Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od vodky k Saganovi. Ak sa chcete nechať uraziť, Tiňkov je vždy poruke

Oleg Tiňkov, boháč, ktorý je po ruskej invázii na Ukrajinu na sankčnom zozname západných krajín, ostro kritizuje vojnu. Známy podnikateľ v emotívnom príspevku na instagrame vyjadril presvedčenie, že v Rusku síce žijú "debili, ktorí maľujú Z", ale deväťdesiat percent obyvateľov je proti vojenskému konfliktu.

04.05.2022 06:30
Oleg Tiňkov Foto:
Oleg Tiňkov.
debata (4)

„Keď generáli vytriezvejú z opice, uvedomia si, že majú posratú armádu. Ako môže byť armáda dobrá, keď všetko ostatné v krajine je na hovno a utopené v pochabosti a servilite?“ rozohnil sa.

Tiňkov si servítku pred ústa nikdy nedával. Ani keď pod ním jazdili Sagan, Contador a spol. Teraz tvrdí, že mu ide o život.

Múčne zadky

Odmala mal blízko k cyklistike. Venoval sa jej od dvanástich rokov a popri nej robil to, čo mal rovnako rád – zarábanie peňazí. V Sovietskom zväze sa to však v tom čase nazývalo špekulantstvo. Na pretekoch v zahraničí si kúpil džínsy a tenisky a doma, kde ich bol nedostatok, ich neskôr dobre speňažil.

Jeho podnikateľské začiatky môžu budiť pohoršenie i úsmev na tvári. Napokon, ako by ste sa tvárili, keby vám študent Banského inštitútu v Leningrade predal o polnoci vodku za dvakrát toľko, ako ju cez deň kúpil v neďalekom supermarkete? Áno, takto vyzeral prvý Tiňkovov biznisplán – tvrdý alkohol pre študentov na internáte s nekresťanskou maržou.

V 3. ročníku však mladý Oleg pochopil, že baníctvo nie je preňho a tak odišiel za marketingom na kalifornskú Berkeley. Prvou vážnou prácou budúceho miliardára bol veľkoobchod s elektronikou dovezenou zo Singapuru. Onedlho otvoril prvý obchod Sony v Rusku. Potom roztočil kšeft s cd-nosičmi, založil nahrávacie štúdio a vzápätí všetko predal.

Oleg Tiňkov zostal dodnes vášnivým cyklistom. Foto: DAVID STOCKMAN / AFP / Profimedia
Oleg Tiňkov Oleg Tiňkov zostal dodnes vášnivým cyklistom.

O tom, že bude kontroverzný, svedčil aj ďalší biznis s mrazenými výrobkami. Spoločnosť sa preslávila okrem iného aj bilbordmi s nahými ženskými zadkami obalenými v múke a s nápisom: „Vaše obľúbené pelmene“. Potom začal koketovať s pivom, dokonca vyrábal aj vlastné. Ale len pokiaľ všetko v jednom balíku „nestrelil“ Romanovi Abramovičovi, inému ruskému miliardárovi, ktorého preslávil aj šport.

Bez Putina

Ak sa opýtate, kto je zakladateľom Tinkoff Bank, prv než dostanete odpoveď, vám musí byť všetko jasné. Onlajn bankovníctvo spravilo z Tiňkova jedného z najbohatších Rusov – pravda, pokiaľ jeho krajina nenapadla susednú Ukrajinu. Magazín Forbes pred pár týždňami uviedol, že jeho majetok sa po uvalených sankciách poriadne scvrkol. Predtým mal hodnotu päť miliárd dolárov.

Boháč s detskou tvárou o sebe vraví, že žije skromne. Míňa vraj „len“ 800-tisíc amerických dolárov ročne. Býva v prenajatom dome v Moskve. V lete jazdí na Rolls Royce a v zime na Range Roveri. Na služobných cestách a dovolenkách uprednostňuje obyčajné hotelové izby pred apartmánmi. Jeho najväčším majetkom je lietadlo Falcon 900LX, ktorým sa prepravuje.

O tom, komu patrí, hovorí chvost lietadla. Je na ňom erb, ktorý zákazníci Tinkoff Bank vidia aj na svojich bankomatových kartách. Tento typ lietadla má podľa výrobcu rozpätie krídel 21,38 metra a zmestí sa doň až 19 pasažierov.

Bez medzipristátia dokáže letieť až do vzdialenosti 8890 kilometrov, napríklad z Moskvy pokojne aj do Tokia. Cena tohto dopravného prostriedku sa na trhu pohybuje od 20 do 32 miliónov dolárov v závislosti od stavu, úpravy a konfigurácie.

Oleg Tiňkov. Foto: Iliya Pitalev / Sputnik / Profimedia
Oleg Tiňkov Oleg Tiňkov.

Podľa Forbesu však nie je oligarchom. Svoj majetok nadobudol bez akýchkoľvek väzieb na Borisa Jeľcina či Vladimira Putina.

Komický bastard

Ale preskočili sme to podstatné. Jeho avantúru vo svetovej cyklistike. A spojenie s Petrom Saganom, ku ktorému došlo na začiatku sezóny 2015.

"Čísla, ktoré som videl v médiách, sú šialené, ale samozrejme, najlepší pretekári nie sú lacní. Ak je niečo dobré, nie je to lacné. Som skromný, nemám nóbl vilu, ale som ochotný zaplatiť za najlepších jazdcov.

Som presvedčený, že je to dobrá zmluva pre Petra aj pre mňa. Nezískal som iba skvelého pretekára, ale spojili sme sa aj s armádou výborných fanúšikov a zaistili sme si množstvo marketingových príležitostí," vravel Tiňkov tesne po podpise zmluvy so slovenským Tourminátorom.

Sagan jazdil za ruského boháča dve sezóny. A boli to turbulentné roky, ale čo v živote Tiňkova také nie je, všakže? Hoci bol Žilinčan na športovom výslní, rodák z Polysajeva mu to z času na čas poriadne strpčoval.

„Nepodpísal som ťa, aby si vyhrával bodovačku na Okolo Švajčiarska. Chcem Roubaix, Flámsko a Primaveru! V podstate mi dlhuješ svoju marcovú a aprílovú výplatu,“ opísal Sagan správanie svojho šéfa vo svojej autobiografii Môj svet.

Pochopiteľne, Sagan nikomu nič nevracal, vedel, aký je Tiňkov a vedel, ako naňho. „Oleg je v mnohých smeroch komický typ bastarda,“ vravel o ňom.

Oleg Tiňkov a Peter Sagan na snímke z roku 2016. Foto: YORICK JANSENS / AFP / Profimedia
Oleg Tiňkov, Peter Sagan Oleg Tiňkov a Peter Sagan na snímke z roku 2016.

„Pokiaľ ste túžili po zábave alebo ste sa napríklad chceli nechať uraziť, Tiňkov bol vždy poruke,“ píše Sagan pri fotografii Tiňkova, na ktorej majiteľ cyklistickej stajne pózuje so vztýčenými prostredníkmi.

Raz sa vrátim

Nebol to typický šéf. Ruskí novinári o Tiňkovovi vravia, že je pre nich zlatou baňou i trestom v jednom. Je vraj podnecovateľom ostrých sporov, ktoré v jednej chvíli dokáže elegantne urovnať. Keď raz napísali o jeho vymyslenej homosexuálnej orientácii, podnikateľ sa hurónsky smial a zároveň nadával na všetkých „blbcov“, ktorí tento nezmysel napísali.

Tiňkov je podľa ľudí, ktorí ho poznajú, výnimočnou osobnosťou, v ktorej sa snúbi hrubosť, energia a vôľa víťaziť. Aj v stajni Tinkoff vedel narobiť priadny prievan.

„Ale on si to mohol dovoliť. Do cyklistiky lial neuveriteľné peniaze a nechcel, aby mu do toho niekto akýmkoľvek spôsobom zasahoval. Mohol si povedať, čo chce, kedy chce, ako chce a komu chce. Umožňovala mu to vlastnícka štruktúra tímu, v ktorej okrem neho nebol nikto iný,“ zaspomínal si pre Pravdu Erik Baška, ktorý za tím pretekal.

V sezóne 2016 vraj Tiňkov v cyklistike utopil 20 miliónov dolárov, dovedna päťdesiat. Potom sa s profipelotónom rozlúčil. „Špeciálne poďakovanie patrí mojej manželke, ktorá mi dovolila minúť značné množstvo peňazí a tiež chlapovi vedľa mňa, ktorý sa práve stal najlepším cyklistom roka. Som hrdý na Petra Sagana,“ stálo v jeho rozlúčkovej reči na instagrame.

Zľava: Peter Sagan, Oleg Tiňkov a Alberto... Foto: www.facebook.com
Peter Sagan, Oleg Tiňkov, Alberto Contador Zľava: Peter Sagan, Oleg Tiňkov a Alberto Contador.

Tiňkov v tom čase tvrdil, že zo sveta dvoch kolies neodišiel, ale iba na chvíľu vycúval. „Po pár sezónach budem späť s novým projektom. Plánujem si na pár rokov od cyklistiky oddýchnuť, byť viac doma v Rusku a venovať sa rodine. Návrat však bude veľkolepý,“ zastrájal sa.

V tejto chvíli má však iné problémy. Návrat sa určite nekoná.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Oleg Tinkov