Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vyhral som túto etapu? Tak to skúsim zopakovať, smeje sa Sagan

Deň voľna na Tour de France využil slovenský cyklista Peter Sagan na doliečovanie zranení, ktoré ho stále sužujú po páde zo záveru tretej etapy.

06.07.2021 11:45
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Sagan sa zatiaľ v aktuálnom ročníku „Starej dámy“ nedočkal etapového víťazstva a ani pódiového umiestnenia.

Jeho maximom sú dve piate miesta zo štvrtej a šiestej etapy. Okrem toho mu v bodovacej súťaži patrí až ôsma priečka s takmer stobodovým odstupom za lídrom Markom Cavendishom.

„Keď som spadol, prvý náraz bol na bedrový kĺb. Vznikla tam modrina a mám to tam stuhnuté. Robíme na tom aj s Marošom Hladom, aby sa to zlepšilo. Pomaly sa to však uvoľňuje a koleno sa tiež lepší zo dňa na deň,“ uviedol Peter Sagan pre RTVS.

Utorková desiata etapa sa odohráva sčasti ešte v Alpách, ale medzi kopcami a má len mierne zvlnený charakter. Z dejiska ZOH 1992 Albertville sa cyklisti presunú do mesta Valence, kde etapa vyvrcholí po 190,7 km.

Na trase budú mať jedno stúpanie najnižšej kategórie a to už po necelých 60 km v Col de Couz s dĺžkou 7,4 km, ale priemerom iba 2,8%. Na 82. km v dedinke La Placette bude rýchlostná prémia, ktorá sa nachádza na vrchole stúpania s priemerom 3,7%.

Približne 40 km pred cieľom zdolá pelotón nehodnotený kopec Rochefort Samson, kde by sa tímy s úmyslom na etapový triumf mohli zbaviť svojich šprintérskych rivalov. Potom nasleduje už len zjazd a rovina do cieľa.

Z rôznych príčin už v pretekoch nepokračujú skvelí šprintéri Tim Merlier, Caleb Ewan, Arnaud Démare a Bryan Coquard, predčasne to vzdal aj univerzál Mathieu van der Poel, ktorý šesť dní nosil na sebe žltý dres lídra pretekov.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Pre Sagana môže byť motivácia navyše aj fakt, že v roku 2018 na TdF triumfoval práve v etape s dojazdom do Valence, keď v hromadnom šprinte zdolal Nóra Alexandra Kristoffa, Francúza Arnauda Démara a Nemca Johna Degenkolba.

„Vyhral som vo Valence? To si už ani nepamätám. Pokúsim sa to nejako potvrdiť,“ zasmial sa Peter Sagan a doplnil, čo očakáva od desiatej etapy:

„Je to technické, na záver sa to trochu zdvihne a šprint je na rovine. Určite bude treba byť vpredu a vybojovať si čo najlepšiu pozíciu. A potom je to už len o nohách. Aj keď tie šprinty sú na Tour de France skôr taká lotéria…“

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2021