Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrálska radosť na Vuelte. Po stúpaní sa menil aj líder podujatia

Austrálsky cyklista Jay Vine sa stal víťazom štvrtkovej 6. etapy pretekov Vuelta a Espaňa.

25.08.2022 18:20
716589247 Foto:
Jay Vine sa stal víťazom 6. etapy na Vuelte.
debata

Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck Vine sa presadil v záverečnom stúpaní a po 181,2 km prišiel do cieľa v San Miguel de Aguayo v čase 4:38:00 h. Druhý finišoval s mankom 15 sekúnd Belgičan Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), ktorý sa dostal na čelo celkového poradia, a tretí skončil Španiel Enric Mas z Movistaru (+16 s).

Dvadsaťdvaročný Evenepoel vyzliekol z červeného dresu doterajšieho lídra Rudyho Molarda z Francúzska. Jazddec stajne Groupama-FDJ finišoval až n 35. mieste so stratou 5:06 minúty na víťaza. Evenepoel ho tak predbehol o 21 sekúnd, tretí Enric Mas na neho stráca 28 sekúnd, štvrtý je trojnásobný obhajca prvenstva Slovinec Primož Roglič z Jumba (+1:01 min), ktorý v záverečnom stúpaní zaostal.

„Som spokojný, som hrdý na to, že som líder, preto sme tak dreli. Dnes som ukázal možno najlepší výkon, musím sa poďakovať tímu. Je to jeden zo snov, ktoré som mal,“ povedal v cieli Evenepoel.

Sagan e-bike Čítajte viac Sagan opäť v národnom drese! Čaká ho boj o titul, ktorý ešte nemá

Štvrtková etapa bola prvá horská skúška 77. edície Vuelty. Cyklisti vyrazili z Bilbaa a na ceste na vrchol Ascensión al Pico Jano (1. kat., 12,5 km, 6,6%) ich čakali dve vrchárske prémie – Puerto de Alisas (2. kat., 8,1 km, 6,4%) a Collada de Brenes (1. kat., 6,3 km, 8,6%).

Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila desiatka pretekárov vrátane Marka Paduna (EF Education-EasyPost), Fausta Masnadu (Quick-Step Alpha Vinyl) či Daria Catalda (Trek-Segafredo). Únik si čoskoro vypracoval päťminútový náskok a pokope prešiel aj prvé stúpanie. Situácia sa dlho nemenila a až pod úpätím Collada de Brenes sa začalo útočiť.

Molard Čítajte viac Jumbo pustilo červený dres, Rogliča vyzliekol Molard

Náročné stúpanie sťažilo cyklistom kantábrijské počasie. Počas celej etapy totiž pršalo, išlo sa v hmle a teplotách okolo 15 stupňov Celzia.

Tesne pred druhým kopcom prišlo k pádom v úniku i pelotóne, ktorý sa rozdelil na dve časti. Z čelnej skupiny vyrazil dopredu Padun, ktorý sa dostal prvý na vrchol a spustil sa do nebezpečného zjazdu po mokrom asfalte a so zlou viditeľnosťou.

Archibald cyklistika Čítajte viac Najskôr titul, potom infarkt. Britániu zasiahla náhla smrť hviezdy

Aj preto radšej neriskoval a jeho náskok rýchlo klesal. Pedun sa udržal vpredu až po úpätie Pico Jano, kde mal k dobru 55 sekúnd. Za ním sa však už valili favoriti na celkové poradie, ktorí sami začali útočiť. Najprv však vyrazil Vine z Alpecinu a čoskoro sa dostal na čelo. Výbornú prácu potom odviedol QuickStep, keď pripravil pozíciu pre svojho lídra Evenepoela.

Belgický mladík dokonca utrhol Primoža Rogliča (Jumbo) a krok s ním držal len Enric Mas. Pred dvojicou však stále šliapal výborne Vine, ktorý si v hustej hmle prišiel pre premiérové profesionálne víťazstvo a najväčší úspech v kariére. Druhý skončil Evenepoel a tretí bol Mas.

výsledky 6. etapy (Bilbao – San Miguel de Aguayo, 181,2 km):
1. Jay Vine (Aus./Alpecin-Deceuninck) 4:38:00 h, 2. Remco Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) +15 s, 3. Enric Mas (Šp./Movistar) +16, 4. Juan Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) +55, 5. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +1:37, 6. Pavel Sivakov (Fr./Ineos Grenadiers), 7. Tao Geoghegan Hart (V.Brit./Ineos Grenadiers), 8. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe), 9. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers), 10. Simon Yates (V.Brit./Bike­Exchange-Jayco) všetci rovnaký čas

celkové poradie:
1. Evenepoel 20:50:07 h, 2. Rudy Molard (Fr./Groupama-FDJ) +21 s, 3. E. Mas +28, 4. Roglič +1:01, 5. Ayuso +1:12, 6. Sivakov +1:27, 7. Hart rovnaký čas, 8. Rodriguez +1:34, 9. S. Yates +1:52, 10. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) +1:54

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Remco Evenepoel