Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Presadil sa v úniku. Bouwman dosiahol životný úspech

Holandský cyklista Koen Bouwman z tímu Jumbo-Visma sa stal víťazom piatkovej 7. etapy 105. ročníka pretekov Giro d'Italia.

13.05.2022 18:34 , aktualizované: 19:27
Koen Bouwman Foto: ,
Koen Bouwman oslavuje víťazstvo v 7. etape Gira.
debata

Na 196 km dlhej trati z Diamante do Potenzy zdolal o dve sekundy krajana Baukeho Mollemu z Treku-Segafredo a Taliana Davideho Formola z UAE-Team Emirates. Ružový dres vedúceho pretekára celkového poradia si udržal Španiel Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo).

Bouwman si pripísal prvé víťazstvo na grandtourových podujatiach. Jeho najväčší úspech doteraz bol triumf v etape na Criterium du Dauphine v roku 2017.

Fabio Jakobsen. Čítajte aj Hromadný pád v Maďarsku. Líder pretekov skončil v nemocnici

„Naši jazdci stratili čas v celkovej klasifikácii, sústredíme sa tak na etapy. V stúpaní som trochu strácal, no do záverečného šprintu som si veril. Do finišu sa išlo vo väčšej rýchlosti, ako som chcel, no keď som šliapol do pedálov, mal som ešte dosť síl. Som mimoriadne šťastný,“ tešil sa v cieli Bouwman, ktorý sa posunul aj na prvú priečku poradia vrchárov.

Pretekárov čakala kopcovitá trať so štyrmi horskými prémiami. Jedna bola prvej kategórie, dve druhej a jedna tretej. Najvyšší bod trate prekonali cyklisti približne 100 km pred cieľom. Stúpanie na Monte Sirino malo 32 km a priemerný sklon 3,9 percenta.

Najlepšie platení cyklisti v sezóne 2022 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Thibaut Pinot (Francúzsko/Groupama-FDJ) - 2...

V tom čase už na čele pracoval únik, v ktorom boli Bouwman, Mollema, ďalší Holanďania Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) a Wout Poels (Bahrain Victorious), Kolumbijčan Diego Camargo (EF Education-EasyPost) a Formola dopĺňal ďalší Talian Davide Villella (Cofidis).

V celkovom poradí bol najvyššie Bouwman, ktorému pred štartom etapy patrila 35. priečka s mankom 5:30 min. Sedmička spolupracovala dobre a vypracovala si postupne až taký náskok, že Bouwman sa na chvíľu virtuálne prezliekol do ružového dresu. Jazdec Treku sa však na trati viac zaujímal o cyklámenový i modrý, keď zbieral body na šprintérskych i vrchárskych prémiách.

Záverečná vrchárska prémia prišla na program 25 km pred cieľom. V stúpaní tretej kategórie na La Sellata zaútočil Dumoulin, zachytili ho Mollema a Formolo. Bouwman trpel, no napokon vedúce trio dostihol a prešiel vrcholom prvý.

Dumoulin sa už do záverečného súboja o prvenstvo nezapojil a dúfal v úspech tímového kolegu Bouwmana. Dvadsaťosemročný jazdec to napriek výraznému výdaju síl v priebehu etapy zvládol a zaznamenal najväčší úspech v kariére.

V sobotu cyklisti absolvujú rovinatú etapu s dĺžkou 153 km. Štart aj cieľ bude v Neapole.

Fakty z Gira

7. etapa (Diamante – Potenza, 196 km): 1. Koen Bouwman (Hol./Jumbo-Visma) 5:12:30 h, 2. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo), 3. Davide Formolo (Tal./UAE-Team Emirates) obaja +2 s, 4. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +19, 5. Davide Villella (Tal./Cofidis) +2:25 min, 6. Lennard Kämna (Nem./Bora-Hansgrohe) +2:59, 7. Vincenzo Albanese (Tal./EOLO-Kometa), 8. Joao Almeida (Portug./UAE-Team Emirates), 9. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 10. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers)

Celkové poradie: 1. Juan Pedro Lopez (Šp./Trek-Segafredo) 28:39:05 h, 2. Kämna +38 s, 3. Reine Taaramäe (Est./Intermarche-Wanty Gobert Materiaux) +1:02 min, 4. Simon Yates (V. Brit./BikeExchange) +1:42, 5. Mauri Vansevenant (Belg./QuickStep-Alpha Vinyl) +1:51, 6. Joao Almeida (Portug./UAE-Team Emirates) +1:58, 7. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe) +1:59, 8. Pello Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) +2:00, 9. Romain Bardet (Fr./DSM) +2:06, 10. Carapaz

Bodovacia súťaž: 1. Arnaud Demare (Fr./Groupama-FDJ) 147 bodov, 2. Biniam Girmay (Erit./Intermarche-Wanty Gobert Materiaux) 94, 3. Mark Cavendish (V. Brit./QuickStep-Alpha Vinyl) 78

Vrchárska súťaž: 1. Bouwman 68 bodov, 2. Kämna 43, 3. Wout Poels (Hol./Bahrain Victorious) 27

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Koen Bouwman