Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nikdy nikoho nemali a po Saganovi mať nebudú. Ale Slovinci?

Petr Benčík je bývalý skvelý cyklista, trojnásobný majster ČR. Dnes cyklistický expert, ktorý komentuje Tour de France pre Českú televíziu.

19.07.2021 21:02
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (14)

Podľa jeho komentovania je jasné, že sa vyzná a že má rád Petra Sagana. Táto Tour de France však nebola o ňom. Bola o Tadejovi Pogačarovi a Benčík sa preto v rozhovore pre portál isport.cz snažil poodhaliť tajomstvo úspechu slovinskej cyklistiky.

A názory má veru zaujímavé. Slovákov však už toľko nepotešia.

Takže ešte raz: prečo sú tí Slovinci takí dobrí?

„Pre mňa je strašné prekvapenie, že tam neboli už dávno. Čo som ja pretekal, boli Slovinci vždy excelentní vrchári. A vždy to bolo tak, že ako je ich málo, tak keď tam bol Slovinec, bol vždy len dobrý, nikdy nebol priemerný,“ vysvetľuje.

"Ale až teraz majú najlepších z najlepších. Či je to Roglič, ktorý je ultra talent, či už robil skoky na lyžiach alebo cyklistiku. Alebo Pogačar, o ktorom sa vedelo, už keď vyhral v Česku etapu na Pretekoch mieru alebo v Jeseníkoch. To je ultra talent rovnako ako Sagan.

Slováci nemali nikdy nikoho, po Saganovi najskôr tiež nikoho mať nebudú, ale príde ultra talent, a je úplne jedno, odkiaľ je. A u Slovincom sa to teraz akosi stretlo," vraví Benčík.

Wout van Aert Čítajte viac Porovnanie so Saganom už neobstojí. Van Aert je najvšestrannejší na svete

Prečo však tak zrazu vystrelili?

"Pred desiatimi-pätnástimi rokmi, kedy som bol na vrchole, nebolo mysliteľné, že by niekto išiel von k profíkom. Mal som super výsledky a nedokázal som sa tam dostať. Išiel tam jeden pretekár za desať rokov. Jednoducho nebolo miesto, nebolo to na to pripravené.

Neboli manažéri, nikto nehľadal talenty, bralo sa len to, čo bolo po ruke. A rovnako to mali aj Slovinci. Ja som s nimi pretekal, tí boli ako rakety. Všetci sa volali Mohorič, Mahorič, nedalo sa v tom vyznať. Vždy boli super, ale nemali cestu, ako ísť von," dodal.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tadej Pogačar #Petr Benčík