Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vysoké tempo prinieslo pády, na zemi i Roglič. Teší sa dánsky univerzál

Dánsky cyklista Magnus Cort sa stal víťazom 12. etapy 76. ročníka Vuelta a Espaňa.

26.08.2021 17:52 , aktualizované: 18:09
debata (1)

Jazdec tímu EF Education-Nippo sa presadil v hromadnom špurte a 175 km dlhú trasu z Jaénu do Córdoby zvládol za 3:44:21 h.

Druhý finišoval Talian Andrea Bagioli (Deceuninck-QuickStep a tretí skončil Austrálčan Michael Matthews (BikeExchange).

Na čele celkového poradia sa udržal Nór Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Pred Francúzom Guillaumeom Martinom (Cofidis, Solutions Crédits) má náskok necelú minútu, tretí Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma) stráca 1:56 min.

Vo štvrtok bola na programe ďalšia kopcovitá etapa vhodná pre únik. Na záverečných 50 km čakali na cyklistov dve stúpania – Alto de San Jeronimo (3. kat., 13,2 km, 3,3%) a Alto del 14 % (2. kat., 7,3 km, 5,7%).

Pelotón nasadil od úvodu vysoké tempo aj napriek tomu, že teplota sa šplhala k 36 stupňom, a tak sa dlho nevytvoril žiadny únik, i keď sa oň pokúšali viaceré skupinky.

Až po 90 km si dokázali vytvoriť náskok ôsmi pretekári – Sebastian Berwick (Israel Start-Up Nation), Sander Armee (Qhubeka NextHash), Mikel Iturria (Euskaltel), Jetse Bol (Burgos-bH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Maxim van Gils (Lotto Soudal) a Chad Haga (DSM). Ich náskok sa však nevyšplhal nad dve minúty.

Vysoké tempo si vyžiadalo aj pády a na zemi skončil mimo inými aj dvojnásobný obhajca víťazstva Roglič. Rýchlo sa však pozbieral a pokračoval ďalej.

Po prvej horskej prémii sa náskok vedúcej skupiny scvrkol na 40 sekúnd a pelotón jej nedával veľa priestoru, 30 km pred páskou mal únik k dobru už len 20 sekúnd a pred sebou stúpanie 2. kategórie s maximálnym sklonom 14 %.

Matúš Štoček Čítajte viac Iseran je peklo! Každý, kto dokončí Tour de France, si zaslúži obdiv

Na jeho úpätí zostal na čele už len sám van Gils, no jeho pokus nemal šancu na úspech. Na stúpaní sa začalo útočiť aj z pelotónu, ako prvý sa odpojil Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), po ňom vrchári Jay Vine (Alpecin-Fenix), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Romain Bardet (DSM) a Sergio Henao (Qhubeka NextHash), ktorí si vytvorili malý náskok.

Na vrchole kopca mali k dobru 27 sekúnd a už ich čakal len dlhý zjazd a záverečných päť km na rovine. Za nimi však ťahali pelotón jazdci BikeExchange a UAE-Team Emirates, ktorí pracovali pre Michaela Matthewsa respektíve Mattea Trentina.

Náskok vedúcej štvorice sa tak päť km pred cieľom scvrkol na 22 sekúnd a balík sa nezadržateľne blížil. Kvarteto pohltil kilometer pred páskou.

O víťazovi tak rozhodol hromadný špurt, ktorý výborne rozbehli jazdci EF Education-Nippo a z druhého víťazstva na tohtoročnej Vuelte sa tešil Magnus Cort.

Záver mu vynikajúco rozbehol tímový kolega Jens Keukeleire, ktorý nastúpil z ľavej strany a úplne zaskočil Matthewsa i Trentina. Tí už v závere nedokázali dotiahnuť medzeru.

„Celý tím dnes odviedol skvelú prácu. Dokázal som prejsť tie dva kopce v pelotóne a tím ma priviedol do výbornej pozície do špurtu,“ povedal dvadsaťosemročný Cort, pre ktorého to bolo už piate víťazstvo na Vuelte a celkovo 20. v kariére.

Fakty z Vuelty

Výsledky 12. etapy (Jaén – Córdoba, 175 km): 1. Magnus Cort (Dán./EF Education-Nippo) 3:44:21, 2. Andrea Bagioli (Tal./Deceuninck-QuickStep), 3. Michael Matthews (Aus./BikeExchan­ge), 4. Matteo Trentin (Tal./UAE Team Emirates), 5. Andreas Kron (Dán./Lotto Soudal), 6. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe), 7. Antonio Jesus Soto Guirao (Šp./Euskaltel-Euskadi), 8. Anthony Roux (Fr./Groupama-FDJ), 9. Gianluca Brambilla (Tal./Trek-Segafredo), 10. Martijn Tusveld (Hol./DSM)

Celkové poradie: 1. Odd Christian Eiking (Nór./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 45:33:18 h, 2. Guillaume Martin (Fr./Cofidis, Solutions Crédits) +58, 3. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +1:56, 4. Enric Mas (Šp./Movistar) +2:31, 5. Miguel Angel Lopez (Kol./Movistar) +3:28, 6. Jack Haig (Aus./Bahrain Victorious) +3:55, 7. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) +4:46, 8. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +4:57, 9. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) +5:03, 10. Grossschar­tner +5:38

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Magnus Cort