Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan bojuje a zostáva motivovaný. S tým nikdy nemal problém

Počas kariéry absolvoval deväť podujatí Grand Tour, v roku 2012 aj to najslávnejšie. Dianie na Tour de France naďalej pozorne sleduje, o dojmy sa delí s televíznymi fanúšikmi.

08.07.2021 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na štarte Tour de France v Breste. Preteky sa už prehupli do druhej polovice.
debata

„Tour má zatiaľ všetko, čo má mať – veľké príbehy, skvelé výkony i dramatické momenty. Naďalej verím aj Petrovi Saganovi, hádam sa mu bude v druhej polovici pretekov dariť viac,“ želá si bývalý slovenský cyklista Martin Velits (36).

Tušili ste, že sa po kariére budete venovať aj profesii spolukomentátora?

Vôbec nie. Sporadicky sme chodili aj s bratom Petrom do televízie ešte v čase, keď sme aktívne jazdili. Ak som nebol na Tour, rád som sa podelil o názory s divákmi.

Práca ma baví, poskytuje mi rozptýlenie počas júla a dáva mi možnosť sledovať cyklistiku podrobnejšie. Peter je na tom podobne, užívame si to.

Wout van Aert Čítajte viac Van Aert ukázal, že je možné všetko. Lídrovi výnimočná etapa až tak nechutila

Ako hodnotíte prvú polovicu tohtoročnej edície?

Platí, že Tour sú najslávnejšie a najprestížnejšie preteky sveta. Zodpovedá tomu nasadenie, nervozita i hektika, ktorú sme mohli vidieť najmä v úvodných etapách.

Každý sa chce vo Francúzsku predviesť v tom najlepšom svetle. Druhá vec je, ako preteky urobia samotní jazdci. Tour opäť píše silné príbehy.

Či už je to návrat veterána Marka Cavendisha alebo skvelá forma Tadeja Pogačara. Slovenských fanúšikov samozrejme najviac zaujíma Peter Sagan.

Nie je to z jeho strany ideálne, ale treba zohľadniť všetky faktory. Má za sebou náročné Giro d'Italia, konkurencia je väčšia ako v Taliansku a navyše ho postihol pád.

Čo bolo, bolo, verím, že v druhej polovici podujatia sa dočká úspechu. Na triumf v bodovacej súťaži to zrejme stačiť nebude, ale budem mu držať palce, aby vybojoval etapový triumf.

Tour de France Čítajte viac Opäť sa ozvala bolesť kolena. Ledva som to došiel, priznal Sagan

Neuškodila pretekom úvodná hektika až príliš, keďže po pádoch odstúpili či výrazne zaostali viacerí favoriti?

Na Tour je to tak vždy. Favoriti musia v poriadku prežiť prvý týždeň a potom sa môžu sústrediť na boje v celkovom poradí. Prvé štyri etapy sa išli v Bretónsku, kde rozhodne nebol jednoduchý terén.

Ukázalo sa, ako sú jednotlivé tímy silné a ako chránia svojich lídrov. Vyrovnať sa s nástrahami etáp nebolo ľahké.

Pogačar má na čele priebežného poradia značný náskok. Je už boj o žltý dres rozhodnutý?

Hotovo je až vtedy, keď všetci cyklisti prídu do cieľa v Paríži. Áno, Slovinec je vo vedení, zatiaľ mu konkuruje len Austrálčan O'Connor. Pogačarov päťminútový náskok (pred včerajšou etapou, pozn.) je v modernej cyklistike značný a muselo by sa stať niečo nečakané, aby o neho prišiel.

Pogačar má stále len 22 rokov, v čom je silnejší ako konkurenti?

Je to supertalent. Cyklistika je výkonnostný šport a jeho výkon je jednoducho najväčší. Je v skvelej forme, má za sebou silný tím a na rozdiel od konkurentov sa vyhol nástrahám prvého týždňa.

Ak spojíme všetky faktory do seba, pramení z nich jeho dominancia. Do kariet mu zahralo odstúpenie Primoža Rogliča. Zrejme bol jediný, kto mohol krajanovi konkurovať.

Tadej Pogačar v žltom drese lídra Tour de France. Foto: SITA/AP, Daniel Cole
Tadej Pogačar Tadej Pogačar v žltom drese lídra Tour de France.

Pre Sagana je to zatiaľ nešťastná Tour. Do akej miery jeho výkony ovplyvnil pád v 3. etape?

Do značnej, nebolo to príjemné. Vo vysokej rýchlosti spadol na bok a to musí bolieť. Navyše si zranil aj koleno. Nezostáva mu nič iné, ako sa dať dokopy a to nielen fyzicky.

Musí sa otriasť aj po mentálnej stránke, pretože pád spôsobil, že sa mu nedarí a chce to prelomiť. Pozitívom je, že bojuje a zostáva motivovaný. S tým nikdy nemal problém.

Možno mu chýbajú body v súťaži o zelené tričko, ako aj etapový triumf, ale treba vyzdvihnúť, že sa nevzdáva. Má za sebou náročné Giro, mohol odstúpiť, ale naďalej bojuje.

Martin Velits v čase aktívnej kariéry na štarte... Foto: SITA, Martin Medňanský
Martin Velits Martin Velits v čase aktívnej kariéry na štarte časovky jednotlivcov na šampionáte Slovenska a Česka 2010.

Dochádzajú mu sily, keďže od minuloročného septembra ide už štvrtú Grand Tour?

To je skôr otázka na neho, ale kombinácia Tour, dvakrát Giro a zase Tour je poriadna dávka. V minulosti sa zvykol pripravovať inak. Pred Tour nešiel Giro, ale skôr klasiky či týždenné etapáky. Je možné, že sa už necíti taký čerstvý ako pred štartom májového Gira.

Viacerí mu vyčítajú slabšiu pozičnú jazdu v porovnaní s tou, akú predvádzal v minulosti. Súhlasíte?

Peter je len človek, aj on občas urobí chybu. Ale z toho, čo som videl, v 70 až 80 percentách prípadov bol v dojazdoch tam, kde mal byť. Najlepšiu pozíciu mal práve v 3. etape, ale obral ho o ňu Ewan, ktorý ho po páde strhol na zem.

Nemyslím, že v pozičnej jazde zaostáva. Boj o miesto v špurte je náročný. Nie vždy sa jazdec dostane tam, kde by chcel byť.

Francúzsko šport cyklistika TdF 3. etapa pád Čítajte viac Riešme to, inak príde k úmrtiam, zúril šéf tímu. Ewan hneď vedel, že je zle

Na spadnutie je jeho odchod do tímu TotalEnergies, ktorý je údajne ochotný akceptovať aj príchod kompletného „Sagan tímu“. Vidíte jeho koniec v Bore reálne?

Je známe, že so Saganom si kupujete aj jeho kolegov a členov realizačného tímu. Nie je ľahké nájsť miesto pre takú početnú skupinu.

Vyzerá to tak, že TotalEnergies je jedným z mála tímov, ktoré tieto podmienky akceptoval a zároveň zaplatil. Z možností, ktoré Peter mal, si určite vybral najlepšiu.

Nielen Sagan, ale aj ostatní špurtéri bojujú proti vláčiku QuickStepu. Dá sa vôbec Cavendish zdolať, keď ho kolegovia dovezú takmer až po cieľovú pásku?

Má veľkú výhodu v tom, že má pri sebe silný tím. Ale to nie je všetko. Mark je výborný v strážení pozície za vláčikom. Len tak ľahko neuhne, vie si ju udržať.

Skôr pôjde k zemi, ako by mal pustiť koleso dvorného rozbiehača. Je to dôležitá vlastnosť a preto súperi majú problém zdolať ho.

Peter Sagan Čítajte viac Veľké meno mu už vyfúkli. Šéf tímu reagoval na Saganov príchod s úsmevom

Je reálne, aby absolvoval kompletné tri týždne aj napriek tomu, že nemá za sebou vysokohorskú prípravu?

Verím mu. Hoci len s odretými ušami, ale prvý víkend v Alpách zvládol a to je pozitívny znak. Dokázal si, že má na to, aby prešiel aj kopce. Dodá mu to sebavedomie a môže zvládnuť aj ďalšie horské etapy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Martin Velits