Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grand Tour ešte tak blízko nebola. V Budapešti štartuje Giro d'Italia

Po dvoch ročníkoch bez Petra Sagana. Paradoxne, najbližšie k slovenským hraniciam. Hviezdami nabitý pelotón sa preženie iba pár kilometrov od nich.

06.05.2022 11:30
carapaz Foto:
Jedným z favoritov Gira je víťaz podujatia z roku 2019 Richard Carapaz.
debata (2)

Tradičných 21 etáp, netradične až cez tri krajiny. Okrem Talianska a Maďarska aj cez Slovinsko. Všetko sa začne už dnes v neďalekej Budapešti s cieľom na päťkilometrovom stúpaní k vyšehradskej pevnosti.

Jazdci pobudnú v Maďarsku aj ďalšie dva dni. Pochopiteľne, toto je príležitosť aj pre slovenských fanúšikov svetovej cyklistiky. Grand Tour sa nikdy tak blízko nekonala.

Štart v Maďarsku plánovali organizátori už pred dvoma rokmi, ale pandémia koronavírusu vtedy spôsobila netradičný posun prestížnych pretekov z jari na jeseň a tiež zmenu dejiska Grande Partenza. Namiesto Budapešti sa začínalo na ostrove Sicília.

Oleg Tiňkov Čítajte viac Od vodky k Saganovi. Ak sa chcete nechať uraziť, Tiňkov je vždy poruke

O talianskom podujatí sa vraví, že spomedzi veľkej trojky – Tour, Giro, Vuelta – je najnáročnejšie a zároveň ho majú pretekári najradšej.

Nadchádzajúci 105. ročník ponúka až 51-tisíc nastúpaných metrov a štyri horské dojazdy. Vrátane Etny v štvrtej etape, legendárny Blockhaus v deviatej či nádherné scenérie Valle d'Aosta v pätnástej so záverečným výšľapom na Cogne.

3. Sagan Čítajte viac Cyklistika je len priemerný biznis, Sagan marketingový kráľ

Najťažším dňom bude zrejme až ten predposledný. „Na pelotón čaká Passo San Pellegrino vo výške 1918 m, Passo Pordoi s 2239 m – najvyšší bod celého Gira – a napokon Marmolada so stúpaním do výšky 2057 m. Bude to vôbec posledný kopec celých pretekov,“ opisuje trať portál Cyclingnews.com.

O ružový dres sa bude naposledy bojovať v záverečnej etape s cieľom vo Verone. Bude ňou tradične časovka.

Cyklistickí experti sa zhodujú na tom, že najväčšími favoritmi budú Brit Simon Yates, Portugalčan Joao Almeida a víťaz Gira 2019, Ekvádorčan Richard Carapaz.

Peter Sagan. Čítajte viac Skvelé správy: Sagan je späť na bicykli, tím prezradil ďalšie plány

Samozrejme, miešať karty môžu aj iní – Bora-Hansgrohe so sebou priviezla dvojicu Hindley – Kelderman, Jumbo-Visma zasa Dumoulina.

Hviezdne obsadenie však budú mať predovšetkým špurtérske etapy. Vlani vyhral cyklámenový dres Sagan, tentoraz by to mohol byť niekto zo skupiny Cavendish, Gavíria, Ewan, Nizzolo či Démare.

Slovenský rýchlik tento ročník talianskych pretekov vynechá. Okrem toho, že je po chorobe, jeho TotalEnergies ani na Gire štartovať nebude. Jeho ambíciou je predovšetkým účasť na Tour de France.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Giro d'Italia