Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V kopcoch dominovala Bora. Pogačar zostáva v žltom

Rakúsky cyklista Patrick Konrad z tímu Bora-Hansgrohe zvíťazil v 16. etape Tour de France.

13.07.2021 17:43 , aktualizované: 18:07
Patrick Konrad Foto: ,
Patrick Konrad v cieli 16. etapy.
debata (6)

Na druhom mieste prišiel do cieľa so 42 sekundovou stratou Talian Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious), ktorý uspel v záverečnom súboji s Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Team BikeExchange).

V žltom drese lídra celkového poradia naďalej zostal Slovinec Tadej Pogačar.

Konrad je tretí Rakúšan s etapovým víťazstvom na Tour de France. Na ceste za ním vyhral tri vrchárske prémie, pričom od prenasledovateľov sa odpútal 30 km pred cieľom.

Pre 29-ročného Konrada, ktorý v júni vyhral majstrovstvá Rakúska, ide po 2. mieste v sobotňajšej 14. etape o najlepší výsledok na TdF.

Tour online 16 etapa Čítajte viac ONLINE: Bora oslavuje. Triumf berie Rakúšan Konrad

Po pondelňajšom druhom a zároveň poslednom voľnom dni čakal na pretekárov kopcovitý profil so štyrmi kategorizovanými stúpaniami. Trasa z Pas de la Case v Andore do francúzskeho Saint-Gaudens mala 169 km.

V úvode pretekov sa osamostatnil Dán Kasper Asgreen, ktorý si vypracoval polminútový náskok.

Pretekárov spočiatku trápilo chladné počasie a Asgreen si dlho udržiaval viac než minútový náskok.

Približne 118 km sa na lídra dotiahli Michal Kwiatkowski a Mattio Cattaneo. Krátko na to sa dostal na čelo aj Tadej Pogačar, ale jeho vedenie nemalo dlhé trvanie a ďalej pokračoval v hĺbke hlavnej skupiny.

Päť bodov za prvú vrchársku prémiu Col de Port (2 kategória, 11,4 km, sklon 5,1 %) získal Cattaneo pred Asgreenom a Kwiatkowskim.

Pri zjazde z kopca sa pelotón dotiahol na trojicu v úniku. Priebežný líder bodovacej súťaže Mark Cavendish stratil kontakt s hlavnou skupinou pri stúpaní do kopca.

Rýchlostná prémia prišla 84 km pred cieľom a plný počet 20 bodov v nej získal Belgičan Jan Bakelants pred Francúzom Fabienom Doubeyom (17) a Dánom Christopherom Juul-Jensenom (15).

Pelotón na Tour de France počas 16. etapy. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Tour Pelotón na Tour de France počas 16. etapy.

Pelotón po šprintérskej prémii zvoľnil tempo a náskok trojice na čele Bakelants, Doubey a Juul-Jensen sa postupne zvyšoval.

Aj 70 km pred cieľom mal pelotón skôr mierne tempo a na unikajúcu trojicu mal 5-minútové manko.

Vrchársku prémiu Col de la Core (1 kategória, 13,1 km, sklon 6,6 %) vybojoval Konrad (10 bodov), pred Bakelantsom (8) a Doubeyom (6).

Pred pelotónom, ktorý mal 50 km pred cieľom manko 7 minút, sa sformovali dve skupiny. Pred stúpaním na kopec 2. kategórie Col de Portet-d'Aspet sa odpútal Konrad.

Tempo s ním držali Doubey, David Gaudu a Sonny Colbrelli. Konrad napokon získal na Col de Portet-d'Aspe (2 kategória, 5,4 km, sklon 6,9 %) 5 bodov pred Gauduom a Colbrellim.

Francúzsko Cyklistika TdF 2. etapa Čítajte viac Bez Sagana! Slovenský rýchlik nepocestuje do Tokia

Rakúšan ešte v zjazde zvýšil svoj náskok, 15 km pred cieľom mali jeho prenasledovatelia minútové manko.

Suverénny Konrad bral jediný možný bod aj za krátke stúpanie na Cote d'Aspret-Sarrat (4 kategória, 0,8 km, sklon 8,4 %). Za ním sa v závere rozpútal súboj o 2. miesto.

V stredu je na programe 17. etapa s dĺžkou 178 km. Povedie z Muretu do Col du Portet.

Výsledky 16. etapy (Pas de Case – Saint-Gaudins, 169 km):
1. Patrick Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe) 4:01:59 h, 2. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrajn–Victorious), 3. Michael Matthews (Aus./Team BikeExchange), 4. Pierre-Luc Périchon (Fr./Cofidis), 5. Franck Bonnamour (Fr./B&B Hotels p/b KTM), 6. Alex Aranburu (Šp./Astana – Premier Tech) všetci +42 s, 7. Toms Skujiš (Lot./Trek–Segafredo), 8. Jan Bakelants (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +45, 9. David Gaudu (Fr./Groupama–FDJ) +47, 10. Lorenzo Rota (Tal./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) +1:03 min.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora Hansgrohe #Tour de France 2021 #Patrick Konrad