Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

QuickStep mi odobril aj Sagan. Kocky na Roubaix budú masaker

V januári oslávi 32. narodeniny. Koľko ešte bude súťažiť? Čo bude so slovenskou cyklistikou, keď skončí?

30.09.2021 18:52
Svrček SZC Foto:
Martin Svrček v drese slovenskej reprezentácie.
debata (1)

Otázky ohľadom budúcnosti Petra Sagana sa pýtajú nielen experti, ale aj fanúšikovia.

Obe strany sa zhodujú, že jedným z nástupcov trojnásobného majstra sveta by mohol byť Martin Svrček (18).

Člen juniorskej stajne Franco Ballerini vybojoval v tejto sezóne 15 víťazstiev. Na MS vo Flámsku bral 4. miesto, na ME bol ôsmy. Jeho talent a výsledky neušli pozornosti tímov z najvyššej ligy.

Napokon ho ulovil ten najúspešnejší – belgický Deceuninck-QuickStep.

Odkedy ste registrovali záujem Belgičanov?

V máji som vyhral juniorskú verziu slávnej klasiky Strade Bianche. Onedlho sa mi ozvali z QuickStepu a pozvali ma na skúšku. Krátko po nej volali môjmu manažérovi a oznámili, že majú pre mňa pripravenú zmluvu.

Veľmi rýchlo som ju akceptoval, veď ide o najlepšiu stajňu na svete. Potom sa čakalo niekoľko týždňov, pretože šéf tímu Patrick Lefevere mal nabitý program a k uzavretiu procesu chýbal jeho podpis. K oficiálnej dohode medzi oboma stranami prišlo v polovici augusta.

Milan Kadlec, cyklistika Čítajte viac Veľký úspech na MS! Svrček špurtoval o medailu, tesne mu ušla

Dúfali ste pred sezónou, že sa vám podarí prestup medzi absolútnu elitu?

Mal som ponuky od zoskupení z WorldTour aj predtým. Neboli nezaujímavé, ale počítali s tým, že najskôr by som jazdil za dané tímy v kategórii do 23 rokov. V QuickStepe budem v U23 len šesť mesiacov a potom sa posuniem do prvého tímu.

Zastupujú vás rovnakí manažéri ako Zdeňka Štybara, ktorý pôsobí v QuickStepe už desať sezón. Konzultovali ste s ním prestup?

S ním nie, ale volal som s Petrom i Jurajom Saganovcami a požiadal ich o radu. Povedali mi, že rozhodne mám ísť do toho. Peter pripomenul, že tento rok tiež rokoval s QuickStepom, ale z prestupu napokon zišlo. Škoda, mohli sme jazdiť v jednom tíme.

Lefevere je prísny manažér, neváha kritizovať jazdcov verejne, ak sa mu niečo nepáči. Ako na vás zapôsobil?

Osobne sme sa ešte nestretli. Referencie o ňom mi poskytol môj manažér, ktorý je tiež Belgičan. Podľa neho ide o čestného a férového chlapa, ktorý plní sľuby.

Od nikoho nechce, aby jeho ľudia robili veci navyše. Ak jazdci, mechanici či maséri vykonajú to, čo majú v popise práce, Lefevere je spokojný.

Lefevere Tour Čítajte viac Urazil ženy, podpísal Slováka. Šéf QuickStepu opäť šokuje

Budete jazdiť s veľkými menami, okrem iných aj s majstrom sveta Julianom Alaphilippom. Budete sa učiť, napríklad aj novej úlohe domestika?

Doteraz som jazdil predovšetkým sám na seba. Na pozíciu domestika sa teším. Je to fáza, ktorou si musí prejsť takmer každý cyklista. Čím skôr ju absolvujem, tým skôr sa môžem zlepšovať a potom sa možno dostanem aj k úlohe jedného z lídrov.

Prestup z juniorky cez polročné pôsobenie v tíme U23 rovno k profesionálom je veľký skok. Veríte si?

Cez zimu sa chcem čo najlepšie pripraviť. Na druhej strane, nesmiem to prepáliť, pretože ma čaká dlhá sezóna. Predtým si ešte oddýchnem, keďže aj tento ročník bol náročný. Potrebujem načerpať sily.

Médiá i fanúšikovia vás rýchlo začali označovať za nového Sagana. Ste pripravený plniť očakávania verejnosti, rozmaznanej úspechmi trojnásobného svetového šampióna?

Túžim po tom, aby som dosahoval čo najlepšie výsledky. Poteší ma, ak sa v tomto smere aspoň trochu budem podobať na Petra. Ale platí, že každý z nás je jedinečný.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martin (@sv_rtin)

Viete sa s ním porovnať? Spája vás niečo jazdecky?

Obaja veľmi dobre ovládame bicykel. Peter je v kontrole stroja svetovou špičkou, chcem sa mu v tom vyrovnať. Obaja sme väčší, nie sme vychrtlí vrchári. A tiež pochádzame z rovnakého regiónu. Niečo na žilinskej základni skutočne bude…

V nedeľu vás čaká ďalší z vrcholov sezóny, juniorská verzia monumentu Paríž – Roubaix. Tešíte sa na jazdu po dlažobných kockách?

Už sa neviem dočkať, preteky majú jedinečnú atmosféru. Naša trať je kratšia, štartujeme po mužoch a do cieľa prídeme pred nimi. Niekoľko pretekov na kockách som už absolvoval, ale to boli skôr náhodné prechody cez námestia.

Francúzske pavé, alebo ak chcete mačacie hlavy, sú špecifické. Cyklisti radi hovoria, že medzi nimi sú stokilometrové diery. Som zvedavý, čo to urobí s mojím telom.

Najväčší favoriti Paríž - Roubaix 2021 s kurzami Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Yves Lampaert (Bel./Deceunick - Quick-Step)...

Čo je najťažšie pri jazde na pavé?

Sú to práve medzery medzi veľkými kockami. Zradný priestor, kde neviete, čo vás čaká. Drkoce to s vami, na najnáročnejších úsekoch až tak, že vypadávajú bidony z bicyklov.

Ak chcete dosiahnuť kvalitný výsledok, potrebujete aj značnú dávku šťastia. Treba sa držať stále vpredu a vyhýbať sa pádom. Ak skončím do desiateho miesta, budem to považovať za úspech.

Situáciu na trati má komplikovať dážď s vetrom. Počítate s tým?

Nepôjde sa v klasickom jarnom termíne a preto môže zaúradovať aj počasie. Nerobí mi problém jazdiť v daždi či na blate. Ale mokré mačacie hlavy budú masaker.

Medzi mužmi sa postaví na štart aj Peter Sagan, ktorý vyhral Peklo severu v roku 2018. Má šancu na úspech?

Samozrejme, Peter ju má na každých pretekoch. Budem mu držať palce, nech sa mu to podarí. Ak nie, mojím tipom na víťaza je Wout van Aert.

Martin Svrček

Narodil sa 17. februára 2003 v kysuckej obci Nesluša. Je odchovancom žilinskej Akadémie Petra Sagana. V práve končiacej sa sezóne jazdil za taliansky tím Franco Ballerini.

Talentovaný junior sa na budúci rok stane ôsmym Slovákom v seriáli WorldTour.

Pred ním sa do najvyššej cyklistickej ligy dostali len Matej Jurčo, bratia Velitsovci, bratia Saganovci, Michael Kolář a Erik Baška.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martin (@sv_rtin)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Deceuninck-QuickStep #Martin Svrček