Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kedysi mi v dedine prefrčal pelotón okolo domu. Dnes som na štarte s Froomom

Krátkym prológom v centre Košíc včera odštartovali skvele obsadené cyklistické preteky Okolo Slovenska. Dnes sa pelotón postaví na štart 1. etapy, ktorá sa v metropole východu začne aj skončí. Chýbať v ňom nebude ani Lukáš Kubiš, slovenský olympionik, líder Dukly Banská Bystrica.

16.09.2021 05:54
Lukáš Kubiš Foto:
Lukáš Kubiš.
debata (4)

„Chcel by som zabojovať o dres pre najlepšieho Slováka. Viem, bude tu aj Peter Sagan, ale aj tak sa o to určite pokúsim,“ usmieva sa 21-ročný pretekár.

Ako ste trénovali deň pred začiatkom podujatia?

Keďže všetko odštartovala krátka časovka, tak som sa bol tri hodiny len tak previesť. Aby som trošku potočil nohami. S kolegom Palom Rovderom sme prešli 130 kilometrov. Taký denný štandard.

Aký typ jazdcov ocení tohtoročný program pretekov?

Nie sú tam žiadne náročné stúpania, ani dojazd na kopci. Potešia sa zrejme odolnejší šprintéri, určite nie vrchári. Aj tatranská etapa má iba mierne stúpania.

Cítiť z profilu, že organizátori šili preteky pre Petra Sagana?

Na Slovensku nemáme špičkového vrchára, ktorý by ustál cieľové stúpanie s najlepšími Európanmi. Azda aj preto kompetentní radšej volia zvlnený profil.

Mimochodom, dala by sa aj na Slovensku spraviť etapa pre ortodoxných vrchárov?

Čoby nie. Nepotrebujete na to Alpy ani Pyreneje. Tento rok som súťažil na Okolo Slovinska a jedna z etáp sa končila na dvojkilometrovom kopci s priemerom 15 percent. Poviem vám, aj Tadej Pogačar mal dosť. Skončil druhý. Niečo podobné máme neďaleko Trenčína – Vršatec. Alebo Šachtičky pri Banskej Bystrici – stúpanie má takmer päť kilometrov s priemerom deväť percent. Aj tam by vrchári mútili vodu.

Juraj Sagan Čítajte viac Poznáme kompletné súpisky tímov na Okolo Slovenska. Pod Tatry prídu hviezdy

A čo vy? Tiež ste spokojný s tohtoročným itinerárom?

Páči sa mi, je to hore a dole, žiadna čistá rovina, čistokrvní šprintéri sa akiste pred cieľom unavia. Mne to celkom vyhovuje.

Kde by ste sa popri trati postavili ako fanúšik?

Určite nie na rovinu (úsmev). Balík by prefrčal okolo päťdesiatkou, mihol by som hlavou a nič z toho nemal. Hľadal by som skôr flek s dobrým výhľadom na niektorom stúpaní. Tam sa ide pomalšie, možno dvadsiatkou. Šiel by som na tatranskú etapu alebo o deň neskôr na nejaký kysucký kopček.

Preteky Okolo Slovenska by mali byť motiváciou pre domácich jazdcov…

Prvýkrát som na podujatí štartoval pred tromi rokmi a nepovedal by som, že raz sa tu zíde takáto konkurencia. Spomínam si na ročník 2015, prvý rok som bicykloval a cez moju obec – Detviansku Hutu – šiel pelotón. Vtedy ma to až tak nezaujímalo. Uplynulo šesť sezón a ja budem stáť na štarte s Chrisom Froomom, štvornásobným víťazom Tour de France. Úžasné. Veľká pocta pre organizátorov, lákadlo pre fanúšikov.

A všetko odvysiela v priamom prenose televízna stanica Eurosport. Uvidí vás celý svet…

Skvelá možnosť zviditeľniť sa. Od jednotlivcov, cez tímy až po našu krásnu krajinu. Všetci vieme, že Slovensko je úžasné, má nádhernú prírodu a to všetko teraz uvidia aj diváci za hranicami. Máme čo ponúknuť.

Bude z tohto pohľadu zaujímavé dostať sa do úniku dňa?

Určite. Vždy sa o to snažíme, je to dobrá cesta ako zviditeľniť farby nášho tímu. Pred štyrmi rokmi takto Martin Haring vyhral vrchársky dres, zo štyroch etáp bol trikrát v úniku. Pokúšať sa budeme aj tento rok. Aj sponzor bude rád, ak sa uvidí na televíznej obrazovke.

Lukáš Kubiš pred odletom do Tokia. Foto: TASR, Pavol Zachar
Lukáš Kubiš Lukáš Kubiš pred odletom do Tokia.

Olympiáda, Tour de l'Avenir, európsky šampionát, čoskoro Okolo Slovenska i majstrovstvá sveta. Tento rok ste mali už niekoľko možností konfrontovať sa s elitou. Čo vám sezóna ukázala?

Že stále mám na čom pracovať a treba sa posúvať ďalej. Aj na nedávnom európskom šampionáte som spoznal limity tých najlepších, viem, že stále mám rezervy. Hádam sa mi podarí ich postupne mazať.

Prestupový kolotoč sa v auguste rozbehol na plné obrátky. Vy už máte jasno o svojej budúcnosti?

S Duklou mám zmluvu do konca sezóny, dohoda platí. Ak sa niečo ukáže, budeme to riešiť.

Dá sa zlepšovať aj v slovenských podmienkach alebo si to žiada ísť o úroveň vyššie?

Je to relatívne. Dnes aj doma máme v porovnaní s minulosťou najlepšie podmienky, aké cyklista môže mať. Či po finančnej alebo materiálnej stránke dosiaľ nič lepšie nebolo. Niekedy mám pocit, že si to niektorí moji kolegovia z kategórie U23 nevážia. Samozrejme, kontinentálna cyklistika vás dostane na určitý stupeň výkonnosti, ale World Tour je iný level. Tam je iná konkurencia aj iné preteky.

V čom majú bohatšie tímy výrazne lepšie podmienky na prípravu?

Výrazne je prisilné slovo. Najviac ma posúvajú ťažké preteky a tie sa jazdia predovšetkým medzi elitou. Ak by som sa na ne dostal každý druhý deň, môj progres by bol určite rýchlejší.

SR Cyklistika Okolo Slovenska 65. ročník prológ Košice KEX Čítajte viac Zaťaté zuby, Košice vo vare. Sagan začal výborným výkonom

Dobrý výsledok na Okolo Slovenska by mohol byť vhodnou barličkou…

Pevne verím, že sa mi to podarí. World Tour tímy tam budú mať športových riaditeľov, ak im niekto padne do oka, môže z toho niečo byť.

S čím budete v cieli v Trnave spokojný?

Ak sa umiestnim v niektorej etape v najlepšej desiatke. Prípadne ak naskočím do silného úniku. Chcel by som zabojovať aj o dres pre najlepšieho slovenského pretekára. Viem, bude tu aj Peter Sagan, ale aj tak sa o to pokúsim (úsmev).

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Kubiš #Okolo Slovenska 2021