Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská Tour prenikne do Európy. Napriek partizánčine

Krajina, ktorá má najviac stredovekých hradov a zámkov na kilometer štvorcový na svete, má čo ukázať. Vďaka cyklistike teraz uvidia jej krásy fanúšikovia po celom kontinente.

10.09.2021 06:15
Peter Sagan. Foto: ,
Peter Sagan sa na Okolo Slovenska predstaví prvýkrát v kariére.
debata (4)

Okolo Slovenska (15. – 19. septembra) nie sú len lokálne preteky pre našincov. Úroveň podujatia stúpa každým rokom a teraz sa posunie na vyšší level.

Vláda vo štvrtok definitívne odklepla dotáciu 350-tisíc eur na zabezpečenie výroby signálu pre televízny prenos, ktoré požadoval Eurosport.

Juraj Sagan Čítajte viac Poznáme kompletné súpisky tímov na Okolo Slovenska. Pod Tatry prídu hviezdy

Najväčší športový kanál v Európe odvysiela z každej etapy živý hodinový prenos a neskôr v daný deň aj záznamy.

Od východu na západ

Karavána najväčšieho domáceho cyklopodujatia sa dramaticky rozšíri.

Česko-francúzska produkcia využije pri výrobe TV signálu lietadlo s GPS signálom, vrtuľník, niekoľko motocyklov a kamerových vozov.

"Ich tím počíta približne s 50 ľuďmi. Česi zabezpečovali aj lanský prenos Svetového pohára lyžiarok z Jasnej, Francúzi majú bohaté skúsenosti z cyklistických podujatí, vrátane svetových šampionátov.

Ide o profesionálov, ktorí pripravia špičkové podmienky," vraví šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Lanské víťazstvo bude obhajovať Jannik Steimle... Foto: SITA, Peter Rusko
Jannik Steimle Lanské víťazstvo bude obhajovať Jannik Steimle z tímu Deceuninck-QuickStep.

Vláda poskytnutou dotáciou podporí nielen športové podujatie, ale aj propagáciu domáceho cestovného ruchu.

Cyklistiku na Eurosporte sledujú denne státisíce ľudí a aj k nim sa dostanú obrázky zo Slovenska.

„V priamych prenosoch, záznamoch a reklamných spotoch môžu byť zobrazené statické, motocyklové a najmä letecké zábery nielen z pretekov, ale aj zo všetkých zaujímavých prírodných úkazov či pamiatok na 730-kilometrovej trati,“ uvádza Úrad vlády SR v stanovisku.

Päťdňové podujatie prejde z Košíc cez Vysoké Tatry a stredné Slovensko do Trnavy. O pútavé scenérie teda nebude núdza.

Skúsenosti z okolitých krajín hovoria, že regióny, ktoré dostali vďaka cyklistickým pretekom možnosť odprezentovať sa v televízii, navštívilo počas nasledujúcich rokov viac turistov.

"Neznamená to, že o mesiac príde do Košíc 10-tisíc Holanďanov… Preteky však turizmu pomôžu. Ponúkajú ideálne miesto na prezentáciu regiónu. Jednorazové podujatie ukáže v televízii halu či štadión, prípadne okolie.

S Okolo Slovenska prejdeme krajinou od východu na západ, od severu na juh. Karavána pretekov ukáže Európe krásne veci," teší sa Privara.

Pokus o sabotáž

Potvrdená je už aj štartová listina, na ktorej nechýbajú ani najväčšie avizované hviezdy.

Okrem štvornásobného víťaza Tour de France Chrisa Frooma príde aj Peter Sagan. Miláčik domácich fanúšikov si na podujatí odbije premiéru.

Chris Froome (v žltom drese) a Peter Sagan (v... Foto: TASR/AP, Christophe Ena
Chris Froome, Peter Sagan Chris Froome (v žltom drese) a Peter Sagan (v zelenom) na Tour de France 2016.

Celkovo sa predstaví sedem stajní z najvyššej ligy WorldTour, domáci výkvet vrátane Dukly Banská Bystrica či reprezentačného výberu, a viacero kontinentálnych či prokontinentál­nych tímov.

Štartovať bude spolu 154 pretekárov z 24 krajín.

„Každý tím má rovnakú cenu podľa úrovne, na ktorej pôsobí. Účasť Frooma či Sagana nás nebude stáť peniaze navyše, ani jedna z hviezd nemá v tomto smere špeciálne výhody,“ vraví Privara o výdavkoch z rozpočtu, ktorý je na hranici 700-tisíc.

Okrem posunu podujatia pre kolíziu s návštevou pápeža Františka museli organizátori riešiť aj nečakané problémy.

Peter Sagan Čítajte viac Saganovi kolega z Bory nepomôže. Pozrite si nomináciu a program ME

K tímom sa dostala informácia o údajnej zlej povesti a hroziacom zrušení pretekov.

Juhoafrická Qhubeka-Assos mala dokonca oznámiť, že na základe týchto správ na Slovensko nepríde. Za všetkým zrejme stojí zákulisný boj na domácej scéne.

"Neprajnícka skupina, ktorá škodí cyklistike na Slovensku, vytvorila falošný profil športového riaditeľa. Účastnícke tímy informovala, že preteky nebudú, pretože ich úroveň je zlá a neprofesionálna.

Museli sme tieto informácie vyvrátiť a uviesť veci na pravú mieru. Počítame so všetkými prihlásenými stajňami. Tím nemôže účasť len tak zrušiť, hrozili by mu pokuty od UCI," vysvetľuje Privara.

Itinerár Okolo Slovenska 2021
streda, 15. septembra: prológ (Košice, Hlavné nám. 1,5 km), štvrtok, 16. septembra: 1. etapa (Košice – Košice, 151,5 km), piatok, 17. septembra: 2. etapa (Spišské Podhradie – Dolný Kubín, 190,4 km), sobota, 18. septembra: 3. etapa (Dolný Kubín – Považská Bystrica, 194,2 km), nedeľa, 19. septembra: 4. etapa (Trenčianske Teplice – Trnava, 159 km).


SÚŤAŽ: Vyhrajte lístky na zápas Slovan - Lincoln

slovan futbal

Na futbalistov Slovana čaká druhý domáci zápas v Konferenčnej lige. Vyhrajte lístky a buďte pri tom naživo.

Po prehre v domácom stretnutí s FC Kodaň a cennej remíze na ihrisku PAOK-u Solún si slovenský majster zmeria sily s gibraltárskym Lincolnom Red Imps.

Duel sa na Tehelnom poli uskutoční vo štvrtok 21. októbra o 21.00. Ak belasí zvíťazia, priblížia sa k postupu zo skupiny.

Ak chcete vidieť priamo z tribúny, či sa im to podarí, zapojte sa do našej súťaže a odpovedzte na jednoduchú otázku. 4 z vás získajú po dve vstupenky na zápas Slovan vs. Lincoln. V hre sú 2× 2 vstupenky na A tribúnu a 2× 2 vstupenky na B tribúnu.

Súťažná otázka:

Koľko bodov dosiaľ nazbierali futbalisti Slovana v Konferenčnej li­ge?

  1. ani jeden
  2. jeden
  3. tri

Odpoveď zašlite formou SMS na číslo 6667 v tvare: Pravda (medzera) správna odpoveď A, B alebo C (medzera) vaše meno a priezvisko. Súťaž končí v nedeľu 19. októbra o 23:59. Lístky pre výhercov budú k dispozícii na recepcii vydavateľstva OUR MEDIA SR na Trnavskej ceste 39/A v Bratislave. Výhercu budeme kontaktovať telefonicky a jeho meno zverejníme v tejto súťaži. Cena spätnej SMS je 1,00 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s. r. o.

Súťaž bola ukončená. Výhercov budeme kontaktovať.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Chris Froome #Okolo Slovenska 2021