Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Každý s iným cieľom. Predstavujeme všetky tímy na Tour de France

Rôzne taktiky, iné typy hviezd. Cyklistika je veľmi rôznorodý šport a taká bude aj Tour de France. Prinášame vám prehľad tímov, ktoré budú tento rok štartovať na Starej dáme.

24.06.2021 14:14
Tour de France Foto: ,
Pelotón každoročne prechádza okolo slnečnicových polí.
debata

AG2R-Citroen (Fr.)

Tím je súčasťou pelotónu na Tour de France od 90. rokov. Túto zimu získal ikonického sponzora – domácu automobilku Citroen. Zo stajne odišla dlhoročná opora Romain Bardet, ale upísala si niekoľko drahších pretekárov zo zahraničia. Ben O’Connor sa jej zatiaľ vypláca a Benoît Cosnefroy je zasa budúcnosťou francúzskej cyklistiky.

Hviezda: Greg van Avermaet. Belgický olympijský šampión prišiel v zime, na TdF už vyhral nejaké etapy a na chvíľu mal aj žltý dres v rokoch 2015 a 2016.

Zostava: Benoît Cosnefroy, Dorian Godon, Oliver Naesen, Ben O’Connor, Aurélien Paret-Peintre, Nans Peters, Michael Schär, Greg van Avermaet.

Alpecin-Fenix (Belg.)

Druhodivízne zoskupenie, ktoré vďaka Mathieu van der Poelovi prekonáva na ceste svoje rozpočtové možnosti. Holanďan zažije na Tour kariérny debut. Ale v tíme sú aj iné zaujímavé mená: Tim Merlier, Jonas Rickaert a Jasper Philipsen jazdili solídne po celý rok, vrcholom bol Merlierov triumf na Giro d’Italia.

Hviezda: Van der Poel. Cyklokrosárska hviezda, ktorá prechádza na cestu so zničujúcim účinkom. Bude chcieť vyhrať aspoň jednu etapu a možno aj niečo viac. Napríklad zelený dres.

Zostava: Sylvain Dillier, Tim Merlier, Xandro Meurisse, Jasper Philipsen, Jonas Rickaert, Kristian Sbaragli, Petr Vakoč, Mathieu van der Poel.

Arkéa-Samsic (Fr.)

Druhodivízny tím, ktorý nedávno kúpil domácu hviezdu Warrena Barguila, má vrchára Naira Quintanu a šprintéra Nacera Bouhanniho – zo svojej investície sa mu však zatiaľ veľa nevrátilo.

Hviezda: Barguil. Bretónsky vrchár zaujal už na Tour 2017. Azda teraz prišiel jeho čas. Na domácom šampionáte skončil štvrtý, to je veľký prísľub pre celý francúzsky tím.

Zostava: Warren Barguil, Nacer Bouhanni, Anthony Delaplace, Élie Gesbert, Dan McLay, Nairo Quintana, Clément Russo, Connor Swift.

Francúz Warren Barguil. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Barguil Francúz Warren Barguil.

Astana-Premier Tech (Kaz.)

Hlavnou náplňou tímu je propagácia Kazachstanu. Teraz sa však rozšíril o kanadského sponzora a prichádza s nadnárodnou zostavou. Má predpoklady skôr na etapové triumfy: Alexej Lutsenko má šancu v časovke, zatiaľ čo Jakob Fuglsang by mohol prekvapiť v nejakej horskej etape.

Hviezda: Fuglsang. Bývalý dánsky horský cyklista, ktorý dokáže vyhrať aj kopcovité klasiky Okolo Lombardska i Liège-Bastogne-Liège. Je takticky bystrý a zároveň nemalým kandidátom na etapové víťazstvo.

Zostava: Alex Aranburu, Stefan de Bod, Omar Fraile, Jakob Fuglsang, Dmitriyj Gruzdev, Hugo Houle, Ion Izagirre, Alexej Lutsenko.

B&B Hotels-KTM (Fr.)

Tímovým snom by malo byť etapové víťazstvo známeho vrchára Pierra Rollanda alebo šprintéra Bryana Coquarda. Realita bude spočívať v každodenných únikoch. Pre mnoho tímov WorldTour je triumf v etape na TdF veľkým úspechom, aj preto to bude pre druhodivíznu stajňu omnoho ťažšie. Preteky však prechádzajú cez Lurdy, legendárne miesto zjavenia Panny Márie, takže zázraky sa dejú.

Hviezda: Rolland. Večný útočník, ktorého najlepšie obdobie bol pred 10 rokmi. Zaútočí v horách, tam je jeho šanca na tretí etapový triumf na Tour v kariére.

Zostava: Cyril Barthe, Franck Bonnamour, Maxime Chevalier, Bryan Coquard, Cyril Gautier, Cyril Lemoine, Quentin Pacher, Pierre Rolland.

Bahrain Victorious (Bahr.)

Otrasení odchodom manažéra Roda Ellingwortha do Ineosu si spravili náladu na Gire a Dauphiné. Líder Mikel Landa je síce zranený, ale jeho podriadení môžu tímu priniesť etapové víťazstvo alebo možno aj viac: Jack Haig, Sonny Colbrelli a Matej Mohorič sú vo forme.

Hviezda: Colbrelli je novým talianskym šampiónom, silným v kopcoch, žiari, keď sa ostatní šprintéri snažia udržať. Má šancu na zelený dres.

Zostava: Pello Bilbao, Sonny Colbrelli, Jack Haig, Marco Haller, Matej Mohoric, Wout Poels, Dylan Teuns, Fred Wright.

Tour de France 2021 - etapy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2021 - etapa č. 1.

BikeExchange (Aus.)

Najlepší austrálsky tím je po odchode Adama Yatesa do Ineosu mierne poddimenzovaný. Na etapy bude útočiť s jeho bratom Simonom Yatesom, ale aj s Estebanom Chávesom, vrchárom svetových kvalít. Navyše, v stajni majú aj niekdajšieho držiteľa zeleného dresu – Michaela Matthewsa.

Hviezda: Simon Yates. Na tohtoročnom Gire vyhral etapu a skončil tretí v celkovom hodnotení. Má silné nohy a dobrý taktický inštinkt. So slušným šprintom to je dokonalý lovec pódiových umiestnení.

Zostava: Estaban Chaves, Luke Durbridge, Lucas Hamilton, Amund Grøndahl Jansen, Chris Juul-Jensen, Michael Matthews, Luka Mezgec, Simon Yates.

Bora-Hansgrohe (Nem.)

Nemecký tím nechal šprintéra Pascala Ackermanna doma, má však impozantnú zostavu vedenú trojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom a silnými vrchármi – Emanuelom Buchmannom, Wilcom Keldermanom a Patrickom Konradom. Veľa lídrov, takže môže útočiť na viacerých frontoch.

Hviezda: Sagan. Vo svojej zbierke má už sedem zelených dresov a je najväčším favoritom získať aj ďalší. Určite sa pokúsi ovládnuť aj nejakú etapu.

Zostava: Emanuel Buchmann, Wilco Kelderman, Patrick Konrad, Daniel Oss, Nils Politt, Lukas Pöstlberger, Peter Sagan, Ide Schelling.

Bora-Hansgrohe na Tour de France 2021. Foto: Pravda/bora-hansgrohe.com
Bora Tour 2021 Bora-Hansgrohe na Tour de France 2021.

Cofidis Solutions Crédits (Fr.)

Mix domácich a zahraničných talentov je v tomto dlhoročnom francúzskom tíme podporenom úverovou spoločnosťou. Nakoniec je však aj tak všetko predovšetkým o jednom mužovi: Guillaume Martin môže zamieriť do najlepšej desiatky, zatiaľ čo zvyšok to môže skúšať v únikoch.

Hviezda: Martin. Silný vrchár, ktorého rast sa trochu zastavil po napísaní knihy o filozofii a cyklistike. Teraz je vraj ten správny čas, aby naplnil svoj potenciál.

Zostava: Simon Geschke, Jesús Herrada, Christophe Laporte, Guilluame Martin, Anthony Perez, Pierre-Luc Périchon, Jelle Wallays.

Deceuninck-Quickstep (Belg.)

Stroj na triumfy sa zameria na etapy a žltý dres pre Juliana Alaphilippa. Zvíťaziť bude chcieť aj na rovinách – s Markom Cavendishom.

Hviezda: Alaphilippe. Očakáva sa, že majster sveta a čerstvý otec vyhrá počas úvodného víkendu aspoň jednu etapu.

Zostava: Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe, Davide Ballerini, Mattia Cattaneo, Mark Cavendish, Tim Declercq, Dries Devenyns, Michael Mørkøv.

DSM (Nem.)

Nemci pracujú každý deň s akousi hydra taktikou, vpredu majú zakaždým iného lídra a v roku 2020 to fungovalo vynikajúco – vďaka perfektnej taktickej jazde vyhral tri etapy.

Hviezda: Søren Kragh Andersen. Dánovi sa v minulom roku podarilo zvíťaziť viackrát, ale zopakovať to bude ešte náročnejšie.

Zostava: Tiesj Benoot, Cees Bol, Nils Eekhoff, Søren Kragh Andersen, Joris Niewenhaus, Mark Donovan, Casper Pedersen, Jasha Sütterlin

Video

EF Education-Nippo (USA)

Akýsi marketingový sen o cyklistike, oblečený v žiarivej ružovej farbe, s každým netradičným dresom, ktorý nosí, tvorí novinové titulky. Podstata je však iná, tím má obrovský talent v trojici Stephen Bissegger, Magnus Cort a Rigoberto Urán.

Hviezda: Urán. Kolumbijčan v roku 2017 pristál na pódiu a celkovo bol druhý; nedávno sa mu až tak nedarilo, ale v pravý čas vraj prichádza opäť do varu.

Zostava: Stephen Bissegger, Magnus Cort, Sergio Higuita, Neilson Powless, Rigoberto Urán, Michael Valgren, Ruben Guerreiro, Jonas Rutsch.

Groupama-FDJ (Fr.)

Jednoznačne francúzsky tím má dvoch lídrov. Hviezdny Thibaut Pinot má problémy s chrbtom a tak sa bude spoliehať na Davida Gaudua a šprintéra Arnauda Démara. Časovky budú pre Stefana Künga.

Hviezda: Gaudu. Bretónsky vrchár, ktorý prerazil na minuloročnej Vuelte dvomi víťazstvami v horských etapách, bude mať na Tour dostatok príležitostí.

Zostava: Bruno Armirail, Arnaud Démare, David Gaudu, Jacopo Guarnieri, Ignatas Konovalovas, Stefan Küng, Valentin Madouas, Miles Scotson.

Ineos Grenadiers (V. Brit.)

Plodní víťazi Grand Tours prišli s hviezdnou zostavou. Richie Porte, Tao Geoghegan Hart a Richard Carapaz sú pripravení zasiahnuť, ak by sa niečo stalo s Geraintom Thomasom. Najsilnejšiu podporu majú v Jonathanovi Castroviejovi, Michalovi Kwiatkowskom a Dylanovi van Baarleovi. Vzhľadom na zloženie a rozpočet sa čokoľvek iné ako víťazstvo rovná zlyhaniu.

Hviezda: Thomas. Walesan zvíťazil v roku 2018. Jeho forma je ťažko čitateľná, ale v jeho prípade je možné všetko.

Zostava: Richard Carapaz, Jonathan Castroviejo, Tao Geoghegan Hart, Michal Kwiatkowski, Richie Porte, Luke Rowe, Geraint Thomas, Dylan van Baarle.

Cyklisti tímu Ineos. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Ineos, cyklistika Cyklisti tímu Ineos.

Intermarché-Wanty-Gobert (Belg.)

Belgický tím, ktorý tento rok vstúpil do WorldTour a pohotovo pristál na pódiu na Gire. Možno nemá vo svojich radoch čistý talent a v najťažšej cyklistickej aréne úspech nezopakuje, ale jazdcov bude posielať do únikov každý deň.

Hviezda: Louis Meintjes. Nepredvídateľný Juhoafričan, ktorý zahviezdi alebo prepadne. Môže preraziť do elitnej desiatky, ale veľa peňazí na to nestavte.

Zostava: Jan Bakelants, Jonas Koch, Louis Meintjes, Boy van Poppel, Danny van Poppel, Lorenzo Rota, Loïc Vliegen, Georg Zimmerman.

Israel Start-Up Nation (Izr.)

Veľká investícia do Chrisa Frooma sa možno nikdy nevráti, pretože štvornásobný víťaz Tour sa po vážnom zranení stále trápi. O jeho štarte na Tour sa pochybovalo až do poslednej minúty, ale Dan Martin – čerstvý víťaz etapy na Gire a Michael Woods sú dobré stávky na víťazstvo v ktorýkoľvek deň v horách.

Hviezda: Woods. Kanaďan, bývalý hokejista a bežec na dlhé trate, sa k profi cyklistike dostal neskoro – až v 29 rokoch, v sezónach 2020 a 2018 však absolvoval etapy na Vuelte.

Zostava: Guillaume Boivin, Chris Froome, Omar Goldstein, Andre Greipel, Dan Martin, Reto Hollenstein, Michael Woods, Rick Zabel.

Lotto-Soudal (Belg.)

Belgičania majú momentálne v Calebovi Ewanovi najrýchlejšieho šprintéra v cyklistike, takže plán je jednoduchý. Vo vybrané dni akiste dopredu vyrazia aj Philippe Gilbert a neúnavný útočník Thomas De Gendt. Ale všetko je aj tak o rovinatých etapách a o tom, aby sa Ewan dostal na posledných 200 metroch do perfektnej pozície.

Hviezda: Ewan. Austrálčan mieri tento rok na etapové víťazstvá vo všetkých troch pretekoch Grand Tour.

Zostava: Jasper de Buyst, Thomas De Gendt, Caleb Ewan, Philippe Gilbert, Roger Kluge, Brent van Moer, Tosh van der Sande, Harry Sweeny.

Jumbo-Visma (Hol.)

Holandský káder mal silnú jar, ale potom až do minulého víkendu stíchol. V Robertovi Gesinkovi, Stevenovi Kruijswijkovi, Sepovi Kussovi, Van Aertovi a Jonasovi Vingegaardovi má jednu z najsilnejších vrchárskych jednotiek, takže ak bude ťahať za jeden povraz a Roglič bude vo forme, sú schopní otriasť Ineosom a Tadejom Pogačarom.

Hviezda: Roglič. Slovinec vlani padol na poslednej prekážke, potom sa odrazil späť a zvíťazil na Vuelte. Jednoznačný uchádzač o pódium, ktorý nepretekal od apríla, ale to neznamená, že nie je vo forme. To v žiadnom prípade nie.

Zostava: Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Sep Kuss, Tony Martin, Primož Roglič, Mike Teunissen, Wout van Aert, Jonas Vingegaard.

Primož Roglič na Tour de France 2020. Foto: TASR/AP, Anne Christine Poujoulat
Roglič Primož Roglič na Tour de France 2020.

Movistar (Šp.)

Movistar má slávny rodokmeň a vždy so sebou prináša množstvo dobrých vrchárov. Tentoraz to budú Miguel Ángel López a Enric Mas. A ak by 41-ročný Alejandro Valverde vyhral etapu, bolo by to naozaj veľké.

Hviezda: López. Kolumbijčan ovládol minulý rok najťažší horský finiš a tento rok zvíťazil na Mont Ventoux, takže je jednoznačným kandidátom na pódium.

Zostava: Jorge Arcas, Imanol Erviti, Iván García, Miguel Ángel López, Enric Mas, Marc Soler, Alejandro Valverde, Carlos Verona.

Qhubeka-Assos (Saud.)

Na Giro d’Italia dosiahol tím tri etapové víťazstvá. Tour je tvrdšia a hoci bude jazdcov posielať do každodenných únikov. Podobný plán majú aj iné stajne.

Hviezda: Victor Campenaerts si priniesol famózny triumf z Talianska a teraz sa môže zamerať na obe časovky. Nie je však zrejmé, či mu vydrží forma až do polovice júla.

Zostava: Carlos Barbero, Sean Bennett, Victor Campenaerts, Simon Clarke, Nic Dlamini, Michael Gogl, Sergio Henao, Max Walscheid.

TotalEnergies (Fr.)

Francúzska stálica s dlhou povesťou. Tesne pred začiatkom Tour prišla o zraneného Alexisa Vuillermoza. Edvald Boasson-Hagen má to najlepšie za sebou a Pierre Latour nie je celkom hotový pretekár. Cieľom by mohol byť bodkovaný dres.

Hviezda: Latour. Najlepší mladý jazdec sezóny 2018 na Tour. Nedávno sa predstavil na Vuelte Asturias, bude však potrebovať skvelý deň, aby niečo podobné dokázal aj v najťažších pretekoch na svete.

Zostava: Edvald Boasson-Hagen, Jérémy Cabot, Fabien Doubey, Victor de la Parte, Pierre Latour, Cristian Rodriguez, Julien Simon, Antony Turgis.

Trek-Segafredo (USA)

V tíme je množstvo talentov. Čísla Vincenza Nibaliho hovoria jasnou rečou, Bauke Mollema a bývalý majster sveta Mads Pedersen môžu v prípade potreby tiež byť vysoko a Jesper Stuyven je rovnako silný ako kedykoľvek predtým.

Hviezda: Mollema. Holandský vrchár, ktorý je vždy vpredu, keď je to dôležité, vie víťaziť. Ako napríklad na Tour v roku 2017 a o Okolo Lombardska o sezónu neskôr.

Zostava: Kenny Elissonde, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Mads Pedersen, Toms Skuijns, Jesper Stuyven, Edward Theuns.

Roglič Pogačar Čítajte viac Slovinci zvedú boj medzi sebou. A proti britskému superkomandu

UAE Emirates (SAE)

Vlani ešte nemusel tím UAE poskytnúť Tadejovi Pogacarovi veľkú podporu. Teraz už musí, investoval do silákov, akými sú Rafal Majka a Marc Hirschi: aj napriek tomu nebudí hrôzu ako Ineos alebo Jumbo. Všetko bude opäť záležať na Pogačarovi.

Hviezda: Pogačar. Obrovský talent a lanský víťaz. Ale dokáže vzdorovať Ineosu, ak pod vrcholom hory zostane úplne sám?

Zostava: Mikkel Bjerg, Rui Costa, Davide Formolo, Marc Hirschi, Rafal Majka, Brandon McNulty, Tadej Pogačar, Vegard Stake Langen.

Peter Sagan Čítajte viac Päťhviezdičkový Sagan. Slovák môže rivalom písať učebnice
debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2021