Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Živočíšny, nezviazaný. Francúzsky štýl môže Saganovi sedieť

Pre súťažný debut v nových farbách nemusel chodiť ďaleko.

18.02.2022 16:47
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan na snímke z Giro d'Italia 2020.
debata

Peter Sagan dnes odštartoval sezónu 2022 na podujatí Tour des Alpes-Maritimes et du Var. V prvých pretekoch za tím TotalEnergies obsadil 100. miesto s 5-minútovou stratou na víťaza.

Trojetapové preteky po Azúrovom pobreží, neďaleko Monaka, kde má 32-ročný Slovák rezidenciu, slúžia pre neho predovšetkým ako príprava na jarné klasiky.

Sagan bol doteraz zvyknutý najmä na preteky elitného seriálu WorldTour, v novej sezóne absolvuje aj podujatia nižšej kategórie.

V čom ho čaká po prestupe do druholigového TotalEnergies najväčšia zmena?

Štát v štáte

Cyklistická hierarchia je jasne daná. Elita jazdí v seriáli WorldTour, ktorý má 18 členov. Rovnaký počet stajní je na úrovni Pro.

Nasleduje približne 150 kontinentálnych tímov z celého sveta a bližšie nešpecifikované číslo menších, lokálnych zoskupení.

"Rozdiely medzi WorldTour a Pro tímami sú minimálne. Stajne na oboch úrovniach majú do 30 jazdcov, tí musia byť registrovaní v antidopingovom programe ADAMS. Elitné tímy môžu a zároveň musia štartovať na podujatiach Grand Tour – Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta a Espaňa.

Najlepšie Pro tímy platia menšie poplatky a sú vítané na všetkých veľkých pretekoch," vysvetľuje Martin Fraňo, športový riaditeľ cyklistického tímu Dukla Banská Bystrica.

Nový bicykel Petra Sagana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Nový bicykel Petra Sagana.

Sagan jazdil uplynulých päť rokov za nemeckú Boru-Hansgrohe. Teraz ho čaká pôsobenie v krajine, ktorá definuje cyklistiku. A to nielen preto, že hostí najprestížnejšie preteky sveta – Tour de France.

"Nemec vníma cyklistiku iným spôsobom ako Francúz. Sú tri najväčšie cyklistické krajiny – Francúzsko, Taliansko a Španielsko. Je to dané históriou i konaním toppretekov v týchto regiónoch. Jednotkou je krajina galského kohúta.

Medzinárodná únia UCI má hlavný jazyk francúzštinu, až potom nasleduje angličtina. Francúzsko má suverénne najviac UCI podujatí v sezóne. V rámci cyklistiky je to ako fungovanie štátu v štáte," pokračuje Fraňo.

Ani o centimeter

Láska Les Bleus k jazde v sedle je známa. V ich krajine sa narodili šampióni ako Jacques Anquetil či Bernard Hinault. Radi sa pýšia tím, že strojová cyklistika ich nudí.

Ben Zwiehoff, Luis Joe Lührs Čítajte viac Máme najlepší vláčik, hlási z kempu Bora. Denkove slová o Saganovi sú jednoznačné

"Vo Francúzsku sa súťaží veľmi aktívne. Žiadne také, že odíde únik, pelotón ho pohltí desať kilometrov pred páskou a ide sa do finišu. Podobné šablóny tam neexistujú. Súťaženie je živočíšne, ako za čias, keď ešte neboli k dispozícii vysielačky.

Preteky majú náboj, sú plné tvrdých súbojov. Jazdci sa veľmi neriadia tímovou taktikou. Snažia sa bojovať a prekvapiť konkurenciu," opisuje GM jediného kontinentálneho tímu na Slovensku.

Sagan si počas pôsobenia v Bore do Francúzska – s výnimkou Tour – odskočil len občas. V úvode sezóny preferoval Tirreno – Adriatico vo svojom „obľúbenom“ Taliansku. Preteky dvoch morí teraz vymení za Paríž – Nice.

Predtým sa predstaví na Tour du Var, ktorá má klasifikáciu 2.1. Rovnakú, ako napríklad Okolo Slovenska. V konkurencii plnej domáceho talentu ho čaká riadna fuška.

„Francúzske etapáky majú náročný spôsob súťaženia. Domáci jazdci sa chcú predviesť v čo najlepšom svetle. Saganov skalp ich môže posunúť do lepšieho tímu. Bude mať rešpekt za to, čo znamená pre cyklistiku, ale nikto mu neotvorí cestu v zmysle "páči sa, špurt je len tvoj“.

Jazdci v Pro tímoch majú nižšie platy, neuhnú ani o centimeter. Priebeh pretekov sa ťažko vopred odhaduje. A to je niečo, čo môže Sagana baviť," prognózuje Fraňo.

Peter Sagan Čítajte viac Sagana a spol. pozvali na Tour. Jej šéf sa vyjadril jasne

Vzdelaná verejnosť

Keď Sagan oznámil, že v Bore po piatich rokoch končí, špekulovalo sa v súvislosti s jeho budúcnosťou o rôznych tímoch. Francúzske sa veľmi nespomínali. Viacerých prestup o level nižšie prekvapil, ale Fraňo medzi nich nepatrí.

"Možno sa Sagan predtým prestupu do Francúzska aj bránil, pretože tamojšia mentalita je iná, ako majú južanské národy, napríklad Taliani.

Ale v ponímaní aktívnej cyklistiky by mu mal francúzsky štýl sedieť. Je menej zviazaný pokynmi. Viac sa dbá na intuíciu a správnu reakciu pretekára. A to sú veci Saganovi veľmi blízke," vraví.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...

Šéf tímu Jean-René Bernaudeau je z novej akvizície nadšený. S trojnásobným majstrom sveta by sa rád pochválil po celej krajine. O fanúšikov by nemal núdzu.

„Bernaudeau prezradil plány s hviezdnou posilou už dávnejšie. Bude ju chcieť trochu "povláčiť“ aj po domácich podujatiach prvej kategórie, pretože Sagan sa tam teší obrovskej popularite. Berú ho za svojho.

Ak skončí napríklad sedemnásty, Slováci majú tendenciu ohŕňať nos a vravieť, že už je za zenitom. Vo Francúzsku nič také nepripadá do úvahy, pretože tamojší ľudia tomuto športu rozumejú. Laická verejnosť je v cyklistike vzdelaná tak, ako nikde inde na svete," vysvetľuje šéf Dukly.

Sagan má tento rok nabitý kalendár, jeho vrcholmi budú klasiky, Tour a septembrový svetový šampionát. Na podujatiach nižšieho rangu sa predstaví len výnimočne. Otázka, či bude mať motiváciu jazdiť na víťazstvo aj v „druhej“ lige, je bezpredmetná.

„Pretekár nerozmýšľa nad tým, koľko bodov získa za víťazstvo. Je mu jedno, či jazdí na Tour de France či slovenskom šampionáte. Sagan má v povahe vyhrávať a to sa nikdy nezmení,“ dodáva Fraňo.

Nová kapitola pre Bašku

Z Bory po minulej sezóne odišiel nielen Sagan s bratom Jurajom, ale aj Erik Baška.

Erik Baška ešte v drese Bora-Hansgrohe. Foto: PATRICK SEEGER / AFP / Profimedia
Erik Baška Erik Baška ešte v drese Bora-Hansgrohe.

Niekdajší majster Európy do 23 rokov posilnil Duklu a v novom ročníku má jasný cieľ – dokázať, že naďalej patrí medzi špurtérsku špičku na starom kontinente.

"Čaká nás sezóna plná atraktívnych pretekov. Erik sa zatiaľ javí výborne. O pozíciu lídra v hromadných dojazdoch zabojuje s Lukášom Kubišom. Je však možné, že budú jazdiť aj spolu.

Vytvorila sa medzi nimi chémia, rozumejú si. Verím, že jeden druhého potiahnu ku kvalitným výsledkom," želá si Fraňo.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #TotalEnergies