Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

"Oklamal" rozhodcov i trénera, vyhral na sestrinom bicykli. Sagan je držka

V štrnástich rokoch sa zaťal a povedal, že končí s cyklistikou. Prví tréneri Peter Zánický s Milanom Novosadom na terajšiu svetovú megahviezdu netlačili. Urobili dobre. Peter Sagan sa vrátil a odvtedy už bicyklu nepovedal nie.

14.07.2021 06:39
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (14)

„V tomto smere bol trochu "držka.“ V niektorých veciach je tvrdohlavý. Váš názor potrebuje počuť len raz. Buď ho prijme alebo to musíte rešpektovať a nesnažiť sa ísť proti nemu," vysvetlil v rozhovore pre MF Dnes Saganov niekdajší kouč Peter Zánický.

S trojnásobným majstrom sveta a držiteľom siedmich zelených dresov na Tour de France má toľko zážitkov, že by z nej mohol napísať knihu.

Akiste by spomenul príbeh o tom, ako sa chcel vyškriabať na Mount Everest. Prípadne ten, ako na sestrinom bicykli deklasoval konkurenciu. Alebo aj o tom, že jeho rýchlosť a hmla „oklamali“ rozhodcov i samotného Zánického.

„Boli sme na pretekoch v Makove, súťažil aj Petrov otec Ľubo. Išla sa časovka do kopca. Bola tma aj hmla. Peter vyhral a ja som si hovoril, že sa rozhodcovia museli pomýliť,“ smial sa Zánický.

Na druhý deň si uvedomil, že k podvodu nedošlo a v mladom Saganovi zbadal niečo výnimočné.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

„Išlo sa cross-country a Peter bol znova vpredu. Vtedy som zbystril a povedal si: ten chlapec má drajv.“

Okolo Saganových začiatkoch koluje aj historka o tom, ako na sestrinom bicykli vyhral preteky s dvojminútovým náskokom. Zánický popísal, ako to presne bolo.

„Vtedy sa už cyklistike venoval vážnejšie. Mal objednaný bicykel z Česka, ale ešte nedorazil. Petrova sestra Dana mala doma nejaký bicykel z Tesca. Peter ho zobral na štart a vyhral o dve minúty. Neriešil materiál, vlastne veľa vecí neriešil,“ pokračoval Zánický.

Na začiatku videl v Saganovi skôr cyklokrosára ako jazdca na ceste.

„Vedel som, že je to klenot, ale že to dotiahne až tak ďaleko, že trikrát vyhrá majstrovstvá sveta? To šokovalo aj mňa,“ doplnil Zánický.

Sagan na tohtoročnej Tour už nepokračuje. V tejto sezóne si užil viac strastí ako radostí. Pre cyklistickú verejnosť i Zánického je však nezameniteľný­. Prečo?

Francúzsko Cyklistika TdF 2. etapa Čítajte viac Bez Sagana! Slovenský rýchlik nepocestuje do Tokia

"Všetci s ním porovnávajú Mathieua van der Poela. Výkonnostne je na tom podobne, ako Peter. V niektorých aspektoch ho prekonáva, ale Sagan je šoumen.

Je iný, ako ostatní. Napríklad kedysi zobral Froomovi mikrofón a niečo do neho povedal. Iste, niekedy to aj prehnal – ťapol hostesku a potom sa musel ospravedlniť – ale to je on.

Na nič sa nehrá. Výkony majú Van der Poel, Wout van Aert i ďalší úžasné, ale charizmou bude Peter asi jedinečný," uzavrel Zánický.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický #Tour de France 2021