Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alaphilippa hnali nepekné slová. Evenepoel umlčal kritika Merckxa

Víťazstvo Juliana Alaphilippa v pretekoch s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike bolo výslednicou skvelých nôh staronového šampióna, ale aj skvelej francúzskej tímovej podpory.

28.09.2021 08:32
Julian Alaphilippe Foto: ,
Francúz Julian Alaphilippe obhajuje titul majstra sveta.
debata

Florian Sénéchal, Benoit Cosnefroy či Valentin Madouas sprevádzali svojho lídra až do rozhodujúcich okamihov 50 km pred koncom pretekov, keď Alaphilippe svojou aktivitou potrhal pelotón a napokon triumfálnou sólojazdou zakončil svoje snaženie za druhým titulom.

"Stanovili sme si taktiku a tú jazdci skvelým spôsobom dodržali.

Ja sám mám na víťazstve Juliana iba malý podiel a možno som len neprimerane skromný," skonštatoval tréner Francúzov Thomas Voeckler na belgickom športovom webe Sporza.

Niekdajší štvornásobný etapový víťaz na Tour de France, známy svojou bojovnosťou v dlhých únikoch, presvedčil výrazné francúzske individuality, aby sa vložili do služieb Alaphilippa a na cestách v belgickom Flámsku to viedlo k úspechu.

Cyklistickému svetu imponoval najmä spôsob, ako Francúzi vybabrali s domácimi Belgičanmi, ktorí si takmer nepripúšťali inú možnosť ako titul pre ich glorifikovaného univerzála Wouta van Aerta.

Ten napokon prišiel do cieľa s mankom 1:18 min na Alaphilippa a nezmestil sa ani do desiatky najlepších.

Peter Sagan Čítajte viac Klobúčik, Julian! Saganov odkaz nadchol (nielen) Francúzov

A Belgičania napokon prehrali aj súboj o bronz, keďže Jasper Stuyven nestačil na Dána Michaela Valgrena.

"Snažil som sa v pretekároch vyvolať tímového ducha. Zdôraznil som im, že nesmú sa zaoberať tým, že chcú zdolať Belgičanov za každú cenu. Snažil som sa potlačiť v nich plán zničiť Van Aerta a Evenepoela.

Boli to súperi ako všetci ostatní. Najväčšou našou chybou by bolo, keby sme sa zamerali len na nich.

Je to ako vo futbale. Ak chcete zdolať Paríž Saint-Germain a nasadíte štyroch hráčov na Mbappého, budú z toho profitovať ostatní. Toto sme rozhodne nechceli a napokon sa táto taktika vyplatila," vysvetlil Voeckler.

Peter Sagan a spol. na MS v Belgicku Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan prišiel na štart pretekov MS vo...

Keď sa Voeckler pred mesiacom a pol spýtal Alaphilippa, ako to vidí s pretekmi na majstrovstvách sveta, dostalo sa mu odpovede podľa jeho gusta.

"Napísal mi presne to, čo som si aj ja myslel. Nezhodli sme sa len v jednom alebo dvoch slovách.

Už to bol dobrý základ pre tento obrovský úspech, ktorý si teraz užíva celé Francúzsko," dodal víťaz vrchárskej súťaže na Tour de France spred deviatich rokov.

Sagan MS Čítajte viac Sagan premárnil šancu. Len preto, že chcel vyhrať

Alaphilippe priznal, že ho za dúhovým dresom poháňali aj belgickí fanúšikovia.

„Myslím si, že svoje nádeje vkladali do Van Aerta. Viacerí ma žiadali, aby som spomalil a neadresovali mi práve pekné slová. To mi dalo extra motiváciu. Kvôli tomu mi triumf priniesla dvojnásobnú radosť,“ povedal pre France24.

Na belgickej strane sa pred pretekmi skloňovala kritika zo strany legendárneho Eddyho Merckxa.

van aert, nizzolo, stuyven Čítajte viac Žiadny plán A. Tiež som len človek, smútila belgická hviezda

Ten nazval Remca Evenepoela považovaného za najväčší talent súčasnej cyklistiky za nespoľahlivého tímového kolegu. Spochybnil tiež jeho nomináciu na nedeľné preteky.

Dvadsaťjedenročný mladík si však pred Van Aertom odkrútil 200 kilometrov, chránil ho pred vetrom a rôznymi nebezpečenstvami, ktorým cyklisti môžu na trati čeliť.

„Julian správne podchytil svoju taktiku. Bol to boj a on išiel do vojny. My sme si ako tím odjazdili perfektné preteky, len výsledok nie je taký, ako sme dúfali,“ citovali Evenepoela zahraničné médiá.

odkaz
Peter Sagan, sezóna
debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Alaphilippe #MS 2021 v cyklistike