Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alaphilippe chce vyrovnať Sagana. Verí mu aj cyklistický šéf

Richmond 2015, Dauha 2016, Bergen 2017. Tri svetové šampionáty, ktoré ovládol Peter Sagan a stal sa prvým cyklistom v histórii, ktorý vyhral MS trikrát za sebou.

05.04.2022 17:54
sagan Foto:
Peter Sagan (vľavo) na pretekoch Miláno - Turín 2022.
debata

Rekord slovenskej hviezdy má teraz vo výhľade Julian Alaphilippe. Francúzsky univerzál vlani obhájil titul z Imoly a má šancu na zlatý hetrik. Pokúsi sa oň v septembri na šampionáte v Austrálii.

Tamojší organizátori nedávno zverejnili detaily trate, na ktorej svetová elita zabojuje o dúhový dres.

„Viacerí si myslia, že Austrália je plochá ako palacinka. Vyvedieme ich z omylu. Pripravili sme trať, ktorá má všetko – stúpania, zjazdy i technické pasáže. Jazdci i fanúšikovia sa majú na čo tešiť,“ vraví šéf organizačného výboru MS 2022 Scott Sunderland.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan podozrieva QuickStep, že špekuloval: Chcel rozruch, nie mňa

Jazda cez prales

Dejiskom týždňového podujatia (18. – 25. septembra) bude mesto Wollongong vzdialené 80 km južne od Sydney.

Krajina klokanov a bumerangov privíta najlepších jazdcov po takmer dvojročnej pauze, keď pre pandémiu vypadli z kalendára Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) všetky austrálske preteky.

Pre mužov je pripravená 267 km dlhá trať, na ktorej nastúpajú celkovo 3945 výškových metrov. V prvej polovici pretekov ich čaká jazda cez dažďový prales, na pobreží Tasmánskeho mora ich zasa potrápi bočný vietor.

Po horskej skúške na Mount Keira je na programe tucet mestských okruhov v okolí Wollongongu. Každý z okruhov obsahuje stúpanie na kopec Mount Pleasant (dĺžka 1,1 km, priemerný sklon 7,7 percent), ktoré jazdci absolvujú spolu 12-krát.

671820431 sagan Čítajte viac Konečne dostávam, čo si zaslúžim, vraví Sagan

„Ťažká a technická trať. Som si istý, že jazdcov preverí po každej stránke. Organizátori si zaslúžia pochvalu za vytvorenie atraktívneho prostredia,“ reagoval šéf UCI David Lappartient.

Austrálčania očakávajú veľký divácky záujem. Šampionát by malo počas siedmich dní navštíviť viac ako 300-tisíc fanúšikov, ďalších 250 miliónov by malo sledovať podujatie prostredníctvom televíznych obrazoviek.

„Priaznivci v Austrálii sú hladní po cyklistike, dva roky im chýbala. Verím, že vytvoria skvelú atmosféru, ktorá pomôže pretekárom i pretekárkam k čo najlepším výkonom,“ želá si Sunderland.

Sagan o štvrtý titul

Posledný výstup na Mount Pleasant absolvujú cyklisti sedem kilometrov pred cieľom, čo dáva šancu na úspech rýchlym vrchárom, výbušným univerzálom i odolným špurtérom.

Domáci sa netaja, že trať prispôsobili schopnostiam Caleba Ewana. Austrálska raketa určila úspech na MS za svoju hlavnú tohtoročnú prioritu.

„Obliecť sa do dúhového dresu pred vlastnými fanúšikmi je niečo, o čom snívam od začiatku profikariéry. Na to, aby sa mi to podarilo, bude musieť do seba zapadnúť veľa detailov,“ zdôrazňuje Ewan.

Kandidátov na triumf však bude viacero. Lappartient sa netají, že tretí titul za sebou by doprial krajanovi Alaphilippovi. Dvojnásobný šampión patrí medzi výbušných jazdcov, ktorí vedia na kopcoch ako Mount Pleasant odpárať konkurenciu.

„Predpokladám, že sa rozhodne na záverečnom stúpaní. Alaphilippovi by malo vyhovovať. Ako Francúz by som mal z jeho výhry veľkú radosť,“ vraví šéf UCI.

Francúz Julian Alaphilippe vlani obhájil titul... Foto: TASR/AP, Olivier Matthys
Julian Alaphilippe Francúz Julian Alaphilippe vlani obhájil titul majstra sveta.

Okrem obhajcu titulu sa bude najväčšia pozornosť sústrediť na Belgičana Wouta van Aerta a Holanďana Mathieu van der Poela, víťaza víkendového monumentu Okolo Flámska.

Ak sa nestane nič nečakané, na štarte by v septembri nemal chýbať ani Peter Sagan. Žilinský rýchlik zabojuje o historický zápis stať sa prvým cyklistom, ktorý by vyhral MS štyrikrát v kariére.

Dovtedy však musí nájsť chýbajúcu formu. V úvode sezóny mal zdravotné problémy, pre ktoré vynechal značnú časť tréningov a vidieť to aj na výsledkoch. Na doterajších klasikách sa nepresadil a skončil hlboko v poli porazených.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan si vylial srdce: V dnešnom pelotóne každý na každého čúra

Zdravie ho trápi aj naďalej a internetom sa šíria špekulácie, že za to môže covidová infekcia. Tú Sagan prekonal v januári (predtým sa nakazil aj vlani) a odvtedy sa nevie dostať do bývalej formy.

Pre zdravotné komplikácie vynechal aj Okolo Flámska a je otázne, či sa postaví na štart Paríž – Roubaix.

Slávna klasika, ktorú 32-ročný Slovák vyhral po famóznom výkone v roku 2018, je na programe na Veľkonočnú nedeľu 17. apríla.

Najlepšie platení cyklisti v sezóne 2022 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Thibaut Pinot (Francúzsko/Groupama-FDJ) - 2...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #MS 2022 #Julian Alaphilippe