Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kedysi zdolal copatého Francúza. Teraz musí zákernú rakovinu

Pred desiatkami rokov sa musel popasovať s veľkou športovou výzvou, dnes ho čaká životná.

10.06.2022 18:54
Greg LeMond Foto:
Greg LeMond.
debata (3)

Niekdajší cyklista Greg LeMond, trojnásobný víťaz Tour de France, vošiel do histórie viacerými spôsobmi. Tým najúchvatnejším je azda triumf v roku 1989, kedy v poslednej etape – prakticky na cieľovej páske – rozhodol o svojom veľkom víťazstve.

Dnes má jediný Američan, ktorý kedy vyhral slávnu „Starú dámu“, 60 rokov. A pred sebou opäť dôležité chvíle. Nie sekundy, ale týždne, či mesiace. Aj v pokročilom veku musí „zabrať“.

LeMond bojuje s rakovinou…

Ach tie broky

Časovka z Versailles do srdca Paríža vošla do histórie. Merala 25 kilometrov.

Aby sme však dokonale pochopili veľkosť LeMondovho triumfu, vráťme sa o dve sezóny späť. Mladý, stále iba 25-ročný pretekár, sa zotavoval zo zranenia a opäť si pomaly balil kufre pred návratom do Európy. Jeden z posledných dní strávil na poľovačke s najbližšími v lese v severnej Kalifornii.

Keď jeho švagor – Patrick Blades – začul v kríkoch šuchot pripomínajúci zver, neváhal. Na miesto, o ktorom nemal žiadny prehľad, vystrelil 60 brokov.

Všetky skončili v tele nič netušiaceho Grega LeMonda. Našťastie, helikoptéra bola blízko, prevoz do nemocnice napokon netrval viac ako 15 minút. Aj to mu zachránilo život. Podľa lekárov stratil 65 percent krvi a od smrti ho delilo nanajvýš 20 minút.

"Tridsať brokov zostalo v LeMondovi, vrátane dvoch v blízkosti jeho srdca. Zázrakom však žiadne poškodenie nebolo nenapraviteľné,“ napísal časopis Sports Illustrated.

"Myslíte si, že ste zvyknutý na bolesť na bicykli, ale tá nie je skutočná. Utrpenie, ktoré prežívate pri športe, sa nedá porovnať so skutočnou bolesťou,“ zaspomínal si LeMond na krušné časy, ktoré prežíval.

Napriek všetkému sa o osem týždňov začal pripravovať na návrat k cyklistike. Pri boji o život stratil aj veľkú časť svalovej hmoty, a tak musel byť trpezlivý. „Začal chápať, aký veľmi slabý bol, keď jeden deň bicykloval so 113-kilovým chlapom, a ten mu utiekol pri stúpaní,“ napísal Sports Illustrated.

Čo ťa nezabije, to ťa posilní. V LeMondovom prípade to platilo obzvlášť. Na Tour ale neprichádzal ako favorit.

Dvaja veľkí rivali. Laurent Fignon (vpravo) a... Foto: Profimedia
Laurent Fignon, Greg Lemond Dvaja veľkí rivali. Laurent Fignon (vpravo) a Greg Lemond pripravili najnapínavejšiu Tour de France v histórii.

Mimoriadna príloha

Niežeby TdF 1989 nebola zaujímavá, to vôbec nie. Ale to najpodstatnejšie sa aj tak odohralo v záverečnej etape z Versailles do Paríža. Francúz Laurent Fignon mal na čele celkového poradia 50-sekundový náskok a zdalo sa, že nič mu nemôže vziať žltý dres, ktorý si pár dní predtým vybojoval v Alpách.

Bola nedeľa 23. júla 1989 – Fignon pred štartom prišiel k LeMondovi a posmešne mu povedal: „Gratulujem k druhému miestu. Dnes to bude môj deň,“ píše sa v knihe Príbehy Starej dámy – sto ročníkov Tour de France. Aj reportéri L'Equipe už údajne pripravovali mimoriadnu prílohu o francúzskom víťazovi Tour.

Američan štartoval dve minúty pred Francúzom a svojich kolegov žiadal, aby mu nedávali informácie o medzičasoch. Fignon naopak hlásenia o priebežnom stave chcel. Keď mu však na desiatom kilometri prezradili, že LeMond ukrojil z náskoku už 19 sekúnd, na pokoji mu to nepridalo. O osem kilometrov bolo preč ďalších 10 sekúnd a Fignon prepadol panike. To snáď nie…

LeMond zašiel na špeciálne upravenom bicykli s prídavnými triatlonovými riadidlami a v aerodynamickej prilbe najrýchlejšiu časovku všetkých čias s rýchlostným priemerom 54,54 km. Keď sa na Champs-Élysées objavil Fignon, mal k dobru už len dve sekundy. Francúzi tušili, že je zle. Američan napokon vyhral o 8 sekúnd.

A keď sa Fignon dozvedel od maséra, o koľko prehral, rozplakal sa – údajne prvýkrát v živote.

Greg LeMond. Čítajte viac Začína svoj najťažší boj. Jediný víťaz Tour de France z USA má rakovinu

82 metrov

Mimochodom, cyklistickí experti neskôr vypočítali, že aerodynamické doplnky pomohli Američanovi získať nad veľkým súperom takmer minútu k dobru. A Fignonov frajerský dlhý cop? Ten vraj pridal ďalších desať sekúnd.

Tak ešte raz – osem sekúnd a 82 metrov.

„Výkon, ktorý LeMond predviedol v časovke, bol pre cyklistických expertov rovnako neuveriteľný ako pre atlétov Beamonov veleskok na Hrách v Mexiku,“ písal časopis Sports Illustrated.

Po pretekoch si LeMond s Fignonom dlho prísť nevedeli na meno. Až po kariére si to „sadlo“. Žiaľ, iba do roku 2010, kedy Francúz pod%lahol rakovine slinivky.

LeMond sa ani po kariére nevytratil z cyklistického diania. V zákulisí sa pohyboval pomerne pravidelne, aj tento rok chcel prísť na Tour. „Dúfal som, že v júli prídem, ale pracujeme na alternatíve, ako by som mohol sledovať podujatie z Tennessee. Teším sa na návrat budúce leto,“ vyhlásil odhodlane.

Jeho choroba je vraj vážna, ale diagnostikovali mu ju včas. Aj jeho vyhliadky sú vraj preto dobré. Pred 33 rokmi zvládol takmer nemožné, teraz chce premôcť aj rakovinu.

Helmu na hlavu a pevne držať riadidlá. LeMondove preteky o život sa práve začali.

3. Sagan Čítajte viac Po zdravotných problémoch, z druhého sledu. Sagan sa vracia do akcie

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Greg LeMond