Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhá liga? Sagan dostane menej peňazí i slabších jazdcov

Dianie vo svetovom pelotóne roky poctivo mapuje. Vo francúzskych cyklistických tímoch duplom. Jean-Luc Gatellier z prestížneho športového denníka L'Équipe verí, že Peter Sagan môže byť odteraz miláčikom francúzskych davov. "Spomínate si ešte na Američana Grega LeMonda? Tiež jazdil za naše tímy. Milovali ho tu," vraví skúsený novinár.

12.08.2021 06:14
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (7)

Čo si myslíte o Saganovom prestupe do TotalEnergies?

Keď sa pred pár mesiacmi dostala ku mne správa o tom, že existuje takáto možnosť, veľmi ma prekvapila. TotalEnergies v uplynulých sezónach strácal pôdu po nohami. Zdá sa, že teraz to bude o niečom inom. Saganov príchod by to mal jednoznačne zmeniť.

Napadlo by vám takéto spojenie pred pol rokom?

Pokiaľ viem, k prvému stretnutiu medzi Saganom a šéfom stajne Jeanom-Reném Bernaudeauom došlo až v júni. Predstavte si, že stúpate na Mont Ventoux, oni boli niekde iba na úpätí hory. Bernaudeau je však ambiciózny človek, ktorý si vždy ide za svojim snom. Ten chlapík má jednoducho štýl. Pri debatách mali pred sebou mnoho prekážok, jednu po druhej napokon odstránili.

Čo je to za tím?

Spoločnosť Direct Energie je dodávateľom plynu a elektriny, Bernaudeauov cyklistický tím sponzoruje už dlhšie. Neskôr ju získala ropná skupina Total. Stajňa v minulosti nemala vysoký rozpočet, patrila medzi skromnejšie zoskupenia, ale príchod Total jej otvára nové možnosti. Samozrejme, aj finančné.

Až také, že si môže dovoliť donedávna najdrahšieho pretekára na svete?

Pochopiteľne, má aj naňho (úsmev). Viem si predstaviť, že keď Bernaudeau za nimi prišiel s možnosťou angažovať Sagana, povraz na ich mešci v tej chvíli povolil. Napokon, nie je žiadnym tajomstvom, že tím sa niekoľko rokov snažil presvedčiť Juliana Alaphilippa, aby sa z belgického Quick-Stepu vrátil do Francúzska.

Peter Sagan Čítajte viac Zabudli Francúzi počítať? Sagana obrali o štyri zelené dresy

Mimochodom, ako na avizovaný prestup zareagovali Francúzi?

Cyklistických fanúšikov na jednej strane prekvapil, na druhej potešil. Sagan, aj napriek tomu, že v uplynulých dvoch sezónach vyhráva menej, je stále považovaný za veľkú hviezdu. Všade vo svete je to tak.

Podporujú Francúzi iba francúzskych jazdcov alebo aj francúzske tímy s cudzincami?

Sú fanúšikmi v oboch prípadoch. Spomínate si ešte na Američana Grega LeMonda? V najlepších rokoch pretekal za francúzske zoskupenia Renault, La Vie Claire, Z-Tomasso. Francúzi ho v tom čas milovali. Verte mi, podobné to bude aj so Saganom.

TotalEnergies je však stále iba druholigový prokontinentálny tím. Uvidíme Sagana na všetkých dôležitých podujatiach?

Bez debaty. Je to trojnásobný majster sveta, žiadny organizátor si nenechá príležitosť privítať ho na vlastných pretekoch. Kam bude Peter chcieť ísť, tam pôjde. Mathieu van der Poel bol v rovnakej pozícii.

Bude pre TotalEnergies zelený dres z Tour de France absolútnou prioritou?

To vám neviem povedať, podstatné skôr je, či oň má Peter stále záujem.

Sagan podľa neoficiálnych informácií v Bore zarábal päť miliónov eur ročne. Tušíte, ako bude na tom v TotalEnergies?

Bernaudeau už potvrdil, že s platom pôjde dole. Zhruba o tretinu. Špekulovalo sa o tom, že by naň mal prispievať aj výrobca bicyklov Specialized, s ktorým má Sagan podpísaný dlhodobý kontrakt. Pravdou však je, že platiť ho bude iba TotalEnergies a Specialized prispeje do tímového rozpočtu.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Pred rokmi jazdil pod vedením ruského multimiliardára Olega Tiňkova, ktorý mu pravidelne a neskrývane pripomínal jeho veľký plat. Je to bežná prax vo svetovom pelotóne?

Náročná otázka. Každý vie, kto je Oleg. Aj to, že má zvláštnu povahu. Nepreženiem, ak poviem, že je to autokrat. Samozrejme, aj v mnohých iných tímoch je obrovský tlak, TotalEnergies je však trošku iný. Bernaudeau sa v ňom snaží udržiavať rodinný charakter. Čo myslíte, bude s tým Peter spokojný (smiech)?

Dostane sa mu aj väčšej tímovej podpory ako v Bore?

Pre francúzskych jazdcov, ktorí sú aktuálne v TotalEnergies, bude česť jazdiť preňho. Ale sú to takí kvalitní pretekári, akých mal Sagan po ruke v Bore? O tom už presvedčený nie som.

Mnohí experti naznačujú, že krivka jeho výkonnosti je už na zostupe. Dočkáme sa ešte nejakého veľkého víťazstva?

Sagan ešte neodišiel do dôchodku. Má na to, aby v budúcnosti niečo veľké dokázal. Napríklad štvrtý titul svetového šampióna. Je však pravdepodobné, že jeho triumfy budú sporadickejšie ako kedysi. Napokon, deje sa to už dve sezóny. Bernaudeau zvykne vravieť, že cyklista začne upadať po tridsaťpäťke. Nezabúdajme však, že Sagan je v plnej permanencii už od dvadsiatky.V jeho situácii si ťažko viem predstaviť, že bude na vrchole ďalšie štyri roky.

Má ešte nohy na to, aby potrápil Van Aerta s Van der Poelom?

Ak sa dá do stopercentného poriadku, tak hádam áno. Jeho zranenia mu nedovoľujú, aby zo seba vydoloval maximum. Budú Van Aert s Van der Poelom stále stopercentní? Ktovie. Ja o tom vážne pochybujem.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #L'Équipe #Jean-Luc Gatellier #TotalEnergies