Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvučné mená potvrdené! Na Okolo Slovenska príde Sagan aj Froome

Ak sa nič neočakávané nestane, v polovici septembra sa na etapových cyklistických pretekoch Okolo Slovenska predstavia aj Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) či Chris Froome (Israel Start-Up Nation).

18.08.2021 11:51 , aktualizované: 14:38
Chris Froome, Peter Sagan Foto: ,
Chris Froome (v žltom drese) a Peter Sagan (v zelenom) na Tour de France 2016.
debata

Brit Froome v minulosti hneď štyrikrát ovládol Tour de France, dvakrát vyhral španielsku Vueltu a raz aj talianske Giro.

Organizátori podujatia o tom informovali v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave.

Už 65. ročník pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 15. do 19. septembra, podujatie pod Tatrami teda vyvrcholí v deň štartu majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike v Belgicku.

VIDEO: Prezident Slovenského zväzu cyklistiky a riaditeľ pretekov Okolo Slovenska Peter Privara o organizácii podujatia.

Video

"Bora-hansgrohe plní sľuby. Ich výsledkom je, že najúspešnejší cestný cyklista v histórii Peter Sagan bude štartovať na Okolo Slovenska.

Spolu s ním tím Bora-hansgrohe nominoval aj ďalších Slovákov Juraja Sagana a Erika Bašku, osvedčených spolujazdcov Poliaka Macieja Bodnara a Taliana Daniela Ossa, ktorý spolu so Saganom odchádzajú po skončení sezóny z Bory do Total Energies.

Zvyšok tímu dopĺňajú Dán Frederik Wandahl a Rakúšan Patrick Gamper," informoval na tlačovej konferencii športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan ohromil ďalším videom z terénu. Promuje ho už aj po francúzsky

Trojnásobný majster sveta a sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France Peter Sagan bude na slovenských cestách štartovať v rámci prípravy na nadchádzajúce MS v Belgicku.

V pelotóne bude mať štartové číslo 11. Jednotka je rezervované pre obhajcu vlaňajšieho prvenstva Jannicka Steimleho (Deceuninck – Quick-Step).

Oficiálna štartová listina bude zverejnená 25. augusta, keď je určený posledný termín pre celé súpisky.

Účasť prisľúbilo sedem tímov najvyššej kategórie World Tour a šesť prokontinentál­nych tímov.

V stredu 15. septembra je na programe prológ v centre Košíc, o deň neskôr 158,4 km dlhá etapa so štartom a cieľom tiež v Košiciach.

Druhá etapa v piatok 17. 9. povedie zo Spišského Podhradia do Dolného Kubína, tretia z Dolného Kubína do Považskej Bystrice a preteky vyvrcholia v nedeľu 19. 9. na trati Trenčianske Teplice – Trnava.

Počas piatich dní cyklisti prejdú celkovo 692 kilometrov a zabojujú o dvanásť rýchlostných a pätnásť vrchárskych prémií.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan ohromil ďalším videom z terénu. Promuje ho už aj po francúzsky

Okrem najvzácnejšieho žltého dresu si pretekári rozdelia ďalšie tri dresy. Zelený v bodovacej súťaži, bielo-červeno bodkovaný pre najlepšieho vrchára a biely v súťaži cyklistov do 23 rokov. Na cyklistov čaká 15 vrchárskych a 12 rýchlostných prémií.

„Snažil som sa 'ušiť'celý ročník na Petra Sagana. Poznáme jeho prednosti. Aj preto v etape, ktorá prechádza cez Vysoké Tatry, je vypísaná iba jedna horská prémia I. kategórie,“ uviedol autor trate Stanislav Holec.

Ďalším zvučným menom v štartovej listine by mal byť siedmy muž tohtoročnej Tour de France Kazach Alexej Lucenko (Astana).

Peter Sagan Čítajte viac Druhá liga? Sagan dostane menej peňazí i slabších jazdcov

"Skvelým vrchárom je druhý muž vlaňajšieho Gira Jai Hindley z tímu DSM. Dvoch silných vrchárov plánuje poslať aj Qhubeka, a to starých bardov Pozzoviva s Aruom, hoci druhý menovaný štartuje na Vuelte, teda jeho účasť môže byť otázna.

BikeExchange pošle klasikársku zostavu ako Hepburn či Juul-Jensen. Na naše terény sa bude hodiť aj Casper Pedersen z DSM.

Obhájiť vlaňajší triumf by iste chcel Jannik Steimle z Quick-Stepu a mal by prísť napriek tomu, že je na Vuelte. Známe mená prídu aj s tromi Slovákmi v tíme Bora – klasickí pomocníci Oss i Bodnar," referuje www.cycling-info.sk.

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

Na Slovensko neprídu Sam Bennett ani Davide Cimolai, ale Petrovi Saganovi by mali konkurovať Giacomo Nizzolo, Álvaro Hodeg či Cees Bol.

Tridsaťjedenročný Sagan podpísal začiatkom augusta zmluvu na dva roky s francúzskym tímom TotalEnergies. Prebiehajúcu sezónu dokončí ešte v Bora-hansgrohe, k novému tímu sa pripojí po tomto ročníku.

Jeho nový zamestnávateľ si od neho sľubuje, že mu pomôže posunúť sa z kategórie UCI ProTour na vyššiu úroveň.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Chris Froome (@chrisfroome)

Ak to pandemická situácia umožní a 36-ročný Froome bude na slovenských cestách štartovať, bude prvým šampiónom TdF na Okolo Slovenska.

Medzinárodné preteky Okolo Slovenska bude v priamych prenosoch vysielať televízna stanica Eurosport. Vláda SR na to schválila dotáciu 350 000 eur, celkový rozpočet je 700-tisíc eur.

Výraznú úlohu pri rokovaniach a realizácii zohráva aj agentúra Slovakia Travel.

Priame prenosy na stanici Eurosport 1 by mali byť hodinové, na Eurosporte 2 budú odvysielané vo večerných hodinách. Priamy prenos má vo svojom programe aj Dvojka.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

65. ročník Okolo Slovenska

Program – streda 15. 9.: prológ (Košice, Hlavné nám. 1,5 km), štvrtok 16. 9.: 1. etapa (Košice – Košice, 151,5 km), piatok 17. 9.: 2. etapa (Spišské Podhradie – Dolný Kubín 190,4 km), sobota, 18. 9.: 3. etapa (Dolný Kubín – Považská Bystrica 194.2 km), nedeľa 19. 9.: 4. etapa (Trenčianske Teplice – Trnava, 159 km).

Zoznam tímov – UCI World Tour (7): Bora-hansgrohe (Nem.), Deceuninck – Quick-Step (Belg.), Team DSM (Nem.), Astana Premier Tech (Kaz.), Teram BikeExchange (Aus.), Qhubeka – Assos (JAR), Israel Star Up Nation (Izr.).

UCI Pro Tímy (6): Alpecin – Fenix (Hol.), Bingoal Wallone – Bruxelles (Belg.), Novo Nordisk (USA), Uno-X (Nór.), Vini Zabu – KTM (Tal.), Gazprom Rusvelo (Rus.).

Kontinentálne tímy (8): Dukla Banská Bystrica, Cycling Academy Trenčín, Elkov – Kasper (ČR), Mazowsze Serce Polski (Poľ.), Adria Mobil (Slovin.), Friuli ASD (Tal.), Maloja Pushnikrtss (Nem.), Topforex ATT Investments (ČR).

Reprezentácia (1): Slovensko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Chris Froome #Okolo Slovenska