Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mnohí Slováci ho nenávidia. Guľový blesk opäť útočí

Vyhorený. Odpísaný. Nechcený. A mnohými Slovákmi stále nenávidený.

30.06.2021 14:04
France Cycling Tour de France Cavendish Foto: ,
Mark Cavendish v zelenom drese na Tour de France 2021.
debata (5)

Hoci svojho času patril medzi najlepších špurtérov na svete, kariéra Marka Cavendisha sa v uplynulých rokoch niesla v čiernych číslach.

Pridala sa zákerná choroba, depresie a nevysoký Brit stál zrazu nad priepasťou. Cyklistika, ktorá ho poslala na dno, mu však dopriala vykúpenie.

Francúzsko Cyklistika Šport TdF 4. etapa Čítajte viac Plačúceho Cavendisha obklopili súperi. Medzi prvými gratulantmi bol Sagan

V utorok zavŕšil návrat medzi elitu senzačným triumfom v 4. etape Tour de France. V stredajšej časovke sa už pýšil zeleným dresom pre lídra bodovacej súťaže.

„Narodil som sa pod šťastnou hviezdou. Skončím, až keď budem o tom sám presvedčený. Dovtedy sa každý deň pokúsim o víťazstvo,“ vraví 36-ročný veterán.

Vojenský režim

Žije na ňom iba 85-tisíc ľudí. Leží v Írskom mori medzi Veľkou Britániou a Írskom. Nezrozumiteľný prízvuk, štátna vlajka s troma nohami. Vitajte na Ostrove Man.

Z hlavného mesta Douglas, ktoré obýva tretina populácie ostrova, pochádza aj Cavendish. Rovnako ako viacerí kolegovia z pelotónu, Petra Sagana nevynímajúc, aj on začal kariéru na horskom bicykli.

Emotívny triumf Marka Cavendisha na Tour Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Mark Cavendish (vpravo) na ceste za triumfom vo...

Netrvalo dlho a prešiel na cestu. Počas juniorských pretekov si ho všimol popredný britský cyklista David Millar. Prehovoril ho, aby zanechal prácu v banke a pokúsil sa o profesionálnu kariéru.

„Nastúpil som do Národnej cyklistickej akadémie. Tvrdé tréningy, 70 eur na týždeň, upratovanie spoločných priestorov, takmer vojenský režim. Minimálne tisíckrát som sa chcel na to vykašľať,“ spomína Cavendish.

Tréneri rýchlo rozpoznali jeho univerzálny talent a poslali ho aj na dráhu. Prvý titul majstra sveta (spolu štyri) na nej získal v roku 2005, neskôr vybojoval aj olympijské striebro.

Súboje so Saganom

Ekrazit v nohách a buldodžia povaha ho rýchlo vyniesli medzi najrýchlejších cyklistov sveta.

Svojho času patril medzi nezdolateľných. Doslova. Viac pozornosti pútalo, keď prehral a nie vtedy, keď oslavoval víťazstvá.

Francúzsko Cyklistika TdF Tímy Predstavenie Čítajte viac Pohľad ženy: Sagan sa len tak neotvorí. Aj preto ho časť pelotónu neznáša

Jeho dominancia sa skončila príchodom Sagana. Slovák vyzliekol konkurenta zo zeleného dresu a bodovačku na Tour ovládol päť rokov za sebou.

Odvtedy sa tradiční rivali stretávali takmer pravidelne. Na MS 2016 v Dauhe Sagan v záverečnom špurte odsunul Brita na druhé miesto a oslavoval druhý titul majstra sveta v kariére.

„Jedna z najťažších prehier v živote, dlho som sa s ňou nevedel vyrovnať. Skutočne som veril, že v špurte na mňa nikto nemá. Veľmi som túžil po dúhovom drese,“ vyznal sa jazdec s prezývkou Guľový blesk.

O rok prišiel ďalší stret, tentoraz bolestivý pre oboch.

O tom, ako sa Petrovi Saganovi bude dariť na Tour de France 2021, sme sa porozprávali s bývalým cyklistom Jánom Svoradom v relácii Fair Play.
Video

Po vzájomnom kontakte počas špurtu vo Vitteli skončil Cavendish na zemi, utrpel fraktúru kľúčnej kosti a Tour de France sa pre neho skončila.

Rozhodcovia dali pád za vinu Saganovi a nasledovala šokujúca diskvalifikácia. Cavendish sa okamžite stal pre slovenských fanúšikov nepriateľom číslo 1. Cez sociálne siete sa mu dokonca vyhrážali.

„Nech si ľudia hovoria, čo chcú, robil som si len svoju prácu. Následky pádu cítim aj po rokoch. Rameno ma občas pobolieva, už nikdy nebude úplne v poriadku,“ posťažoval sa pred rokmi.

Pomoc od QuickStepu

Potom sa stalo niečo, čo neprajníci, najmä tí spod Tatier, nazývali karma. Šampión prestal víťaziť – z ničoho nič.

Čoraz častejšie sa sťažoval na únavu. Nestíhal súperom, ktorých predtým bežne zdolával.

Absolvoval desiatky vyšetrení a napokon si vypočul od lekárov krutú diagnózu – nákaza Epstein-Barrovým vírusom.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Zriedkavé ochorenie je spojené s vysokou teplotou, zväčšením lymfatických uzlín a výrazným znížením imunity. Cavendish ho niesol ťažko. Zvyknutý na víťazstvá a trofeje musel ležať doma a prepadli ho depresie.

„Ak by pri mne nestála manželka, možno by som temné obdobie neprežil. Niečo podobné neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi,“ spomínal.

Trvalo mu mesiace, kým mohol vysadnúť na bicykel. Pre slabú výkonnosť a chýbajúce výsledky sa mu tímy otočili chrbtom.

Ešte vlani v decembri mu reálne hrozilo, že zostane bez angažmánu. Pomohol mu až starý známy – manažér QuickStepu Patrick Lefevere.

Cavendish hájil farby belgickej stajne v rokoch 2013 až 2015. Lefevere tvrdí, že nikdy nestratil vieru v Britove schopnosti.

„Ak by som si myslel, že je už za zenitom, tak ho nevezmem späť. Od začiatku som tvrdil, že v prípade jeho príchodu nemám čo stratiť,“ vraví ostrieľaný funkcionár.

Mathieu Van Der Poel Čítajte viac Napätie na Tour, pelotón odštartoval protestom. Sagan: Je to čoraz horšie

Na Tour ho posunulo zranenie Sama Bennetta, ktorý mal vo Francúzsku obhajovať lanský triumf v bodovačke. Hoci sa s ním v bitke o zelený dres nepočítalo, nezlomný veterán je späť.

„Víťazstvo venujem všetkým, ktorí ma po ťažkom období odpísali. Cyklistika nie je len o sile a výdrži, ale aj o motivácii a chcení,“ tvrdil po utorkovej výhre.

Celkovo ich má na Tour už 31 a pred sebou len jediného muža – legendárneho Eddyho Merckxa s 34 triumfami.

K belgickému velikánovi sa môže priblížiť už vo štvrtok. Stará dáma má programe rovinatú etapu s cieľom v Chateauroux, predpokladá sa hromadný dojazd a ďalší súboj elitných špurtérov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Mark Cavendish #Tour de France 2021