Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postačí mi, keď Sagan ešte raz poriadne zabije. Kdekoľvek

Nepoznajú sa rok či dva. Petra Sagana - cyklistu pozná najlepšie zo všetkých. Veď bol jeho prvým tútorom.

20.09.2021 12:39
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan (Bora Hansgrohe) oslavuje na pódiu celkové víťazstvo po 4. etape 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska.
debata (4)

Peter Zánický (48) svoju veľkú hviezdu sledoval premiérovo aj na domácom podujatí – pretekoch Okolo Slovenska. „A videl som, ako mu na ňom záleží,“ vraví cyklistický tréner.

Keď porovnáte preteky Okolo Slovenska s podobne veľkými podujatiami, ako Slováci obstáli ako usporiadatelia i fanúšikovia?

Bol som v Košiciach prvé dva dni a môžem smelo povedať, že sa pokojne môžu porovnávať s pretekmi vyššieho rangu. Napríklad aj s Okolo Švajčiarska. Ani tam nemajú takú kulisu, aká bola u nás. Samozrejme, ľudia sa prišli pozrieť predovšetkým na Petra.

Peter Sagan Čítajte viac Prišiel, videl, zvíťazil. Šťastný Sagan sa poďakoval Slovákom

Dostala sa vám do uší aj nejaká dobrá recenzia?

Už predtým boli všetky fajn. Napokon, inak by sem neprišlo až sedem World Tour tímov. Juro Sagan mi v minulosti spomínal, že sa ho mnohí cyklisti na Slovensko pýtali. Organizátori to zvládli dobre, pelotón nezablúdil, na iných – neraz aj prestížnejších – podujatiach sa stáva aj to (úsmev).

Sagan, ktorý pôsobí ako flegmatik, vôbec prvýkrát pretekal na domácej pôjde. Bolo to preňho výnimočné a zároveň dôležité?

Ani neviete, ako veľmi. Peťa poznám, videl som ho, ako sa v Košiciach rozjazďoval pri autobuse, cítil som, že to je niečo špeciálne. Že mu na tom neobyčajne záleží. Zo žltého dresu má veľkú radosť, no chcel vyhrať aj etapu. Predovšetkým v Trnave túžil po triumfe. Možno to je dobrý dôvod, aby sa ešte niekedy vrátil na Okolo Slovenska.

Mali preteky takú kvalitu, aby sme dokázali posúdiť jeho formu?

Dobrá otázka. Sedem elitných stajní svedčí o tom, že kvalitu mali, no ak sa chceme baviť s výhľadom na majstrovstvá sveta v Belgicku, potom to je otázne. To, že vyhral žltý dres, je skvelé, aj profilovo sa etapy mohli podobať na svetový šampionát.

Na druhej strane sa ukázalo, že na Slovensku ho zdolávali aj šprintéri, ktorých kedysi dával ľavou zadnou. V tomto smere excelentný určite nebol. V nedeľu bude na MS úplne iná konkurencia. Forma zlá nie je, ale či to bude stačiť na najlepších, ťažko povedať. Peter favoritom určite nebude.

Peter Sagan Čítajte viac Bravó, Peter! Sagan vyhral preteky Okolo Slovenska

Môže to byť jeho výhoda…

Ak ostane s najväčšími esami vpredu, potom to tak naozaj môže byť. Horúci favoriti sa budú navzájom strážiť. Petrovi však nebude stačiť iba šťastie, v ten deň musí mať skvelé nohy. Očakávam, že to budú veľmi selektívne a ťažké preteky. Belgičania budú vo vytržení.

Čo je kľúčové pre pretekára, ktorý sa nemôže spoľahnúť na tímovú podporu?

Sagan mal v minulosti výborný inštinkt, často sa vedel správne rozhodnúť, ktorý únik je dôležitý a ktorému nemusí venovať až takú pozornosť. Jazdec nemá počas pretekov veľa nábojov, treba ich míňať s rozumom. A že nebude mať podporu? To nie je dôležité, podstatné budú iba jeho nohy.

Jeho brat Juraj v nedeľu prekvapujúco oznámil, že do TotalEnergies neprestúpi. Tušili ste, že sa bratské cesty rozídu?

Vedel som, že to nemá isté. Momentálne skúša inú cestu a ja mu veľmi fandím. To, že sa rozdelia, nebude preňho žiadna novinka – napokon, ich kalendár bol často iný. Aj súrodenci Velitsovci sa v minulosti rozdelili, ale naďalej spolu fungovali veľmi dobre. To môže byť aj Jurajova cesta.

Sagan Čítajte viac Koniec spoločnej cesty. Juraj Sagan už nebude pomáhať Petrovi

Nesvedčí to však trošku aj o Petrovom slabšom postavení? Už si nedokáže presadiť úplne všetko…

Je to tak. Zmluvu podpísal ako prvý, následne za ním šli Daniel Oss i Maciej Bodar a ďalší ľudia z marketingu. Dnes už nemá takú pozíciu, aby si mohol dupnúť a povedať: ešte chcem tohto. Samotného by ho vzal každý elitný tím.

Vždy si zakladal na blízkom okolí. Zrejme z tejto situácie nie je šťastný…

Určite si to predstavoval inak. Prstom však ukazuje nielen Peter, ale aj TotalEnergies. Verím, že Juraj svoj nový tím ešte nájde. Navyše, jazdci majú v zime individuálnu prípravu, nič im nebráni, aby opäť trénovali spolu.

Prekvapil vás odchod do francúzskeho tímu TotalEnergies?

Úprimne, mňa zaskočil aj prestup do Bory v sezóne 2017. Peťovi vyhovuje skôr talianska mentalita. Kedysi sa šepkalo o britskom Sky, ak by mu tam aj sľubovali hory-doly, asi by to nebolo nič preňho.

Nevravím, že nie je disciplinovaný, to vôbec nie, ale potrebuje skôr voľnosť. Bora mu ju ako nový tím, ktorý túži po progrese, nakoniec dala. S TotalEnergies je to zrejme niečo podobné.

Spočiatku som z toho podpisu zmluvy nemal dobrý pocit, vôbec som nebol nadšený, francúzske stajne nemajú extra dobré referencie. Veď ani Julian Alaphilippe nikdy nejazdil v domácom tíme. Hádam to dobre poskladajú a príjemne ma prekvapia.

peter sagan Čítajte viac Sagan šprintoval, čo to šlo. Vyhol sa pádu a skončil druhý

Peter neraz povedal, že cestná cyklistika je nuda, to dôležité sa vraj odohráva na posledných desiatich kilometroch. Zdá sa, že aj terén mu prináša väčšiu radosť i uvoľnenie. Čo ho potom ešte motivuje?

Možno by chcel ešte dokázať, že nie je staré železo. Kdesi vzadu v hlave má azda skrytý štvrtý titul majstra sveta, aj keď šanca naň je veľmi malá. Dobre si uvedomuje, že raz sa všetko skončí, zároveň cíti, že ešte nenastal ten správy čas.

Keď sa o tom spolu rozprávame, nemám pocit, že by mal nesplnené sny. V každom prípade to je určite jeho posledný kontrakt, ďalší už nepodpíše. Potom si možno nájde ďalšiu zábavku, trebárs aj horský bicykel. Jeho slová o nude sú však trošku nadnesené. Dnes sa preteká inak, ihneď od štartu.

Vy máte nejaký sen, ktorý vám Peter ešte nesplnil?

Nemám na mysli žiadny konkrétny triumf, možno by mi stačilo, keby ešte raz – ako sa povie – poriadne zabil. Buď na veľkej klasike alebo ako vlani na Gire, kde v 10. etape ukázal, že je stále veľký pretekár a je tu. Mám však ešte jednu túžbu.

SR Cyklistika Okolo Slovenska 65. ročník 1. etapa Košice KEX Čítajte viac Sagan letel ako šíp. Na perfektnú prácu Quick-Stepu však nemal

Vravte…

Prvýkrát som ho viedol ako deväťročného chalana, dnes pripravujem Detskú tour Petra Sagana. Bolo by krásne, keby jeho Marlon štartoval na podujatí, o ktoré sa starám. Potešilo by ma to.

Hovorili ste už o tom spolu?

Áno. Je to však komplikované. Nevylúčil to, no nerád by prišiel o anonymitu. Aby z toho nebol Marlon nešťastný. Malého však bicykel náramne baví, určite ste to videli na videách zo sociálnych sietí. Netlačím na pílu, ale možno sa to raz podarí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Detská Tour Petra Sagana #Peter Zanický #Okolo Slovenska 2021