Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Triumf veterána po 71-kilometrovom úniku: Neuveriteľné, čo som dokázal

Taliansky cyklista Damiano Caruso sa stal víťazom 9. etapy 76. ročníka Vuelta a Espaňa.

22.08.2021 19:05
Primož Roglič Foto: ,
Primož Roglič z Jumbo-Visma v červenom drese pre lídra Vuelty.
debata

Jazdec tímu Bahrain Victorious zvládol 188 km dlhú horskú trasu z Puerta-Lumbreras na vrchol Alto de Velefique za 5:03:14 h.

Druhý finišoval líder celkového poradia Primož Roglič z Jumbo-Visma (+1:05 min) a tretí skončil Španiel Enric Mas z Movistaru (+1:06).

Francúzsko Cyklistika TdF 19. Etapa Čítajte viac Šéf QuickStepu schladil Cavendisha: Nepreceňuj svoju hodnotu!

„Vždy sa snažím koncentrovať na svoje vlastné tempo a až v záverečných kilometroch toho posledného dlhého kopca som si uvedomil, že môžem naozaj vyhrať,“ povedal tridsaťtriročný Caruso, ktorý išiel sám v úniku dlhých 71 kilometrov:

„Je to veľa. Zaútočil som, pretože Ineos išiel naozaj vysoké tempo a tak som si povedal, že kým ma chytia, chcem ísť do úniku. I sám. Je neuveriteľné, čo som dokázal.“

Roglič má v celkovej klasifikácii náskok 28 sekúnd pred Masom, tretí Miguel Angel Lopez (Movistar) stráca už 1:21 min.

„Bol to ťažký deň, opäť bolo veľmi teplo a čakali nás veľké stúpania. Naši chalani odviedli skvelú prácu,“ povedal Roglič.

V nedeľu bola na programe náročná horská etapa so záverečným dojazdom na Alto de Velefique (13,1 km, 7,2%) a ďalšími troma vrchárskymi prémiami. Cyklistov čakalo dokopy až 4725 výškových metrov.

V úvode sa nikomu nepodarilo dostať do úniku, no pokúšalo sa o to množstvo jazdcov. Pelotón sa začal deliť až na prvom stúpaní na Alto de Cuatro Vientos (10,6 km, 3,6%) a postupne sa vytvorila silná skupina, v ktorej boli Oliver Le Gac, Rudy Molard (Groupama-FDJ), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Robert Stannard (BikeExchange), Romain Bardet, Martijn Tusveld (DSM), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Rafal Majka (UAE Team Emirates), Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Angel Madrazo (Burgos-BH) a Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA).

Fabio Jakobsen Čítajte viac Umriem, desil sa pred rokom. Jakobsen má druhý triumf na Vuelte

Únik mal 80 km pred cieľom k dobru vyše tri minúty. V pelotóne však stupňovali tempo pretekári Ineosu a Bahrainu, ktorí chceli dostať do problémov Rogliča. Náskok úniku tak klesol na dve minúty.

Vedúca skupina sa rozdelila na dlhom kopci Alto Collado Venta Luisa (29,2 km, 4,3%), na čele sa osamostatnil Caruso, 30 s za ním išla skupina Bardeta, do ktorej sa pripojil aj Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën).

Taliansky vrchár však na zjazde výrazne navýšil svoj náskok, bez problémov zvládol aj stúpanie Alto de Castro de Filabres (7,1 km, 3,9%) a pod záverečný kopec si priniesol náskok takmer tri minúty pred prenasledovateľmi – Bardetom, Amezquetom, Majkom a Bouchardom. Pelotón naňho strácal už päť minút.

Caruso si išiel bez problémov po víťazstvo v etape. Na záverečnom stúpaní sa začalo útočiť v pelotóne, najprv to skúsil Adam Yates (Ineos Grenadiers), po ňom vyrazil líder poradia Roglič a na jeho útok dokázal odpovedať len Enric Mas (Movistar).

Yates i Egan Bernal (Ineos) odpadli a hlavne Kolumbijčan sa v kopci poriadne trápil. Naopak dobré nohy mal Jack Haig (Bahrain). Caruso si postrážil náskok a jeho dlhý sóloúnik slávil úspech.

cyklistika ilustračná Čítajte viac Český šampión odtajnil, prečo nejazdí: Po prebudení mi nefungovala polovica tváre

Fakty z Vuelty

Výsledky 9. etapy: 1. Damiano Caruso (Taô./Bahrain Victorious) 5:03:14 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +1:05 min, 3. Enric Mas (Šp./Movistar) +1:06, 4. Jack Haig (Aus./Bahrain Victorious) +1:44, 5. Miguel Angel Lopez (Kol./Movistar), 6. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) obaja rovnaký čas, 7. Gino Mäder (Švaj./Bahrain Victorious) +2:07, 8. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +2:10, 9. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) +2:10, 10 David de la Cruz (Šp./UAE Team Emirates) +2:40
Celkové poradie: 1. Roglič 34:18:53 h, 2. E. Mas +28 s, 3. Lopez +1:21, 4. Haig +1:42, 5. Bernal +1:52, 6. A. Yates +2:07, 7. Ciccone +2:39, 8. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) +2:40, 9. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +3:25, 10. de la Cruz +3:55

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Damiano Caruso