Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan nemal v závere paru, Alaphilippe páru. Francúz je žltý

Domáci cyklista Julian Alaphilippe triumfoval v úvodnej etape 108. ročníka Tour de France a ako prvý si obliekol žltý dres. Jazdec stajne Deceuninck-QuickStep sa v sobotu presadil v záverečnom stúpaní do cieľa a 197,8 km dlhú trať z Brestu do mesta Landerneau zvládol za 4:39:05 h.

26.06.2021 17:30
Julien Alaphilippe Foto: ,
Julien Alaphilippe sa teší z výhry v 1. etape na Tour de France 2021.
debata (5)

Druhé miesto obsadil Austrálčan Michael Matthews (BikeExchange) a po tretie si prišiel Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Slovák Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe skončil na 73. mieste.

Organizátori pripravili na úvod nového ročníka slávnych pretekov zvlnenú etapu, ktorá vyvrcholila záverečným stúpaním pred cieľom v Landerneau s dĺžkou 3,1 km a priemerným sklonom 5,3%. Okrem toho čakalo na cyklistov ďalších päť stúpaní 3. a 4. kategórie.

Tour na úvod sprevádzali brutálne pády Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Dokrvavený Francúz Cyril Lemoine potreboval...

Hneď po štarte sa snažilo dostať do úniku mnoho pretekárov, asi po 20 km sa to podarilo šestici – Franck Bonnamour (B&B Hotels p/b KTM), Cristian Rodriguez (TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty Gobert), Anthony Perez (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) a Connor Swift (Arkéa-Samsic).

Čoskoro si vypracovali asi trojminútový náskok, pelotón, ktorý viedli Čech Petr Vakoč (Alpecin-Fenix) a Belgičan Tim Declercq (Deceuninck-QuickStep), ich však ďaleko nepúšťal. Situácia sa dlho nemenila, jazdci z úniku sa v prvej polovici trate pobili o body na vrchárskych prémiách, pelotón išiel pokojne a strážil si pozíciu.

Na štvrtom stúpaní dňa Côte de Stang Ar Garront (4. kat., 2 km, 3,4%) zaútočil Schelling a vydal sa na sólovú jazdu. Jeho spolubojovníkov z úniku pohltil balík asi 70 km pred cieľom. Mladý Holanďan z Bory držal dvojminútový náskok, pozbieral body na ďalších dvoch kopcoch i rýchlostnej prémii a uchmatol si pre seba vrchársky dres. Špurt balíka na prémii vyhral Caleb Ewan (Lotto Soudal) za 17 bodov, druhý Sagan ich získal 15.

Tour de France 2021 - etapy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2021 - etapa č. 1.

Na méte 45 km pred cieľom prišlo k hromadnému pádu v pelotóne. Tony Martin (Jumbo-Visma) išiel takmer na jeho čele, keď zavadil o kartónový banner diváka, ktorý stál príliš blízko a vystrčil ho ďaleko do cesty. Stalo sa to na úzkej ceste a do Martina vrazili ďalší a ďalší pretekári. Na zemi skončila veľká časť pelotónu, ktorý musel úplne zastaviť.

Niekoľko cyklistov potrebovalo ošetrenia, výmenu bicyklov či pomoc mechanikov. Pádu sa vyhla len malá skupinka z čela hlavného poľa, ktorá následne počkala na ostatných. Na zemi skončil aj Peter Sagan, no neutrpel žiadne viditeľné zranenie a onedlho sa dostal späť do hlavného balíka. Jasha Sutterlin (DSM) musel odstúpiť.

Vzadu zostali favorit na výhru v etape Wout van Aert (Jumbo-Visma) i Miguel Angel Lopez (Movistar) či Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), no čoskoro sa dotiahli do čelnej skupiny.

Tour de France, 1. etapa Čítajte viac VIDEO: Šialenec pri trati zhodil celý pelotón. V kolízii bol aj Sagan

Tridsať kilometrov pred cieľom mal Schelling na čele približne minútový náskok, no ten rýchlo klesal a novosformovaný pelotón ho o pár kilometrov neskôr pohltil. Blížilo sa vyvrcholenie úvodnej etapy, na čele balíka sa zoradili vláčiky, ktoré pracovali pre svojich lídrov.

Tempo bolo veľmi vysoké a 7,5 km pred cieľom prišlo k ďalšiemu ťažkému pádu asi v prvej štvrtine pelotónu. Na zemi skončili desiatky pretekárov aj viacerí lídri svojich tímov. Do cieľa smerovala len oklieštená skupina asi 60 pretekárov aj so Saganom.

Do kopca vyrazili z čela jazdci QuickStepu, ktorí vytiahli Alaphilippea na métu 2,3 km pred cieľ. Vtedy majster sveta zaútočil. Na jeho dominantný nástup nedokázal odpovedať nik a domáci miláčik si okrem etapových vavrínov obliekol aj žltý dres.

Výsledky 1. etapy (Brest – Landerneau, 197,8 km):

1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) 4:39:05 h, 2. Michael Matthews (Aus./BikeExchange) +8 s, 3. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Jack Haig (Aus./Bahrain Victorious), 5. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe), 6 Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates), 7. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 8. Sergio Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 9. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo), 10. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) všetci rovnaký čas, … 73. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +3:17

Celkové poradie:
1. Alaphilippe 4:38:55 h, 2. Matthews +12 s, 3. Roglič +14, 4. Haig +18, 5. Kelderman, 6 Pogačar, 7. Gaudu, 8. Higuita, 9. Mollema, 10. Thomas všetci rovnaký čas, … 73. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +3:27

Bodovacia súťaž:
1. Alaphilippe 50 b, 2. Matthews 43, 3. Ide Schelling (Hol./Bora-Hansgrohe) 20, … 8. SAGAN 15

Vrchárska súťaž:
1. Schelling 3 b, 2. Alaphilippe 2, 3. Anthony Perez (Fr./Cofidis, Solutions Crédits) 2

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Julian Alaphilippe #Tour de France 2021