Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mal to byť neprekonateľný rekord. No Saganovi vydržal len štyri roky

V horách potiahol Jonasa Vingegaarda k definitíve žltého dresu, v úvode ovládol špurtérske etapy a v sobotu vyhral aj časovku. Wout van Aert je fenoménom Tour de France.

24.07.2022 07:20
Wout Van Aert Foto: ,
Wout Van Aert v zelenom drese pre lídra bodovacej súťaže.
debata (6)

A práve vďaka triumfu v 20. etape si van Aert pripísal ďalších 20 bodov do súťaže o zelený dres, v ktorej ich nazbieral pred poslednou etapou už 480.

O tri body tak prekonal doterajšie historické maximum Petra Sagana, ktorý si v roku 2018 vybojoval 477 bodov. Vtedy predstihol druhého Alexandra Kristoffa o priepastných 231 bodov. Mnohí experti tvrdili, že bude náročné Saganov zápis prekonať. Podarilo sa to za štyri roky.

Dvadsiata etapa na Tour de France v obrazoch Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Slovenský cyklista Peter Sagan sa vydal na trať...

Van Aert sa tak v nedeľu stane už 15 Belgičanom, ktorý vyhrá bodovaciu súťaž na Tour de France. Spomedzi jeho krajanov boli najúspešnejšími v boji o zelený dres jeho trojnásobní držitelia Eddy Merckx (1969, 1971 a 1972) a Freddy Maertens (1976, 1978, 1981).

Je veľmi málo pravdepodobné, že van Aertovi sa podarí prekonať Sagana v počte celkových triumfov v bodovacej súťaži. Sagan to dokázal rekordných sedem krát, no a keďže van Aert oslávi v septembri už 28 narodeniny, musel by na Tour dominovať aj v pokročilejšom ve­ku.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Wout van Aert #Jumbo-Visma