Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruská hviezda ovládla slávne preteky. Ako je to možné, hnevajú sa v USA

Prvý ročník sa išiel v roku 1947. Na listine víťazov nechýbajú hviezdne mená ako Stephen Roche, Tony Rominger, Chris Froome či Primož Roglič. Teraz na zoznam pribudol Aleksandr Vlasov.

02.05.2022 14:47
Švajčiarsko Cyklistika Okolo Romandie Vlasov Foto: ,
Aleksandr Vlasov na podujatí Okolo Romandie 2022.
debata (19)

Ruský cyklista včera zavŕšil úspešný týždeň a stal sa celkovým víťazom Okolo Romandie.

Triumf na podujatí vo frankofónnej časti Švajčiarska potvrdil v kopcovitej časovke, v ktorej predstihol dovtedajšieho lídra Rohana Dennisa. Tomu jazda proti chronometru vôbec nevyšla a napokon skončil celkovo ôsmy.

Vlasov, ktorý pred aktuálnou sezónou prestúpil z Astany do Bory-Hansgrohe, dosiahol prvý triumf v prestížnom seriáli WorldTour.

Peter Sagan. Čítajte viac Skvelé správy: Sagan je späť na bicykli, tím prezradil ďalšie plány

Na rozdiel od väčšiny krajanov, ktorí majú pre ruskú agresiu na Ukrajine zakázanú účasť na súťažiach, Vlasov pretekať môže. Súťaží totiž za tím registrovaný v Nemecku.

Hoci pri jeho mene chýbala ruská vlajka (organizátori mu pridelili bielu neutrálnu vlajku), z výhry v Romandii mal veľkú radosť.

„Som veľmi šťastný. Celý týždeň som sa cítil skvele, ďakujem tímu za podporu,“ povedal Vlasov, ktorý naznačil formu už na Valónskom šípe, kde skončil tretí.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) suspendovala pre agresiu ruské tímy, ale jednotlivci súťažiť môžu. Vlasov má na konflikt na Ukrajine jasný názor.

Peter Sagan Čítajte viac Francúzi odpisujú Sagana: Rovnaký omyl ako alkoholik Neymar

„Ja, rovnako ako veľa Rusov, chceme mier. Nie som politik. Bežných ľudí ako ja sa nikto nepýtal, či chcú vojnu,“ napísal Vlasov pred časom na sociálnej sieti.

Informáciu o jeho triumfe v Romandii priniesol aj americký Washington Post. V diskusii pod článkom sa strhla búrlivá debata, v ktorej viacerí fanúšikovia vyjadrili rozčarovanie nad situáciou okolo Vlasova.

„Ako je možné, že súťaží? Na pretekoch vôbec nemal štartovať,“ napísal jeden z diskutérov. „Zákaz by mal platiť pre všetkých Rusov, nielen pre reprezentačné tímy,“ znela ďalšia reakcia.

Vlasov bude mať v ďalších týždňoch podobný program ako slovenská hviezda Peter Sagan. Obaja sa zúčastnia na podujatí Okolo Švajčiarska (12. – 19. júna) a potom aj na Tour de France (1. – 24. júla).

Najlepšie platení cyklisti v sezóne 2022 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Thibaut Pinot (Francúzsko/Groupama-FDJ) - 2...

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Bora-Hansgrohe #vojna na Ukrajine #Aleksandr Vlasov