Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bora oslavuje prvý triumf. Sagana zastúpil vo veľkom štýle Politt

Nemecký cyklista Nils Politt vyhral 12. etapu 108. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe sa presadil po úniku a 159,4 km dlhú trať zo Saint-Paul-Trois-Châteaux do Nimes zvládol za 3:22:12 h.

08.07.2021 17:18
Nils Politt Foto: ,
Nils Politt slávi triumf v 12. etape Tour.
debata (4)

Druhý finišoval Španiel Imanol Erviti (Movistar) a tretí skončil Austrálčan Harry Sweeny (Lotto Soudal).

Žltý dres pre celkového lídra si udržal Slovinec Tadej Pogačar zo stajne UAE-Team Emirates.

Slovák Peter Sagan z Bory-Hansgrohe pred štvrtkovou etapou z pretekov odstúpil pre zranenie kolena, ktoré utrpel po páde v 3. etape a neskôr si ho obnovil.

Francúzsko Cyklistika TdF Tímy Predstavenie Čítajte viac Sagan odstúpil z Tour, nemôže ohnúť nohu. V Tokiu chce byť vo forme

Pre dvadsaťsedemročného Politta to bol najväčší úspech v kariére a len druhé víťazstvo.

"Neuveriteľné, každý cyklista sníva o tom, že vyhrá etapu na Tour. Dnes sme mali smolu, keď musel kvôli kolenu odstúpiť Peter.

Od štartu etapy fúkalo, ale boli sme na to pripravení. Cítil som sa dobre a chcel som do toho dať všetko. V tom úniku bolo veľa rýchlych pretekárov, takže som musel útočiť a urobiť preteky ťažké.

Potom mi športový riaditeľ povedal, že toto je posledný kopec na trati, tak som do toho dal všetko. Som rád, že tam tie sekundy začali naskakovať, prísť sám do cieľa etapy na Tour je úžasné. Toto víťazstvo je môj životný úspech," uviedol v televíznom rozhovore.

Vo štvrtok bola na programe kratšia trasa s jediným kategorizovaným stúpaním Côte du Belvédre (4,5 km, 4,5%) v strede trate. Situáciu však skomplikoval silný vietor, pre ktorý posunuli štart o desať minút.

Hneď po ňom sa pelotón na bočnom vetre začal trhať a vytvorili sa štyri skupiny s miernymi rozostupmi.

To využili pretekári na čele a vytvorili silný trinásťčlenný únik, do ktorého sa dostali André Greipel (Israel Start-Up Nation), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Erviti, Politt, Stefan Küng (Groupama-FDJ), Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Connor Swift (Arkea Samsic), Harry Sweeny, Brent van Moer (obaja Lotto Soudal), Luka Mezgec (BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka), Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) a majster sveta Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep).

Nik z nich však nemohol ohroziť Pogačarovu pozíciu na čele celkového poradia.

Skupina výborne spolupracovala a aj vďaka vetru do chrbta sa jej náskok rýchlo zvyšoval. Po 40 km mala k dobru sedem a v polovici trate dokonca až desať minút.

Bolo tak zrejmé, že v Nimes nepríde k hromadnému špurtu, ale víťaz vzíde práve z pretekárov v úniku. V pelotóne si strážili situáciu jazdci Pogačarovho tímu, aby sa na vetre neodtrhli niektorí z jeho konkurentov.

Päťdesiat kilometrov pred cieľom mal únik náskok už vyše 12 minút a v tom čase sa v ňom začalo útočiť. Ako prvý to vyskúšal Politt, dostihli ho Sweeny a Mezgec, ale čoskoro aj ostatní a tak skupina pokračovala spolu.

Mark Cavendish Čítajte viac V Merckxovom mene Cavendisha zastavím, vraví Van Aert. Legenda kritizuje exlídra

Pokoj zbraní však vydržal len chvíľku, keďže 39 km pred koncom si polminútový náskok vytvorila štvorica, v ktorej opäť nechýbali Politt so Sweenym a pridali sa Küng s Ervitim.

Ich pokus vyšiel a postupne zvýšili náskok nad minútu. Na poslednom stúpaní bez kategórie (3,9 km, 3 %) znovu zaútočil Sweeny a zo štvorice vypadol Küng.

V závere kopca vyrazil Politt a zostal vpredu sám. Pred dvoma prenasledovateľmi mal náskok okolo 15 sekúnd a pred sebou už len desať kilometrov po vetre a z časti dolu kopcom.

Dvadsaťsedemročný nemecký cyklista si už nedal zobrať víťazstvo a dosiahol najväčší úspech doterajšej kariéry.

Tour online 12 etapa Čítajte viac Polittov triumf po úniku sme sledovali ONLINE

K útokom v pelotóne, ktorý dorazil do cieľa s vyše štvrťhodinovým mankom, už neprišlo a tak si Pogačar udržal náskok 5:18 min pred druhým Rigobertom Uranom z Kolumbie (EF Education – Nippo).

Na čele bodovacej súťaže figuruje Brit Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep), bodkovaný dres si udržal Kolumbijčan Nairo Quintana (Arkéa Samsic).

V piatok je na programe 219,9 km dlhá a rovinatá etapa z Nîmes do Carcassonne.

Tour de France, pelotón Čítajte viac Zanechali ma ako obeť, smútil kľúčový domestik. Títo jazdci už nepokračujú

Fakty z Tour de France

Výsledky 12. etapy (Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nimes, 159,4 km): 1. Nils Politt (Nem./Bora-Hansgrohe) 3:22:12 h, 2. Imanol Erviti (Šp./Movistar) +31 s, 3. Harry Sweeny (Aus./Lotto Soudal) rovnaký čas, 4. Stefan Küng (Švaj./Groupama-FDJ) +1:58, 5. Luka Mezgec (Slovin./Bike­Exchange) +2:06, 6. André Greipel (Nem./Israel Start-up Nation), 7. Edward Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 8. Brent van Moer (Belg./Lotto Soudal), 9. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep), 10. Sergio Henao (Kol.(Qhubeka-NextHash) všetci rovnaký čas

Celkové poradie: 1. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 47:22:43 h, 2. Rigoberto Uran (Kol./EF Education-Nippo) +5:18, 3. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +5:32, 4. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +5:33, 5. Ben O'Connor (Aus./AG2R Citroën) +5:58 min, 6. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe) +6:16, 7. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) +6:30, 8. Enric Mas (Šp./Movistar) +7:11, 9. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9:29, 10. Pello Bilbao (Šp./Bahrain-Victorious) +10:28

Bodovacia súťaž: 1. Mark Cavendish (V.Brit./Deceuninck-QuickStep) 221 b, 2. Michale Matthews (Aus./BikeExchange) 162, 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) 142

Vrchárska súťaž: 1. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic) 50 b, 2. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 43, 3. Michael Woods (Kan./Israel Start-Up Nation) 42

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Nils Politt