Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan sa opäť trápil a o triumf nebojoval. Van der Poel nemal konkurenciu

Holandský cyklista Mathieu van der Poel triumfoval v 2. etape 108. ročníka Tour de France a získal žltý dres. Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa v nedeľu presadil v záverečnom stúpaní do cieľa v Mur-de-Bretagne a 183,5 km dlhú trať zvládol za 4:18:30 h.

27.06.2021 17:50
Mathieu Van Der Poel Foto: ,
Mathieu Van Der Poel pred cieľom 2. etapy na Tour de France 2021.
debata (11)

Druhé miesto obsadil Slovinec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) a po tretie si prišiel jeho krajan Primož Roglič (Jumbo-Visma). Slovák Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe nebojoval o popredné priečky a do cieľa prišiel na stej priečke s mankom 4:49 minúty.

„Bola to ťažká etapa a očakával som pre seba lepší výsledok. Nešlo to tak, ako by som si želal, ale takto to dopadlo. Gratulujem Wilcovi k jeho dnešnému výkonu. Zajtra máme šprintérsku etapu a chceme využiť svoje šance. Tour de France je dlhá a ťažká, pôjdeme deň po dni,“ uviedol Sagan.

Dvadsaťšesťročný van der Poel si tak splnil obrovský sen a žltý dres venoval svojmu starému otcovi Raymondovi Poulidorovi, ktorý zomrel predvlani vo veku 83 rokov. Legendárny Francúz mal prezývku „večne druhý“, keďže na pódiu Tour v Paríži skončil rekordných osemkrát, ale nikdy si neobliekol slávny „maillot jaune“.

Žltý Mathieu van der Poel. Foto: SITA/AP, Stephane Mahe
Mathieu van der Poel Žltý Mathieu van der Poel.

Zároveň napodobnil svojho otca Adriho, ktorý vyhral dve etapy na Tour a jeden deň bol aj líder celkového poradia. „Áno, veľmi som ho chcel. Trochu som riskoval, no vedel som, že už v prvom výjazde v Mr-de-Bretagne musím zaútočiť, pretože som potreboval tie bonusové sekundy. Musel som si pre ne prísť,“ povedal v prvom televíznom rozhovore so slzami v očiach a dodal:

„Samozrejme, myslel som na Raymonda.“

Van der Poel má osembodový náskok pre Francúzom Julianom Alaphilippeom (Deceuninck-QuickStep), ktorý finišoval v etape na 5. mieste. Tretí celkovo je Pogačar (+13 s), štvrtý je Roglič (+14 s).

Na dnešnej špurtérskej prémii bol Sagan trinásty a pripísal si iba tri body.ň

Tour na úvod sprevádzali brutálne pády Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Dokrvavený Francúz Cyril Lemoine potreboval...

Výsledky 2. etapy:
1. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix) 4:18:30 h, 2. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) +6, 3. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe) obaja rovnaký čas, 5. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) +8, 6. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo), 7. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 8. Sergio Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 9. Pierre Latour (Fr./TotalEner­gies), 10. Jack Haig (Aus./Bahrain Victorious) všetci rovnaký čas, … 100. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +4:49

Celkové poradie:
1. Van der Poel 8:57:25 h, 2. Alaphilippe +8 s, 3. Pogačar +13, 4. Roglič +14, 5. Kelderman +24, 6. Haig +26, 7. Mollema, 8. Higuita, 9. Vingegaard, 10. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) všetci rovnaký čas

Bodovacia súťaž:
1. Alaphilippe 66 b, 2. van der Poel 50, 3. Michael Matthews (Aus./BikeExchange) 45, … 13. SAGAN 18

Vrchárska súťaž:
1. Van der Poel 4 b, 2. Schelling 4, 3. Anthony Perez (Fr./Cofidis, Solutions Crédits) 3

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Mathieu Van der Poel #Tour de France 2021