Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petržalský prológ ovládol Quick-Step. Parádne začal i Slovák v jeho farbách

Úvodný prológ 66. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska vyhral Brit Ethan Vernon. Jazdec stajne Quick-Step Alpha Vinyl zvládol individuálnu časovku v uliciach Petržalky za 7:33,50 minúty a je aj prvý držiteľ žltého dresu pre lídra celkového poradia.

13.09.2022 19:04 , aktualizované: 20:29
Martin Svrček Foto:
Martin Svrček počas prológu pretekov Okolo Slovenska.
debata (1)

Na druhom a treťom mieste skončili jeho tímoví kolegovia Čech Jozef Černý (+6,73 s) a Dán Michael Mörköv (+14,76 s).

Zo 16 domácich pretekárov v pelotóne obstál najlepšie ďalší jazdec Quick-Stepu Martin Svrček, ktorý finišoval na 9. mieste so stratou 21,77 sekundy.

Pre dvadsaťdvaročného Vernona to bolo len druhé víťazstvo medzi profesionálmi, prvé dosiahol tento rok v 5. etape pretekov Okolo Katalánska.

"Je to skvelé. Mám za sebou tri týždne dobrej domácej prípravy, takže som rád, že sa tá tvrdá robota zúročila. Som rád, že sa to podarilo tu, domove nášho sponzora Janom, takže je to niečo špeciálne.

Vedel som, čo mám robiť, musel som sa sústrediť len na seba a predviesť najlepšiu jazdu, akú viem. To sa mi podarilo a dnes to stačilo na víťazstvo," povedal Vernon, ktorý štartuje prvýkrát na Slovensku:

„Štart bol skvelý, bolo tu skvelé publikum a tiež trať prológu. Dúfam, že aj zajtra budeme mať dobrý deň a obhájime žltý dres.“

Spokojný so svojím výkonom bol aj najlepší Slovák Svrček. Pre devätnásťročného mladíka je to premiéra na etapových pretekoch v drese Quick-Stepu, keďže v prvej polovici roka jazdil za farmársky tím Biesse-Carrera. Navyše tento rok bojoval so zranením a zdravotnými problémami.

"Som veľmi spokojný, keďže som mal ťažkú sezónu a myslím si, že som podal veľmi dobrý výkon. Na to všetko, čo som si za tie posledné tri mesiace prežil, je to super, vôbec som to nečakal.

Mal som zlomenú kľúčnu kosť, tri operácie, zápal, infekcie a všetko možné. Už mi vyoperovali železo, čo som mal v kľúčnej kosti a už by malo byť všetko v pohode, nemám ani žiadny zápal.

Chcem byť hlavne spokojný so svojím výkonom a čo najviac pomôcť tímu. Určite chcem, aby sme vyhrali celkové poradie a čo najviac etáp," povedal.

Pred prológom, ktorý odštartoval aj finišoval pri dostihovej dráhe v Petržalke, prebehol krátky ceremoniál s predstavovaním jednotlivých stajní.

Richie Porte Čítajte aj Pelotón opúšťa veľká postava. Je pripravená na novú kapitolu

Tento rok sa na štart postavilo dokopy 21 sedemčlenných tímov vrátane štyroch z elitnej kategórie UCI WorldTeam. Okrem Quick-Stepu aj Jumbo-Visma, Astana Qazaqstan a Izrael-Premier Tech.

Domácu scénu zastupujú kontinentálna Dukla Banská Bystrica a národná reprezentácia, v ktorej sa predstavil aj Juraj Sagan. Okrem toho štartovali aj Svrček a Matúš Štoček (ATT Investments).

Prológ odštartoval Poliak Bartosz Rudyk z tímu Santic – Wibatech, z domácich jazdcov začal ako prvý ukrajovať zo sedemkilometrovej trate Filip Lohinský z Dukly.

Prvý čas na porovnanie s ostatnými stanovil Liam Bertazzo z tímu Maloja Pushbikers, ktorý zvládol trať za 7:57 min. Juraj Sagan mal čas 8:26 min a Štoček bol o 14 sekúnd rýchlejší. David Dekker z Jumba bol len o sekundu pomalší ako líder pretekov.

12 Roglič Čítajte aj Nevie prehrávať? Roglič zmenil názor, z pádu viní rivala

Potom už vyrazil na trať Svrček a jediný slovenský zástupca vo WorldTeams sa pred domácimi divákmi predviedol parádne, keď bol o dve sekundy rýchlejší ako Bertazzo. Z ďalších pretekárov na štarte ho prekonal až Holanďan Loe van Belle z Jumba (7:48 min) a jeho čas potom ešte vylepšil len o osem stotín Mörköv.

Ani tomu však prvenstvo nevydržalo a z triumfu sa nakoniec tešil iný pretekár Quick-Stepu, Vernon s časom 7:33 min. Z ďalších na štarte ohrozil najlepší čas už len Černý, ktorý sa dostal na druhé miesto a skompletizoval víťazný hetrik belgického tímu. Svrček skončil nakoniec deviaty.

Z ďalších slovenských cyklistov obsadil Štoček 47. miesto so stratou +38,56 s, Andrej Liška (reprezentácia SR) bol 60., o päť priečok nižšie skončil Marek Čanecký a Dávid Kaško bol 71. (obaja SR/Dukla Banská Bystrica).

V stredu je na programe 1. etapa zo Šamorína do Trnavy dlhá 142,3 km s tromi rýchlostnými prémiami a jednou horskou na Červenom kameni (1,5 km, 6,3%).

Fakty z Okolo Slovenska

Výsledky prológu (individuálna časovka na 7 km v Petržalke): 1. Ethan Vernon (V.Brit./Quick-Step Alpha Vinyl) 7:33,50 min, 2. Josef Černý (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) +6,73 s, 3. Michael Mörköv (Dán./Quick-Step Alpha Vinyl) +14,76, 4. Loe van Belle (Hol./Jumbo-Visma) +14,84, 5. Jakub Otruba (ČR/Elkov-Kasper) +18,08, 6. Maikel Zijlaard (Hol./VolkerWessels Cycling Team) +18,68, 7. Zdeněk Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) +19,81, 8. Stefan de Bod (JAR/Astana Qazaqstan) +21,06, 9. Martin SVRČEK (SR/Quick-Step Alpha Vinyl) +21,77, 10. Liam Bertazzo (Tal./Maloja Pushbikers) +24,08, … 47. Matúš ŠTOČEK (SR/ATT Investments) +38,56, 60. Andrej LIŠKA (reprezentácia SR) +42,18, 65. Marek ČANECKÝ +43,74, 71. Dávid KAŠKO (obaja SR/Dukla Banská Bystrica) +45,24

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Slovenska #Martin Svrček #QuickStep-AlphaVinyl