Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekliaty rok. Alaphilippe skončil v sanitke, šanca na Saganov rekord sa rozplýva

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe spadol v stredajšej 11. etape pretekov Vuelta a Espaňa a pre zranenie musel odstúpiť.

31.08.2022 17:26 , aktualizované: 18:39
Julien Alaphilippe Foto:
Julian Alaphilippe po páde v 11. etape Vuelty.
debata (1)

Líder pretekov Remco Evenepoel z tímu Quick-Step Alpha Vinyl tak prišiel o ďalšieho pomocníka.

Už predtým musel odstúpiť Pieter Serry po pozitívnom teste na koronavírus. Alaphilippe skončil na zemi približne 65 km pred koncom etapy a po páde sa držal za pravé rameno.

Ruku mu zafixovali a následne ho naložili do sanitky. Tesne pred ním skončil na zemi ďalší jazdec Quick-Stepu a úradujúci majster sveta sa už nemal kam uhnúť.

Pre Alaphilippea tak pokračuje smolná sezóna. Dvojnásobný majster sveta si zlomil kľúčnu kosť, dve rebrá a utrpel i zranenie pľúc v apríli po páde na 108. ročníku Liege-Bastogne-Liege.

Následne prišiel o Tour de France a teraz mu hrozí neúčasť na MS, ktoré odštartujú 18. septembra v austrálskom Wollongongu.

V prípade potvrdenia čierneho scenára by Alaphilippe prišiel o šancu zaútočiť na rekord Petra Sagana v podobe troch titulov majstra sveta v rade (Richmond 2015, Dauha 2016, Bergen 2017), čo sa žiadnemu inému cyklistovi nepodarilo.

Peter Sagan Čítajte aj Skoky, zablatená špecialita, šrám na chrbte. Takto bojoval Sagan

Etapu vyhral Groves

Jedenástu etapu vyhral austrálsky cyklista Kaden Groves. Jazdec stajne BikeExchange-Jayco sa presadil v hromadnom dojazde a 191,2 km dlhú trasu z ElPozo Alimentación do národného parku Cabo de Gata zvládol za 5:03:14 h.

Druhý finišoval Holanďan Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe) a tretí skončil Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck). Na čele celkového poradia sa udržal Belgičan Remco Evenepoel z tímu Quick-Step Alpha Vinyl.

Ešte pred etapou museli z pretekov odstúpiť pre nákazu koronavírusom piaty v celkovom poradí Simon Yates (BikeExchange-Jayco) a deviaty Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers). Celkový počet prípadov ochorenia tak stúpol na pätnásť.

Stredajšia etapa mala rovinatý až mierne zvlnený charakter a očakával sa hromadný dojazd. Pelotón pustil krátko po štarte do úniku len trojicu pretekárov, dostali sa doň Jetse Bol (Burgos-BH), Čech Vojtěch Řepa (Kern Pharma) a Joan Bou (Euskaltel-Euskadi).

Počas celého dňa sa išlo v pohodovom tempe, situácia zostávala rovnaká a únik mal 66 km pred cieľom náskok dve minúty. Krátko na to prišli cyklisti do uličiek mesta, kde Řepa na čele úniku nezvládol zákrutu a spadol. Hneď potom dopadol rovnako aj Alaphilippe.

Peter Sagan Čítajte aj Francúzsku klasiku ovládol Van Aert, Sagan bol v cieli s brutálnou stratou

Pokus trojice v úniku sa definitívne skončil 24 km pred cieľom a zvyšný úsek už išiel pelotón pokope. V záverečnom špurte si najlepšie vypočítal sily Groves, ktorý si pripísal premiérové víťazstvo na Grand Tour a deviate celkovo.

Vo štvrtok je na programe 192,7 km dlhá etapa z mesta Salobrena do Penas Blancas, prvá polovica sa ide po rovine a v druhej čaká na cyklistov jeden krátky kopec a záverečné stúpanie do cieľa 1. kategórie (18,9 km, 6,5%).

Fakty z Vuelty

11. etapa (El Pozo Alimentación – Cabo de Gata, 191,2 km): 1. Kaden Groves (Aus./BikeExchange-Jayco) 5:03:14 h, 2. Danny van Poppel (Hol./Bora-Hansgrohe), 3. Tim Merlier (Belg./Alpecin-Deceuninck), 4.Juan Sebastian Molano (Kol./SAE Team Emirates), 5. Mads Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 6. Daniel McLay (V.Brit./Arkéa Samsic), 7. John Degenkolb (Nem./DSM), 8. Fred Wright (V.Brit./Bahrajn-Victorious), 9. Cedric Beullens (Belg./Lotto Soudal), 10. Boy van Poppel (Hol./Intermarché-Wanty Gobert Matériaux) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Remco Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 39:39:04 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +2:41 min, 3. Enric Mas (Šp./Movistar) +3:03, 4. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +3:55, 5. Juan Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) +4:53, 6. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) +6:45, 7. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana Kazachstan) +6:50, 8. Tao Geoghegan Hart (V.Brit./Ineos Grenadiers) +7:37, 9. Ben O'Connor (Aus./AG2R) +7:46, 10. Thymen Arensman (Hol./DSM) +8:44

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Alaphilippe #Vuelta a Espaňa