Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéfovia TotalEnergies povedali na plné ústa, čo chcú od Sagana

Príchod takej výraznej osobnosti, akou je Peter Sagan - spolu s jeho sprievodom - by mohol ľahko zmeniť celú organizáciu. Športový riaditeľ cyklistického tímu TotalEnergies Benoît Génauzeau však pre RTBF Sport povedal, že tím má v úmysle zostať verný svojej identite a zároveň dať Slovákovi slobodu pretekať podľa svojich inštinktov a naďalej byť aj šoumenom.

08.12.2021 15:28
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (9)

„Sme len na začiatku našej spolupráce. Pred pár týždňami sme sa s Petrom prvýkrát stretli osobne na návšteve v centrále tímu. Chceli sme, aby pochopil to, kam prišiel, pretože naša identita je silná. Chceli sme, aby vďaka tejto návšteve objavil našu dušu,“ povedal Génauzeau.

Tím odštartoval v utorok v španielskej Calpe prvý kemp a potrvá do 17. decembra. Génauzeau dúfa, že počas neho integruje Sagana i jeho posádku: Macieja Bodnara, Daniela Ossa, Juraja Sagana, športového riaditeľa Jána Valacha, mechanika, trénera i vlastného tlačového hovorcu.

„Peter potrebuje okolo seba blízke a dôveryhodné prostredie. Preto sme sa rozhodli privítať ho aj s niektorými jeho kolegami a členmi jeho kádra, aby sa ocitol v známom a dôveryhodnom prostredí. Pre nás bude výzvou, aby sme ich úspešne integrovali do tímu. Chceme aj naďalej kultivovať dušu tímu – vlastným spôsobom konania aj inštinktom. Chceme byť v súlade s Petrom, aby sme spolu dosiahli veľké veci.“

Najzaujímavejšie cyklistické prestupy Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Christophe Laporte (Fr.): Cofidis - Jumbo-Visma.

Sagan je známy víťazstvami na klasikách ako Paríž-Roubaix, Okolo Flámska či Gent-Wevelgem, siedmimi zelenými dresmi z Tour de France, tuctom víťazstiev v etapách na Tour i víťazstvom na Giro d'Italia.

Je však známy aj ako šoumen, ľahkomyseľný a veselý, ale taktiež kontroverzný voči médiám a miestami agresívny na bicykli. Napokon, z Tour de France ho vyhodili za zrážku s Markom Cavendishom alebo potrestali uštipnutie pódiovej hostesky.

Génauzeau víta Saganovu osobnosť i hviezdnu silu, ktorú prináša. „Samozrejme, chceme zachovať tento aspekt jazdca v našom tíme. Nikdy sme nemali pretekára Petrovho kalibru, ale mali sme ikonického chlapíka Thomasa Voecklera, ktorý neustále niečo dával zo seba,“ poznamenal Génauzeau.

„Páči sa nám to. Všetko je to založené na rovnováhe medzi šou a výkonom. Tieto dve vlastnosti nie sú proti sebe. Navyše, Peter Sagan to dokazuje počas celej svojej kariéry,“ zdôraznil Génauzeau .

Nielen cyklistické kontroverzie Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
2013 - Medzi profesionálmi bol len dva roky, čo...

Silu Sagana tím pocítil už pred jeho oficiálnym štartom v tíme. "Okolo jeho príchodu je veľký záujem aj množiace sa otázky… Jeho príchod vnímam ako pomoc pre rozvoj nášho tímového projektu. Rátame s tým, že spolu dokážeme veľké veci. Chceme si zachovať našu identitu. Tým, že k nám Peter príde, chce podľa mňa nájsť svoj inštinkt a určitú slobodu.“

Odmieta, že by Sagan bol na zostupnej trajektórii. Hoci jeho počet víťazstiev za sezónu klesol, stále je každým rok úspešnejší ako väčšina jazdcov v pelotóne.

„Ak sa pozriete na jeho sezónu 2021, dosiahol viac ako úspechoch. Navyše, rok začal s Covidom, na Tour de France sa vážne zranil a bol nútený odstúpiť. Napriek tomu to stále bola skvelá sezóna,“ dodáva.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan