Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bodavá bolesť je veľké trápenie. Sagan urobil, čo musel

Primož Roglič, Caleb Ewan a na smútok slovenských fanúšikov aj Peter Sagan.

10.07.2021 10:00
APTOPIX France Cycling Tour de France Foto: ,
Pád Petra Sagana v tretej etape Tour de France, ktorý zavinil Caleb Ewan.
debata

Výpočet cyklistov, ktorí pre následky pádov odstúpili z tohtoročnej Tour de France, je značný.

Niektorí skončili okamžite, iní sa snažili pokračovať, ale zdravotné komplikácie im to nedovolili.

Nie je pád ako pád

Organizátori Starej dámy čelili kritike, že itinerár pretekov počas prvého týždňa obsahoval trate, ktoré prispeli ku kolíziám.

Početné prípady z minulosti vám však pripomenú, že TdF 2021 nie je výnimka.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

"Tour je obrovský tlak od sponzorov, ktorí ho prenášajú na tímy a tie na pretekárov. Každý sa chce ukázať, každý chce byť videný. Druhá vec je, že podľa pravidiel sa nové zmluvy môžu podpisovať po 1. auguste. Viac ako polovica jazdcov, ktorí teraz jazdia na Tour, nemá jasno, za ktorý tím budú jazdiť v budúcej sezóne.

Stará dáma rozhodne, kde a za koľko budú pokračovať. To sú faktory, ktoré hektiku ešte zvýšia a potom z nej pramenia pády," vysvetľuje bývalý slovenský cyklista Martin Fraňo, ktorý aktuálne pôsobí ako športový riaditeľ v poprednom domácom klube Dukla Banská Bystrica.

Sagana môže mrzieť odstúpenie o to viac, že nespadol vlastnou vinou.

V závere 3. etapy ho poslal k zemi Ewan, ktorý neustál kontakt s bicyklom súpera. Ako to zvyčajne býva, úlohu zohralo aj nešťastie.

Peter Sagan Čítajte viac Armstrong si rýpol do Sagana: A nechce si vziať aj tenisového trénera?

"V situácii, v ktorej sa pád udial, Sagan nemohol urobiť nič. Nerozumiem agresívnej jazde Ewana, ktorý predviedol takmer samovražednú záležitosť. Tlačil sa do priestoru, ktorý nebol.

Sagan spadol relatívne dobre, nič si nezlomil a ani neutrpel rozsiahle povrchové zranenia. Mäkkou časťou kolena však zasiahol ostrú časť bicykla. Išlo o prevodník a aj keď ide len o bodový úder, je veľmi nepríjemný," pokračuje Fraňo.

Narazeniny sú komplikácia

Sagan spadol na Tour už predtým.

V roku 2018 nezvládol jeden zo zjazdov a do cieľa prišiel s krvavými odreninami. Podľa Fraňa to bol ten lepší prípad.

Nils Politt Čítajte viac Bora oslavuje prvý triumf. Sagana zastúpil vo veľkom štýle Politt

"Odreniny a spáleniny kože vznikajú, keď jazdec spadne a šúcha sa po asfalte. Zranenia sú len povrchové a neobmedzujú pohybový aparát. Veľa záleží od veľkosti. Ak nie sú odreniny veľké a hoci je ich viac, hoja sa rýchlejšie.

Ak je poškodená koža na väčšej ploche, ako mal napríklad Roglič, potom nastáva problém. Telo sa stále hýbe a nedokáže sa rýchlo zotaviť. Rana sa láme, praská. Cyklista nemôže plnohodnotne spať a už vôbec nie jazdiť," vraví.

Aby toho nebolo málo, sedemnásobný víťaz bodovačky si nepotykal so šťastenou aj druhýkrát. Zranenie kolena sa zhoršilo po tom, ako sa pri špurte v 10. etape udrel do riadidiel.

Peter Sagan Čítajte viac Veľké meno mu už vyfúkli. Šéf tímu reagoval na Saganov príchod s úsmevom

"Narazený kĺb či chrupavka je veľké trápenie. Cyklistovi spôsobujú bodavú bolesť. Ak by mal odreniny, za pár dní by sa mu zacelili a opäť mohol špurtovať o výhru.

Narazeniny spôsobujú komplikácie na dlhší čas. Najhoršie je, že v týchto prípadoch sa ťažko odhaduje doba liečenia. Môže trvať dni, ale aj týždne či mesiace," upozorňuje Fraňo.

Cyklisti sú na kolízie zvyknutí, ale recept na „ideálny“ pád neexistuje. V sekunde sa musia rozhodnúť, ako čo najviac limitovať následky.

"Keď jazdec ide spadnúť, v jeho organizme sa na chvíľu všetko spomalí. Adrenalín zároveň spôsobí, že sa ozve pud sebazáchovy a cyklista sa snaží spadnúť s čo najmenšími následkami. Dostane pol sekundy na to, aby sa rozhodol či pustí riadidlá, na akú stranu spadne a podobne.

Lenže rýchlosť a skratovosť rozhodnutí môže spôsobiť, že organizmus paradoxne urobí to, čo je pre neho horšie. Ale aj taká je cyklistika a jazdci to veľmi dobre vedia," dodáva Fraňo.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Dukla Banská Bystrica #Martin Fraňo