Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odrezával rybám hlavy. V Paríži ho čaká sladká odmena

Pochádza z krajiny, ktorej najvyšší prírodný bod nemá ani 200 metrov nad morom. Ani to však tvrdohlavému chlapcovi nezabránilo, aby šiel za svojím snom.

16.07.2021 07:48
France Cycling Tour de France Jonas Foto: ,
Jonas Vingegaard na Tour de France 2021.
debata

Vlani poznali meno Jonas Vingegaard len skutoční cyklistickí znalci. Teraz je z mladého Dána jedna z hviezd tohtoročnej Tour de France.

Ak sa nestane nič nečakané, v nedeľu si príde v Paríži po najväčší úspech kariéry – celkové druhé miesto na najslávnejších pretekoch sveta.

Ostré nože a bočný vietor

Ešte pred troma rokmi mal bežný deň rozdelený na dve časti.

Tadej Pogačar Čítajte viac Dominancia ako hrom. Pogačar definitívne odrovnal konkurenciu

Vstával skoro, aby o šiestej ráno stihol začiatok zmeny v továrni na ryby. Oblečený v gumenej zástere čistil a porcoval morské plody.

„Nebola to najlepšia práca na svete. Ostré nože, rybí zápach. Ale potreboval som peniaze, aby som sa mohol venovať cyklistike. Od malička som sníval, že v sedle budem dobýjať tie najťažšie stúpania,“ spomína Vingegaard.

Druhú polovicu dňa strávil tréningom. Jeho obľúbenou destináciou bol národný park Thy, ktorý leží neďaleko Severného mora. Hoci mu chýbajú kopce, šťúply mladík sa naučil jazdiť vo vetre.

„Bočné fúkanie či protivietor vedia cyklistovi poriadne znepríjemniť život. V mladosti som sa naučil, ako si s nimi poradiť a čo najviac eliminovať straty,“ pokračuje.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Kariéra talentovaného Dána nabrala rýchly vzostup po tom, ako si ho na prokontinentálnych pretekoch všimli manažéri z tímu Jumbo-Visma.

Fanúšikovia ho začali registrovať po vlaňajšej Vuelte a Espaňa, kde pomohol Primožovi Rogličovi k obhajobe titulu.

Náhrada za Rogliča

V pozícii domestika cestoval aj do Francúzska. Roglič túžil odčiniť minuloročné zaváhanie, keď zlyhal v kľúčovej časovke a v súboji s Tadejom Pogačarom prišiel o takmer isté víťazstvo.

Tour sa však tento rok s pretekármi nemazná (odstúpilo už 40 jazdcov vrátane Petra Sagana) a nešťastie postihlo aj Rogliča.

Francúzsko Cyklistika Tour de France Cavendish víťaz Čítajte viac Merckxov odkaz Cavendishovi: Medzi nami je veľký rozdiel

Po páde v 3. etape utrpel rozsiahle odreniny a hoci sa snažil pokračovať, po niekoľkých etapách odstúpil.

Sklamaní šéfovia Jumba tak museli vyrukovať s alternatívnym plánom. Do pozície lídra postavili neskúseného Vingegaarda a dúfali v zázrak. Netrvalo dlho a dočkali sa.

Málo známy Dán sa najskôr predviedol v časovke, kde bral senzačné tretie miesto.

V Alpách i Pyrenejach držal krok s najlepšími a keď počas etapy na Mont Ventoux v jednom z posledných úsekov nechal za sebou aj Pogačara, experti sa nestačili čudovať. A neboli sami.

"Všetkých nás prekvapil. Skvele sa zhostil úlohy tímového lídra, s ktorou predtým nemal žiadne skúsenosti.

Niekedy ho musíme krotiť, aby v kopcoch neprepálil tempo. Ale inak si počína ako ostrieľaný mazák," chváli tímového kolegu Mike Teunissen.

Pyrenejský víkend na Tour de France Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pelotón počas sobotnej etapy v Andorre.

Aj po včerajšku platí, že Vingegaard v boji o žltý dres zaostáva len za suverénnym Pogačarom.

Počas poslednej horskej etapy s prehľadom zvládol stúpanie na ikonický Tourmalet i náročný záver s finišom v lyžiarskom stredisku Luz Ardiden.

Po dnešnej zvlnenej etape, v ktorej sa predpokladá hromadný dojazd a súboj najlepších špurtérov, sa o zložení parížskeho pódia rozhodne v sobotňajšej časovke.

Vzhľadom na jeho kvality v jazde proti chronometru by Vingegaard nemal o druhé miesto prísť.

"Ak sa mu to podarí, bude to fantastický úspech. Prišli sme o Rogliča, ale ukázali sme náturu bojovníkov.

Wout (Van Aert) a Sepp (Kuss) majú etapové triumfy, Jonas zase na dosah pódium. Napokon to môže byť aj pre nás úspešná Tour," želá si športový riaditeľ Jumba Frans Maassen.

Polícia na Tour

Aj holandská stajňa zostala prekvapená zo zásahu policajtov, ktorí si v stredu večer posvietili na tím Bahrain-Victorious. Dôvodom sú podozrenia z dopingu.

Francúzsko Cyklistika TdF 2. etapa Čítajte viac Bez Sagana! Slovenský rýchlik nepocestuje do Tokia

„Prišli do nášho hotela a vyžiadali si tréningové dáta. Potom prehľadali aj autobus. Jazdci namiesto oddychu a regenerácie museli odpovedať na otázky policajtov. Všetko prebehlo v pokoji, nemáme čo skrývať,“ tvrdí šéf tímu Milan Eržen.

Bahrain-Victorious, ktorý finančne zabezpečuje Bahrajnské kráľovstvo zo štátneho rozpočtu, je spájaný s dopingom už dlhší čas.

Podozrenia vzbudili nečakane dobré výsledky a najmä druhé miesto bývalého dopingového hriešnika Damiana Carusa na tohtoročnom Giro d'Italia.

„Vyšetrovanie je na začiatku, viac informácií nemôžeme poskytnúť. Všetci podozriví sú považovaní za nevinných do momentu, pokiaľ im bude dokázaná vina,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry v Marseille.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Jumbo-Visma #Jonas Vingegaard