Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadny žltý dres. Van Aert by mal ísť v Saganových šľapajach

Nedávno skončená Tour de France ponúkla tri týždne špičkových výkonov a atraktívnej cyklistiky.

28.07.2022 18:00
Sagan Tour Foto:
Peter Sagan na Tour de France 2022.
debata

Stodeviaty ročník Starej dámy pozorne sledoval aj bývalý elitný špurtér Ján Svorada.

„Mladá generácia opäť previedla skvelé výkony. Cyklistiku jej výkony rozhodne zatraktívňujú,“ vraví rodák z Trenčína, víťaz troch etáp na TdF.

Užili ste si preteky pred televíznou obrazovkou?

Jednoznačne. Bolo to najkrajšia Tour za posledné roky, otvorená od začiatku až do konca. Videli sme dramatický súboj medzi Jonasom Vingegaardom a Tadejom Pogačarom, ako aj výborné výkony od ďalších cyklistov. Diváci sa museli dobre zabávať.

Dánsko Kodaň šport cyklistika TdF Vingegaard oslavy Čítajte viac Ošiaľ v Kodani. Pozrite sa, akého privítania sa dočkal víťaz Tour

Prekvapilo vás meno celkového víťaza?

Ani nie. Vingegaard už vlani druhým miesto ukázal, že je skvelý pretekár. Mal po ruke výborný tím, ktorý bol nielen na papieri, ale aj na cestách silnejší ako Pogačarova stajňa UAE Emirates.

Skôr ma ešte viac prekvapili výkony Wouta van Aerta. Vlani vyhral etapy na všetkých terénoch a svoje výkony v tomto roku ešte vyšpičkoval.

Experti tvrdia, že má na to, aby raz zaútočil aj na žltý dres. Odporučili by ste mu to?

Nemá to opodstatnenie. Rovnaké veci sa rozprávali aj o Petrovi Saganovi v jeho najlepších rokoch. Aj vtedy som hovoril, že takáto vec je veľmi nepravdepodobná.

Pokiaľ by sa snažil pretransformovať na pretekára na celkové poradie, stratil by na rýchlosti. Prišiel by o kombináciu svojich silných stránok. Lepšie spraví, ak sa bude sústrediť na zelený dres a etapové vavríny.

Wout Van Aert na Tour de France 2022. Foto: SITA/AP, Daniel Cole
Wout Van Aert Wout Van Aert na Tour de France 2022.

Nechýbalo mu veľa a vyhral by aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. To sa nepodarilo ani legendárnemu Eddymu Merckxovi…

Áno, van Aert je výnimočný cyklista. Spája v sebe skvelé vrchárske schopnosti, výnimočnú rýchlosť a silovú vytrvalosť.

Je hviezdou už dlhšie, ale o Vingegaardovi sme ešte pred rokmi ani nepočuli. Ako je možné, že sa z neznámeho domestika stane líder?

Pravda, jeho príbeh je veľkou neznámou. Základom je, že každý cyklista musí mať určité fyzické predpoklady. Dôležité je aj správne nastavenie v hlave, ktorá to celé vedie. Veľa ľudí má talent, ale nedokážu správne pracovať mentálne a potom nedosiahnu na najvyššie méty.

Vingegaardovi sa to podarilo, mal šťastie aj na skvelý tím. Jumbo-Visma dominoval a to tiež nebýva zvykom. Jeho jazdci pobrali takmer všetky cenné dresy.

Páči sa vám ich kvalita viac, ako keď Sky znechutil pred rokmi súperov strojovou dominanciou?

Presne tak. Jumbo ponúka atraktívnejšie súťaženie, ktoré je pútavejšie aj pre fanúšikov. V najlepších rokoch Chrisa Frooma bol Sky nudne dominantný. Všetci išli na jedného lídra. V Jumbe je to iné. Po ruke mali viacero cyklistov, ktorí mohli zaútočiť na celkové prvenstvo.

Ján Svorada. Foto: Pravda, Ivan Majersky
Ján Svorada Ján Svorada.

Pogačarovi viacerí vyčítali taktické chyby. Dopustil sa ich?

Tadej bol vždy špecifický, čo sa týka spôsobu útočenia. Nie je veľa vrchárov, ktorí si na záver etapy zašpurtujú o bonusové sekundy. Aj v predchádzajúcich rokoch nastupoval do trháku tam, kde to súperi nečakali. Tento rok mu to nevyšlo, ale aj taká je cyklistika.

Vingegaard bol v poslednom týždni silnejší a zaslúžene priviezol žlté tričko až do Paríža. Pogačar tým získal väčšiu motiváciu do ďalších ročníkov

Peter Sagan sa nedočkal prenikavejšieho výsledku. Doplatil na zdravotné problémy a tréningový výpadok v prvej polovici sezóny?

Ťažko sa mi to hodnotí. Iba on vie, čím všetkým si musel prejsť v uplynulých mesiacoch. Vymenil tím, potom ho trápil covid, veľa netrénoval. Je možné, že choroba ho zrazila k zemi a potrebuje viac času, aby sa dostal do optimálnej formy. Môj názor je, že dlhodobo nie je v optimálnej kondícii. V júni síce naznačil návrat do optima výhrou na Okolo Švajčiarska, ale verejnosť je z jeho strany zvyknutá na iné výsledky. Predvádzal výkony, ktoré teraz zdobia van Aerta. Vyhrával na rovine i v menších stúpaniach, kde čistokrvní špurtéri nestačili.

Ťažil aj z toho, že často bol súčasťou úniku. Tento rok to neplatilo. Spoliehal sa na rovinaté etapy, ale tých nebolo veľa. Ak bola etapa náročnejšia, potom už v koncovkách chýbal. Rovnaké platí aj o špurte – ak nemáte dostatočnú kondíciu, súperi vás predbehnú. Peter je skúsený pretekár. Verím, že sa pripraví na zvyšnú časť sezóny čo najlepšie a že ho ešte uvidíme súťažiť o najvyššie priečky.

Francúzsko SR šport cyklistika TdF 21. etapa záver Čítajte viac Hip, hip, hurá, zakričal si Sagan. Šéf TotalEnergies mu dal jasné hodnotenie

Zatiaľ posledný zelený dres vyhral v roku 2019. V januári oslávi 33. narodeniny. Podpisuje sa na jeho výkonoch aj vek?

Určite, ale nemyslím si, že to je hlavný problém. Keď starnete, niečo stratíte z rýchlosti, ale silová vytrvalosť vám zostane. Rýchlosť ako taká nebola nikdy Saganovou doménou. Nikdy nebol ortodoxným špurtérom. Ťažil z toho, že bol komplexný pretekár, ktorý bol schopný vyhrať náročnú jednorazovku, prejsť kopce, kde klasickí špurtéri zaostali alebo sa pravidelne dostať do únikov. Pozrite sa na 42-ročného Alejandra Valverdeho.

Hoci aktuálna sezóna mu zatiaľ nevychádza podľa predstáv, ešte donedávna bol na Valónskom šípe v stúpaniach medzi najlepšími a dokázal vyhrávať. Aj Sagan má ešte v tomto smere čo ponúknuť. Na druhej strane, každý cyklista dostane do vienka určitý čas, keď má ideálnu formu a víťazí. Sagan začal súťažiť veľmi skoro, už ako tínedžer zvádzal súboje s najlepšími. Každý má svoje hranice, nedá sa stále vyhrávať.

Na štarte v Kodani stálo 176 cyklistov, medzi nimi jeden Slovák a žiadny Čech. O čom to svedčí?

Lepšie sa pozerá na preteky, keď súťažia aj Česi a Slováci. Roman Kreuziger už ukončil kariéru, Jan Hirt zase štartoval na talianskom Gire. Ale vyzerá to tak, že nastáva určitá obmena generácií.

Ani jedna z krajín nie je cyklistickou veľmocou, ktorá by pravidelne produkovala špičkových jazdcov. Treba si počkať, kým dorastú mladí.

Zaujímavosti o víťazovi Tour de France Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jonas Vingegaard sa narodil v decembri 1996 a...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Ján Svorada