Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cyklistika je len priemerný biznis, Sagan marketingový kráľ

Peniaze. Bez nich to nejde. Hoci sa vraví, že úspech vám nekúpia, ono je to pravda len polovičná. Bez nich by Sky a neskôr Ineos nepostavili cyklistický "supervlak", ktorý by celú dekádu dominoval na Tour de France.

30.04.2022 06:00
3. Sagan Foto: ,
3. Peter Sagan (Slovensko/TotalEnergies) - 5 500 000 eur.
debata

Dva roky trvajúce pandemické obmedzenia neobišli ani cyklistiku. Napokon to však skončilo lepšie, ako sme všetci čakali. Prepad príjmov a najmä hrozba početného odchodu sponzorov sa výrazne neprejavili.

Medzi rokmi 2020 a 2022 opustili pelotón elitnej World Tour iba tri stajne: NTT Pro Cycling, CCC Team a Qhubeka.

„Diváci síce neboli pri tratiach, ale prenosy v televízii mali svoju sledovanosť,“ potvrdil pre Pravdu šéf firmy janom Ján Miškovský. Jeho spoločnosť je už jubilejný desiaty rok jedným zo sponzorov belgického tímu Quick-Step Alpha Vinyl.

Ne(výhoda)

Najlepšie tímy sa spravidla môžu oprieť o stabilné medzinárodné spoločností. Cyklistike však paradoxne pomohlo aj to, čo ju v porovnaní s inými topšportami ochudobňuje. Neexistujúci príjem zo vstupného, keďže fanúšikovia pri cestách nepotrebujú žiadne lístky.

Peter Sagan. Čítajte viac Skvelé správy: Sagan je späť na bicykli, tím prezradil ďalšie plány

Veď len futbalová Barcelona prišla pre prázdne tribúny medziročne o vyše 100 miliónov eur. Toto majiteľov cyklostajní mrzieť nemuselo. Obávali sa skôr sponzorských škrtov. „Nakoniec je z toho veľmi dobrá správa pre cyklistiku,“ myslí si Peter Velits, trojnásobný majster sveta v tímovej časovke.

Pretekárske tímy nezverejňujú svoje hospodárenie, či rozpočty na sezónu. No podľa posledných údajov portálu statista majú suverénne najviac peňazí v tíme Ineos Grenadiers, za ktorým stojí britský miliardár Jim Ratcliffe. Zakladateľ nadnárodného chemického giganta – spoločnosti Ineos Group Limited. Eganovi Bernalovi a spol. posiela ročne viac ako 50 miliónov eur.

„Z pohľadu cyklistického biznisu je Ineos dominantný hráč. Na rozpočet prispieva dvoma tretinami, zvyšok dopĺňajú menší partneri,“ vysvetľuje Miškovský. Aj vďaka takmer neobmedzeným možnostiam si Briti môžu dovoliť kvalitu aj kvantitu.

Potvrdil to aj nedávny rebríček talianskeho denníka Calcio e Finanza. Medzi desiatkou najlepšie zarábajúcich cyklistov sú až štyria práve z Ineosu – Geraint Thomas (3,5 miliónov eur ročne), Egan Bernal (2,8), Michal Kwiatkowski (2,5) a Richard Carapaz (2,2).

Nový bicykel Petra Sagana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový bicykel Petra Sagana.

„Peniaze sú dôležitým nástrojom na vyhrávanie, je rozdiel mať 10 alebo 50 miliónov. Existujú však aj výnimky,“ podotýka Velits.

Ako príklad uvádza „lietajúceho Holanďana“ Mathieu van der Poela. Dvojnásobný víťaz monumentu Okolo Flámska bojuje za „chudobnejší“ Alpecin-Fenix. S desaťmiliónovým rozpočtom. „Vďaka jeho výsledkom získavajú od sponzorov ešte viac peňazí a rok čo rok sú silnejší,“ tvrdí rodák z Púchova.

Napriek tomu, že Van der Poel je obrovskou hviezdou, podľa Calcio e Finanza je až trinástym najlepšie zarábajúcim pretekárom s ročným platom dva milióny eur.

Chudobní príbuzní

Život na dvoch kolesách je však v porovnaní s inými masovými odvetviami vo finančnom závetrí. V pravidelne zverejňovaných rebríčkoch najlepšie zarábajúcich športovcov by ste cyklistu hľadali márne.

Za tenistami, basketbalistami alebo hokejistami výrazne zaostávajú. O futbalistoch ani nehovoriac. Tadej Pogačar, šampión posledných dvoch ročníkov TdF, dostáva od arabských šejkov v UAE Emirates šesť miliónov za sezónu. Cristiano Ronaldo si za ten čas príde – aj vrátane reklamných príjmov – na dvadsaťnásobok.

Peter Sagan. Čítajte viac Čo je so šampiónom? Sagan sa trápi, nikto nevie, kedy bude koniec

Tenisový boh Roger Federer si podľa magazínu Forbes vlani pripísal 80 miliónov eur, a to – podotýkame – odohral iba päť turnajov. Zvyšok roka maródoval. Švajčiar bohatne predovšetkým vďaka lukratívnej reklame, ktorú jeho tenisové výsledky príliš nezaujímajú.

O skutočnosti, že cyklisti sú v porovnaní s inými ako chudobní príbuzní, svedčí aj porovnanie s hokejistami NHL. Na ľade je jednotkou hviezda Edmontonu Connor McDavid s 11 miliónmi eur. Slovák Tomáš Tatar z New Jersey dostáva slušných, ale na profiligu stále iba priemerných 4,1 milióna. S týmito peniazmi by však bol štvrtým najlepšie plateným cyklistom na svete.

Pomerne nízke platy jazdcov sú čiastočne spôsobené aj skromnými odmenami za účasť a výsledky na pretekoch. Na najslávnejšom podujatí – Tour de France – sa naposledy delilo iba 2,7 miliónov eur. Pre 22 tímov a 178 cyklistov.

Na prvom grandslamovom turnaji roka Australian Open bol rozpočet pre hráčov viac ako 50 miliónov. Pritom organizátor Tour, spoločnosť Amaury Sports Organization, by rozhodne mala z čoho rozdávať. Len na predaji televíznych práv ročne získava takmer 200 miliónov. Prečo teda nie je štedrejšia?

„A prečo by to menila, keď jej to takto vyhovuje. Pre tímy a ich sponzorov je štart na Tour tou najväčšou reklamou. Peniaze do nich natečú bez ohľadu na výšku odmien,“ vysvetľuje Velits. V minulosti sa niektoré stajne snažili o zmenu takto nastaveného biznis modelu, dokonca sa spomínalo aj slovíčko bojkot. Ale nikdy k tomu nedošlo a slabé odmeny na najprestížnejších podujatiach ostávajú rovnaké už niekoľko rokov.

„Nie je to voči cyklistom správne a úplne fér, ale z pohľadu biznisu je to pre organizátora skvelé,“ uvažuje celkovo druhý z Vuelty 2010.

Saganovi to sype

Medzi najlepšie tímy sa chce prebojovať aj francúzsky TotalEnergies. Aj preto podpísal dvojročnú zmluvu s trojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom. Ten v novom drese ročne zarobí 5,5 milióna, čo ho radí na druhé miesto najlepšie platených cyklistov. Hneď za Pogačara.

Aj tu platí, že výsledky nie sú zrkadlom výplatnej pásky. A to aj preto, že marketingová hodnota slovenského Tourminátora je aj naďalej obrovská. Tam, kde sa 32-ročný Žilinčan objaví, tam je velikánsky rozruch.

Peter Sagan Čítajte viac Kritika mladíkov? Sagan je zatrpknutý, to on nemal rešpekt, vraví exsúper

„V cyklistike sa úspech meria ťažko, ale aj keby sme pripustili, že Chris Froome v nej dosiahol viac, v ostatných parametroch výrazne zaostáva. Nikdy nebol šoumen, nefotil sa s fanúšikmi, nejazdil na zadnom kolese. Aj preto si sponzori vybrali radšej Petra,“ uvažuje Roman Krajniak, odborník na športový marketing.

Príklad? „Fotiť Sagana nie je žiadne umenie, z každého obrázku srší jeho charizma. Videla som nejednu ženu so slzami v očiach a pritom stačilo jediné: aby videli Sagana naživo. Vedia byť poriadne hysterické a občas aj nebezpečné,“ potvrdila pre Pravdu Karen Edwardsová, dlhoročná fotografka mnohých významných pretekov.

„Stalo sa mi, že ma jedna z nich udrela po hlave. A dôvod? Pri fotografovaní som jej stála vo výhľade. Nuž, Sagan je v dnešnom pelotóne skutočná rocková hviezda,“ uviedla jeden z príkladov.

Mimochodom, Sagan si je svojej ceny vedomý. „Keď som začínal, mal som minimálny plat. Záležalo mi len na tom, aby bol brat Juraj stále so mnou. Peniaze ma nezaujímali. Vyhral som toho veľa, získal status a je jasné, že za minimálnu mzdu už jazdiť nebudem. Ide o balans – dostávam to, čo znamenám pre cyklistiku,“ tvrdí sebavedomo. Sagan je jednoducho príbeh z amerického filmu…

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Foto: Profimedia
Peter Sagan

Kalendár pretekov World Tour 2022

Dátum Preteky Peter Sagan Víťaz
20.2. – 26.02. Okolo Spojený arabských emirátov NIE Pogačar
26.2. Omloop Het Nieuwsblad 98. Van Aert
5.3. Strade Bianche NIE Pogačar
6.3. – 13.03. Paríž – Nice NIE Roglič
7.3. – 13.03. Tirreno – Adriatico nedokončil Pogačar
16.3. Miláno – Turín 5. Cavendish
19.3. Miláno – San Remo 92. Mohorič
21.3. – 27.03. Okolo Katalánska NIE Higuita
23.3. Bruggy > De Panne NIE Merlier
25.3. E3 SaxoBank Classic 68. Van Aert
27.3. Gent – Wevelgem nedokončil Girmay
30. 3. Dwars Door Vlaanderen NIE van der Poel
3. 4. Okolo Flámska NIE Van der Poel
4. 4. – 09.04. Okolo Baskicka NIE Daniel Martinez
10. 4. Amstel Gold Race NIE Michal Kwiatkowski
17. 4. Paríž – Roubaix NIE Dylan van Baarle
20. 4. Valónsky šíp NIE Dylan Teuns
24. 4. Liége – Bastogne – Liége NIE Remco Evenepoel
26.4. – 1. 5. Tour de Romandie NIE Aleksandr Vlasov
1. 5. Eschborn-Frankfurt NIE Sam Bennett
6. 5. – 29. 5. Giro d'Italia NIE Jai Hindley
5. 6. – 12. 6. Critérium du Dauphiné NIE Primož Roglič
12. 6. – 19. 6. Okolo Švajčiarsko Nedokončil Geraint Thomas
1. 7. – 24. 7. Tour de France 116. Jonas Vingegaard
30. 7. Clasica San Sebastian NIE Remco Evenepoel
30. 7. – 5. 8. Tour de Pologne NIE Ethan Hayter
19. 8. – 11. 9. Vuelta a Espaňa NIE  
21. 8. Bemer Cyclassics 31. Marco Häller
28. 8. Bretagne Classic 106. Wout van Aert
9. 9. GP de Québec DNF Benoit Cosnefroy
11. 9. GP de Montréal ÁNO Tadej Pogačar
13. 9. – 17. 9. Okolo Slovenska NIE Josef Černý
18. 9. – 25. 9. MS v Austrálii 7. Remco Evenepoel
8. 10. Okolo Lombardska NIE Tadej Pogačar
13. 10. – 18. 10. Tour of Guangxi NIE  

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #marketing