Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Austrálčan si splnil sen. Sagan v limite, Cavendish čelí novej hrozbe

Austrálsky cyklista Ben O' Connor sa stal víťazom 9. horskej etapy Tour de France. Člen tímu AG2R Citroën triumfoval na 145 km dlhej trati z Cluses do lyžiarskeho strediska Tignes s náskokom 5:08 min pred Talianom Mattiom Cattaneom.

04.07.2021 17:56 , aktualizované: 18:16
Ben O'Connor Foto: ,
Ben O'Connor oslavuje triumf v 9. etape Tour.
debata (15)

Tretí skončil Cattaneov krajan Sonny Colbrelli. Slovinec Tadej Pogačar si udržal žltý dres pre lídra celkového poradia. Slovenský jazdec Peter Sagan nebojoval o popredné priečky.

Do cieľa prišiel na 111. mieste so stratou 31:37 min na O'Connora a zmestil sa do časového limitu. V bodovacej súťaži o zelený dres je so 72 bodmi ôsmy.

Mark Cavendish Čítajte viac Lídra bodovačky Alpy desili, ledva stihol limit. Démare toľko šťastia nemal

Na trase 9. etapy museli pretekári prejsť cez viac ako štyritisíc výškových metrov a absolvovať náročné 21 km dlhé cieľové stúpanie.

Hneď od úvodu nebola núdza o úniky. Ako prví to skúšali Harry Sweeny a Davide Ballerini, no ešte pred prvou horskou prémiou Côte de Domancy ich pelotón pohltil.

Ben O'Connor Čítajte viac Skvelý Austrálčan si splnil sen. Sagan v limite, Cavendish čelí novej hrozbe

Stošestnásť kilometrov pred cieľom sa na čele vytvorila 43-členná skupina, ktorej súčasťou boli Guillaume Martin, Julian Alaphilippe, Nairo Quintana či Jakob Fuglsang.

Tesne pred prvou rýchlostnou prémiou sa vedúca skupina rozdelila na dve časti. Vpredu zostali Alaphilippe, Colbrelli, Michael Matthews, Dylan Teuns, Stefan Küng a Christopher Juul-Jensen.

Na Praz-Sur-Arly dorazil ako prvý Colbrelli, ktorý si pripísal 20 bodov, druhý finišoval Matthews.

Sagan šprintérskej prémii nebodoval, v priebežnom poradí patrí rekordérovi v počte triumfov v bodovacej súťaži ôsma priečka (72 b.).

Na čele je Brit Mark Cavendish, ktorý zostal na 168 bodoch. Matthews má 130 bodov, tretí Colbrelli už 121.

Hneď po prémii sa vedúca šestka vrátila do početnej skupiny, ktorá si vypracovala vyše trojminútový náskok.

Sedem kilometrov pred vrcholom Col des Saisies zaútočil Wout Poels. Získal desať bodov, keď o pár centimetrov zdolal Quintanu a upevnil si pozíciu lídra vrchárskej súťaže. Kolumbijčan následne pokračoval v sólojazde, tá však nemala dlhé trvanie.

Quintanu dostihla pätica Poels, Michael Woods, Ben O’Connor, Sergio Higuita, Lucas Hamilton. Vedúca skupina začala stúpať na Col du Pre – prvú prémiu mimoriadnej kategórie tzv. hors.

Quintana 1,5 km pred prémiou vystupňoval tempo, prišiel si po 20 bodov a na čele vrchárskej súťaže predstihol Poelsa.

Gruppeto Čítajte viac Gruppetto pre šprintérov nie je zábava. Pripomeňte si, ako to Sagan poprel

O'Connor sa virtuálne obliekol do žltého dresu. Pogačar totiž jazdil v hlavnom pelotóne s vyše osemminútovou stratou. Quintana vyhral aj prémiu na Cormet de Roselend pred svojím krajanom Higuitom a O'Connorom, vedúce trio malo takmer dvojminútový náskok pred osamoteným Woodsom.

Dlhý zjazd z Cormet de Roselend na mokrej vozovke najlepšie zvládol Higuita. O'Connor začal strácať, no postupne sa dotiahol na Kolumbijčanov. Quintana pred záverečným stúpaním na Montee de Tignes dostal krízu a vypadol z boja o etapové prvenstvo.

Sedemnásť kilometrov pred cieľom O'Connor nasadil k rozhodujúcemu trháku, odpútal sa od Higuitu a prišiel si po prvý etapový vavrín na Tour. V celkovom poradí sa posunul na druhé miesto o 2:01 min za Pogačara, ktorý bol v nedeľu šiesty.

Tour de France Čítajte viac Každý s iným cieľom. Predstavujeme všetky tímy na Tour de France

"Je to veľký krok v mojej kariére, splnil sa mi sen. Dokázal som sám sebe, že na to mám. Chcel by som sa poďakovať členom môjho tímu a všetkým, čo mi držali palce v Girone i Austrálii.

Bola to bláznivá etapa v náročných podmienkach. Pred štartom som nemyslel na to, že by to dnes mohlo vyjsť. Pred záverečným stúpaním som mal obavy, aby mi Kolumbijčania neušli, no dokázal som ísť stále vo vysokom tempe a odpútať sa od nich.

Tadej Pogačar Čítajte viac Tour som nezabil, vraví stroj v žltom. Kto ukrojil z Cavendishovho náskoku?

Na cieľovej páske mnou lomcovali veľké emócie. Vyhrať etapu na Tour, to je veľká vec," vyznal sa v prvom rozhovore O'Connor, ktorý slávil druhý triumf na GrandTour. Vlani vyhral etapu na Giro d'Italia s cieľom v lyžiarskom stredisku Madonna di Campiglio.

Pred 9. etapou odstúpili z pretekov Slovinec Primož Roglič a Holanďan Mathieu van der Poel. Rogliča vyradili zranenia po dvoch pádoch, ktoré utrpel v úvodných troch etapách.

Primož Roglič Čítajte viac Koniec zvučných mien. Odstúpil dokaličený Roglič i šesťdňový líder Van der Poel

Vyšetrenia síce neodhalili zlomeniny, no utrpel početné pomliaždeniny a škrabance, najmä na ľavej strane. Roglič patril k favoritom na podujatí po vlaňajšom druhom mieste. Po ťažkých pádoch sa však objavili špekulácie, či dokáže preteky vôbec dokončiť.

Van der Poel figuroval pred 9. etapou na treťom mieste v bodovacej súťaži a šesť dní strávil v žltom drese pre lídra pretekov, no pred nasledujúcimi horskými etapami dal prednosť príprave na olympijské hry.

Podľa agentúry AFP chce v Tokiu dať prednosť svojej obľúbenej horskej cyklistike.

Fakty z Tour de France

Výsledky 9. etapy (Cluses-Tignes, 145 km): 1. Ben O'Connor (Austr./ AG2R Citroën) 4:26:43, 2. Mattia Cattaneo (Tal./Deceuninck-Quick Step) +5:07, 3. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain Victorious) +5:34, 4. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +5:36, 5. Franck Bonnamour (Fr./B&B Hotels P/B Ktm) +6:02, 6. Tadej Pogačar (Slov./UAE Team Emirates) +6:02, 7. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +6:34, 8. Jonas Vingegaard (Dán./ Jumbo-Visma) +6:34, 9. Enric Mas (Šp./Movistar) +6:34, 10. Rigoberto Uran (Kol./EF Education-Nippo) +6:34…, 111. Peter SAGAN (SR-Bora-hansgrohe) +31:37

Celkové poradie: 1. Pogačar 34:11:10, 2. O'Connor +2:01, 3. Uran +5:18, 4. Vingegaard 5:32, 5. Carapaz +5:33, 6. Mas +5:47, 7. Wilco Kelderman (Hol./Bora-hansgrohe) +5:58, 8. Alexej Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) +6:12, 9. Martin +7:02, 10. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +7:22, …, 98. SAGAN +1:24,55

Bodovacia súťaž: 1. Mark Cavendish (V. Brit.) 168, 2. Michael Matthews (Austr.) 130, 3. Colbrelli 121, …, 8. SAGAN 72

Vrchárska súťaž: 1. Nairo Quintana (Kol.) 150, 2. Michael Woods (Kan.) 42, 3. Wouter Poels (Hol.) 39

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Ben O'Connor