Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prichádza zmena. Kto pomôže Saganovi?

Peter Sagan sa čochvíľa bude sťahovať. Nie z Monaka, kde dlhodobo žije, vymení stajňu. Od 1. januára 2022 sa oblečie do nových farieb. TotalEnergies.

14.10.2021 07:30
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (3)

Čo a kto ho tam čaká? Bude mať poruke takých silných pretekárov ako v nemeckom tíme? Kto by mu mohol podať pomocnú ruku na jarných klasikách a kto zasa v honbe za šprintérskymi bodmi na Tour de France?

Jedno je isté, druhodivízna francúzska stajňa nemá k dispozícii taký kvalitný pretekársky „materiál“, aký má Bora-Hanshgrohe.

Štyri je málo

Milión sem, milión tam, kam prišiel Sagan, tam sa zväčša roztočil biznis. Mohol sa tak obklopiť pretekármi, ktorí majú výkonnosť. Mal ich v Liquigase, u Olega Tiňkova, aj naposledy v Bore.

TotalEnergies je však iný prípad. Trojnásobný majster sveta prichádza do tímu, kde naňho čaká zväčša šedý priemer, zopár kvalitných vrchárov, zhasínajúce hviezdy. A Anthony Turgis, jediný výborný klasikár.

Údajne aj on bol jedným z dôvodov, ktorý Sagana presvedčil pridať sa k francúzskemu tímu. Turgis vlani skončil na Okolo Flámska štvrtý, tento rok ôsmy. A to je známka obrovskej výkonnosti.

"Na jarných klasikách môže Peter okrem neho počítať ešte s Danielom Ossom i Maciejom Bodnarom, ktorých so sebou priviedol. Dovedna sú to štyria solídni pretekári. Bude to však stačiť?

Peter Sagan Čítajte viac Briti kritizujú Sagana: Získať cyklámenový dres nestačí

Ja fakt neviem. V Bore mal viac pomocníkov," zamyslel sa pre Pravdu novinár Jean-Luc Gatellier zo športového denníka L'Équipe.

"Spočiatku som z toho podpisu zmluvy nemal dobrý pocit, vôbec som nebol nadšený, francúzske stajne nemajú extra dobré referencie.

Veď ani Julian Alaphilippe nikdy nejazdil v domácom tíme. Hádam to dobre poskladajú a príjemne ma prekvapia," pridáva sa s pochybnosťami Peter Zánický, prvý Saganov tréner.

Pravdou je, že za dve dekády existencie tento tím nikdy nemal pretekára na pódiu Grand Tour, dokonca ani žiadneho etapového podujatia WorldTour.

Nevyhral žiadny monument a zo všetkých klasík triumfovali iba v San Sebastiane v sezóne 2006. Ani posledný ročník nebol úspešný, najlepším umiestnením bolo 2. miesto Turgisa na Kuurne – Brusel – Kuurne.

TotalEnergies v minulosti vystupoval aj pod inými názvami. Ak môžeme hovoriť o úspešnom období, potom ho treba spojiť s menom Europcar. Za tím vtedy jazdila dvojica mimoriadne populárnych Francúzov – Thomas Voeckler a Pierre Rolland.

Toto je nová partia, ktorá bude pomáhať Saganovi Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
34-ročný Nór Edvald Boasson-Hagen by mohol byť...

Najmä ten prvý bol miláčikom domáceho publika. Na Tour de France 2005 a 2011 si zakaždým obliekol žltý dres v desiatich etapách a pobláznil celú krajinu.

Odvtedy stajňa na nových hrdinov čaká. Má ním byť práve Sagan.

Z rivala pomocník?

TotalEnergies má v zostave aj Holanďana Nikiho Terpstru, víťaza Okolo Flámska aj Paríž – Roubaix. Tento veterán je na monumentálne klasiky ako stvorený a príchod Sagana si pochvaľuje.

„Pre tím je to skvelá správa. Znamená to, že budeme mať viac kvality a bolo by pekné byť toho súčasťou. Pracujeme na tom, v tejto chvíli však viac povedať nemôžem,“ prezradil 37-ročný jazdec.

Čo tým rodák z Beverwijku myslí? S francúzskou stajňou zatiaľ nemá podpísaný kontrakt na budúcu sezónu a tak je jeho spolupráca so Saganom v tejto chvíli otázna.

Mimochodom, ak by k nej predsa len došlo, mala by zvláštnu príchuť. V roku 2017 si po klasike Gent – Wevelgem obaja borci skočili verbálne do vlasov. Sagana hnevalo, že s ním Terpstra nechcel v úniku spolupracovať.

Sagan Čítajte viac Sagan sa drží filozofie nového šéfa. S čím ráta po príchode Slováka?

„Vôbec netuším, čo chcel robiť. Ide do úniku a potom sa nechce pridať. Toto je jeden zo spôsobov, ako sa dá proti mne prehrať. Nebudem predsa pracovať s ním v háku. Tam sa rozhodlo o tom, kto vyhrá. Nie som sklamaný, ale skôr frustrovaný,“ hneval sa v cieli Slovák.

Reakcia bola rýchla. Zrelá a logická zároveň. „Je to cyklistika. Ak niekto pomôže Petrovi, ten potom zvíťazí a čo z toho má ten druhý? Niekedy je tento náš šport ako šachová partia,“ reagoval Terpstra.

Všetko je napokon zabudnuté, isté je, že obe hviezdy k sebe prechovávajú veľký rešpekt. Teraz je to už iba na rozhodnutí Terpstru, či v TotalEnergies zostane alebo ukončí kariéru.

"Ak túži pokračovať, určite sa s ním chcem porozprávať. Na flámskych klasikách by bol veľkým prínosom. Niki je na jarných pretekoch veľmi skúseným jazdcom.

V tíme by mohol zohrávať dôležitú úlohu. Ale, samozrejme, nie je na mojom rozhodnutí, či zostane," uviedol 31-ročný Žilinčan v rozhovore pre RIDE Magazine.

Marion Rousseová, priateľka Juliana Alaphilippa Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Marion Rousseová.

V podobnej situácii je aj slávny Nór Edvald-Boasson Hagen. V minulosti skvelý šprintér, nebezpečný aj na klasikárskych tratiach, má 34 rokov, to najlepšie za sebou a v TotalEnergies neistú budúcnosť.

Zmena je život

Azda ešte väčší problém by Sagan mohol mať na Tour de France, kde sa s ním počíta. Pred príchodom do Francúzska avizuje, že jeho cieľom sú nielen klasiky, ale aj bodovacia súťaž na Starej dáme.

Ak pripustíme, že už nie je najrýchlejší a pódiové umiestnenia v rovinatých etapách už ani zďaleka nie sú jasnou záležitosťou, potom bude k úspechu potrebovať aj silný tím.

V Bore mu kolegovia neraz pomohli ostrým tempo, zopárkrát aj od úvodu, roztrhať pelotón a nechať za sebou rýchlu konkurenciu.

Kelderman, Konrad, Politt, Pöstlberger i Schelling boli na uplynulej Tour zárukou, že keď sa do toho oprú, ortodoxní šprintéri tempo nevydržia. V TotalEnergies takýto luxus mať jednoducho nebude. Spoľahnúť sa bude môcť jedine na Ossa s Bodnarom.

Peter Sagan Čítajte viac Rozlúčkové objatie s Denkom. Sagan venoval Bore emotívne slová

„Vieme, že v Bore mali s jeho podporou problém a treba povedať, že TotalEnergies je v tomto smere ešte oveľa slabší,“ pripúšťa cyklistický expert Lukáš Timko.

„Ale zmena je súčasťou života. Dospel som k záveru, že bude lepšie začať písať novú kapitolu,“ vraví trojnásobný majster sveta.

Je vôbec možné, aby bol prestup do TotalEnergies presne to, čo Sagan potrebuje k úspechom z predchádzajúcich sezón? K obdobiu, v ktorom bolo normou desať víťazstiev a nie jedno?

„Očividne stále má dosť sily i taktického kumštu na to, aby bol vo finále pri tom. Chýbajúci kúsok skladačky môže byť tím, ktorý ho bude plne podporovať. Jeho novým štartom i novou motiváciou,“ napísal portál rouleur.cc.

Napokon, ani vo futbale nevyhráva vždy najhviezdnejší tím.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #TotalEnergies