlenný únik k dobru iba 18 sekúnd.

Záverečnú rýchlostnú prémiu vyhral Štoček a stal sa aj najbojovnejším pretekárom etapy. V závere sa pokúsilo o únik ešte niekoľko pretekárov, ale o víťazovi sa rozhodol v očakávanom záverečnom špurte. Ten zvládol najlepšie Vernon, ktorý si pripísal na konto tretí etapový triumf v kariére.

debata chyba