Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po zdravotných problémoch, z druhého sledu. Sagan sa vracia do akcie

Zatiaľ to vyzerá tak, že zdravotné problémy sú nateraz zažehnané. Klop, klop na drevo, aby to tak zostalo.

10.06.2022 08:12
3. Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (5)

Peter Sagan sa vracia do súťažného kolotoča, z ktorého vypadol na viac ako dva mesiace. Prípravu na blížiacu sa Tour de France, kde by sa rád popasoval o zisk ďalšieho zeleného dresu, absolvuje vo Švajčiarsku.

V piatok sa postaví na štart jednorazovky Grosser Preis des Kantons Aargau, od nedele ho čaká sedemetapové podujatie Okolo Švajčiarska.

Slovenská hviezda ide k Helvétom s jediným cieľom – dostať sa do čo najlepšej formy pred očakávanou 11. účasťou na Starej dáme.

Postcovidový syndróm

Sagan má za sebou jedno z najnáročnejších období v kariére. Na prelome rokov ho zdrapil covid (druhýkrát za 11 mesiacov) a odvtedy to s ním išlo dolu vodou.

Keď sa po chorobe vrátil k súťaženiu, bol len tieňom jazdca z minulosti. Na konkurenciu nemal výsledkovo nárok, čo však bolo horšie, trápili ho v jeho prípade nezvyčajné problémy.

Nový bicykel Petra Sagana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový bicykel Petra Sagana.

„Po pretekoch sa cítil unavený, mal bolesti nôh. Také stavy predtým nezažil. Dlho sme nevedeli, čo sa deje,“ opisuje obdobie neistoty jeden z jeho trénerov v tíme TotalEnergies Jens Van Beylen.

Pre Sagana to bol šok. Vždy skvele fyzicky pripravený cyklista, ktorý počas kariéry prakticky nemal vážnejšie zranenie, sa zrazu cítil slabý a pomalý. Vynechal obľúbené monumenty Okolo Flámska i Paríž – Roubaix, absolvoval množstvo testov a vyšetrení. Lekári sa napokon zhodli, že najpravdepodob­nejšou príčinou problémov bol postcovidový syndróm.

Jedinou možnosťou bolo doliečenie choroby a následný reset.

„Nielen fyzický, ale aj mentálny. Peter potreboval úplne vypnúť. Myslím, že sa nám to spoločnou snahou podarilo. V USA sme ho podrobne monitorovali a jeho výkonnosť vyzerá sľubne,“ pokračuje Van Beylen v rozhovore pre flámsky portál Het Laatste Nieuws.

Sagan si rozložil stan v Utahu, kde absolvoval vysokohorské sústredenie. Súčasťou mentálneho relaxu boli aj tréningy na štrku a šotolinových cestách, tzv. graveli. Plnil si aj sponzorské povinnosti s dvorným dodávateľom bicyklov firmou Specialized, a zúčastnil sa na gravelových pretekoch Unbound.

„Skvelá skúsenosť, veľmi som si to užil. Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu,“ napísal po pretekoch, v ktorých boli pre neho najazdené kilometre dôležitejšie ako výsledok.

663542821 peter sagan Čítajte viac Problém s tepnou? Covid? Sagan prehovoril, na štrk sa ladil aj s legendou

Švajčiarska skúška

Podujatie Okolo Švajčiarska patrí medzi jeho obľúbené. Osemkrát tam vyhral bodovaciu súťaž, naposledy v roku 2019. Profilom mu bude vyhovovať aj aktuálny ročník, ale otázkou zostáva jeho výkonnosť.

„Za normálnych okolností by patril vo viacerých etapách medzi favoritov na víťazstvá. Švajčiarsko mu dlhodobo vyhovuje, najmä prvá polovica pretekov. Lenže teraz sa jeho šance odhadujú ťažko. Je otázne, v akej forme sa predstaví,“ reaguje Lukáš Timko, šéfredaktor špecializovaného portálu cycling-info.sk.

Tour de Suisse 2022 obsahuje štyri klasikárske, tri horské etapy a časovku. Cieľ je v Lichtenštajnsku 19. júna, menej ako dva týždne pred štartom Tour de France v Kodani.

Sagan je skúsený pretekár, ale čakajú ho týždne plné očakávaní. V novom tíme zatiaľ nedosiahol žiadne výsledky a musí dokázať, že si zaslúži päťmiliónový plat.

Alexandre Geniez Čítajte viac Saganov tím sa porátal s najskúsenejším borcom. Správal sa ako...

„V tíme je nováčik. Doteraz nemal príležitosť ukázať, čo je v ňom. Posledné týždne boli frustrujúce viac pre neho ako pre nás. Peter má stále v sebe veľa motivácie. Ak bude schopný trénovať na sto percent, na Tour bude relevantným kandidátom na zelený dres,“ vysvetľuje Van Beylen.

V hre je aj účasť Sagana na spoločnom šampionáte Česka a Slovenska, ktorý sa uskutoční v termíne od 23. do 26. júna v okolí českého mesta Kovářov.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Švajčiarska