Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slzy Saganovho rivala. Na poslednom kopci ho nechali samého

Po havárii, pri ktorej takmer prišiel o život, štartuje na svojej prvej Tour de France v kariére.

21.07.2022 08:16
Jakobsen Tour Foto:
Fabio Jakobsen v cieli 17. etapy Tour de France 2022.
debata

Fabio Jakobsen v úvode Starej dámy potvrdil, že patrí medzi najlepších špurtérov sveta a vyhral 2. etapu v hromadnom dojazde.

Náročné stúpania, pre ktoré je Tour charakteristická, mu však nevoňajú.

Vo včerajšej etape, ktorá sa končila v lyžiarskom stredisku Peyragudes, mal namále. Do cieľa prišiel s takmer 40-minútovou stratou na víťaza a len o 15 sekúnd sa zmestil do časového limitu.

Sagan Tour Čítajte viac Belgický domestik si robí žarty zo Sagana: Budeme špurtovať!

Čo bolo horšie, na poslednom kopci dňa sa musel vytrápiť sám.

Šéfovia Quick-Stepu totiž nakázali jeho domestikom, ktorí mu dovtedy pomáhali, aby sa ponáhľali do cieľa, pretože aj im hrozilo, že nestihnú časový limit.

Jakobsen sa napokon na kopec vyštveral a uslzený v cieli takmer skolaboval. Ihneď mu pomáhali členovia realizačného tímu i kolegovia, ktorí ho čakali v cieli.

Jeho dvorný „osobný strážca“ Florian Sénéchal, ktorý bol svedkom hororovej havárie na Okolo Poľska 2020, mal z Jakobsenovho výkonu radosť, akoby holandský rýchlik vyhral etapu.

„Pred dvoma rokmi na Okolo Poľska som videl jeho tvár po havárii. Bola úplne zničená… Dnes mu tlieskam. Fabio je môj priateľ, som rád, že to dokázal,“ tešil sa Sénéchal a dodal:

„Už v Alpách som mu opakoval, že nech myslí na rodinu, na kolegov. Že ak prežije hory, v nedeľu môže prvýkrát v živote zabojovať o triumf na Elyzejských poliach.“

705473005 Sagan Tour Čítajte viac Šéf Bory kritizuje Sagana: Chýba mu najdôležitejšia vec

Vyčerpaného Jakobsena, ktorý po etape odmietol žiadosti novinárov o rozhovory, chválil aj športový riaditeľ Quick-Stepu Tom Steels.

„Prísť do cieľa tak náročnej etapy je pre neho akoby víťazstvo. Celý tím premohli emócie. Verili sme, že to napokon stihne a on to dokázal,“ vravel Steels.

Ak Jakobsen „prežije“ aj dnešnú etapu s finišom na ikonickom Hautacame, dostane ešte dve šance na výhru.

Hromadný dojazd a súboj najlepších špurtérov sa očakáva v piatok v meste Cahors, ako aj v nedeľňajšej poslednej etape v Paríži.

Sedemnásta etapa Tour de France v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tímový kolegovia Jonas Vingegaard v žltom a...
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Fabio Jakobsen #Tour de France 2022