Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepší ruský tím je na franforce: UCI nás zarezala!

Nádej na záchranu definitívne zhasla. Cyklistická stajňa Gazprom-RusVelo je od včera minulosťou.

31.03.2022 05:00
Gazprom RusVelo Foto:
Cyklisti Gazprom-RusVelo na archívnej snímke.
debata (8)

Najlepší ruský tím, člen seriálu Pro, doplatil na politiku režimu Vladimira Putina. Pyká za vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine.

Šéfovia z Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) boli neúprosní. Podobne ako ďalšie športové organizácie, aj oni suspendovali ruské a bieloruské tímy a odobrali im licencie.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan šokuje, nejde do Flámska. Má vážny dôvod, pošlú ho na testy

Rozhodnutie UCI bolo pre ruskú stajňu, ktorú financuje energetický gigant Gazprom, likvidačné. Odstúpili od nej viacerí menší sponzori a šéf tímu Renat Chamidulin nenašiel náhradu.

Viní z toho aj UCI, pretože tá mu nedovolila súťažiť pod neutrálnym štatútom. Chamidulin oznámil, že výpoveď dostalo všetkých 52 členov tímu vrátane 30 cyklistov.

Medzi prvými, ktorí si našli nové pôsobisko, je Michael Kukrle. Český šampión sa dohodol s najlepšou domácou stajňou Elkov Kasper, v drese ktorej triumfoval vlani na spoločných majstrovstvách ČR a SR.

Chamidulin sa hnevá na UCI, predovšetkým na prezidenta Davida Lappartienta. Viní ho, že neurobil nič pre záchranu tímu.

„Je to tragédia. Mali sme výborne fungujúci tím, so skvelým zázemím. Mali sme aj výsledky, Mathias Vacek vyhral etapu na Okolo SAE. Nedovolili nám súťažiť pod neutrálnymi farbami a preto sme nemohli nájsť sponzora,“ tvrdí Chamidulin.

671820431 sagan Čítajte viac Konečne dostávam, čo si zaslúžim, vraví Sagan

Tvrdí, že UCI potrestala najmä cyklistov.

„Chceli potrestať ruský tím, ale potrestali jazdcov z Talianska, Nórska, Španielska či dokonca z Kostariky. UCI nepomáha jazdcom, robí politiku. Najlepší od nás si nájdu nový tím, ale čo bude so zvyškom? Dvadsiati-tridsiati skončia na ulici,“ hnevá sa šéf rozpustenej stajne.

Najviac je sklamaný z konania prezidenta UCI Lappartienta.

„Vidím v televízii francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ako hovorí o potrebe nájsť diplomatické riešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Macron rozpráva, ale Lappartient mlčí. Prečo?“ posťažoval sa Chamidulin.

Hoci UCI suspendovala ruské i bieloruské tímy, cyklisti z týchto krajín môžu ďalej jazdiť. Musí to však byť vo farbách zoskupenia, ktoré nie je postihnuté sankciami za vojenskú agresiu Ruska.

Najlepšie platení cyklisti v sezóne 2022 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Thibaut Pinot (Francúzsko/Groupama-FDJ) - 2...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #sankcie #vojna na Ukrajine #Gazprom-RusVelo