Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinci zvedú boj medzi sebou. A proti britskému superkomandu

Všetko sa zdalo byť jasné. Primož Roglič mal pred krajanom Tadejom Pogačarom veľký náskok a od definitívy ho delilo už iba pár desiatok časovkárskych kilometrov. V disciplíne, v ktorej tradične exceluje.

23.06.2021 13:20
Roglič Pogačar Foto: ,
Primož Roglič a Tadej Pogačar počas 21. etapy TdF 2020.
debata

Novinári si už pripravovali profil športovca, ktorý na začiatku kariéry hviezdil v skokoch na lyžiach, aby po nepríjemnom páde presedlal na bicykel. Lenže 20. etapa a Planina krásnych dievčat v pohorí Vogézy všetko zmenili. Na Tour de France 2020 debutujúci Pogačar nakopol motor, nahodil kozmickú rýchlosť a unaveného Rogliča zničil.

Cyklistický svet sa dlho spamätával. Bol svedkom jedného z najúchvatnejších predstavení v histórii tohto športu. Fantázia v priamom prenose. Všetci dúfame, že v sobotu sa na Starej dáme začne písať 2. kapitola tejto veľkej bitky. „Francúzsko bude opäť slovinské,“ hrdo vopred hlási tamojší denník Delo.

Ukryli sa

Roglič a Pogačar budú opäť ústrednými postavami Tour de France. Veria im nielen stávkové kancelárie, ale aj experti. Špecializovaný portál Cyclingweekly zaradil len ich do kategórie päťhviezdičkových.

O kvalitách slovinského dua síce nikto nepochybuje, jeho aktuálna forma je však otázna. Ani jeden z dvojice Roglič – Pogačar sa v uplynulých týždňoch poriadne neukázal. Po lídrovi Jumba sa akoby zľahla zem – od apríla nikde neštartoval. Aj jeho mladší krajan z UAE Emirates zvolil netradičnú prípravu. Nebol na Okolo Švajčiarska, ani na Critérium du Dauphiné – tradičných predkrmoch pred Tour – zvolil radšej prípravu na domácom, slabšie obsadenom podujatí v Slovinsku.

Eurosport sa rozhodol porovnať oboch jazdcov z desiatich hľadísk. V každom z nich udelil Rogličovi s Pogačarom od nula do desať bodov. Konečné skóre nemohlo byť tesnejšie. Obhajca lanského triumfu prehral súboj na papieri o jediný bod – 74:75. Experti mu dali lepšie skóre vo vrchárskych schopnostiach, mentálnej sile i odolnosti voči tlaku, v prospech Rogliča zasa podľa nich hrajú skúsenosti, či výrazne silnejší tím.

„Ale nie je to len o nás. Prídu aj iní silní borci,“ prízvukuje Roglič.

O kom to 31-ročný rodák z Trbovlje hovorí?

Určite o pretekároch Inesou. Stajni, ktorá roky dominovala pelotónu na Tour de France. Vyhrala sedem z desiatich posledných ročníkov a jej dízlový vláčik, ktorý udával šialené tempo v Alpách i Pyrenejach, vošiel do dejín.

Tour de France 2021 - etapy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Tour de France 2021 - etapa č. 1.

Nová stratégia

Briti postavia proti slovinskej dvojici supersilné komando: Geraint Thomas, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart, Richie Porte, Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe a Dylan van Baarle. Čo meno, to pojem. Polovica z nich môže zohrať zásadnú úlohu v boji o žltý dres. Tím tak nemá v rukách jednu, ani dve, ale tri a viac kariet.

„Túto Tour nevyhráme, ak budeme visieť na niekoho kolese. Máme tím na to, aby zinscenoval preteky, Chopíme sa iniciatívy a využijeme každú príležitosť,“ sľubuje šéf britského zoskupenia Dave Brailsford, ktorý stratégiu nudného, strojového tempa s cieľom uštvať súperov mení za novú filozofiu: „Očakávajte aj neočakávané!“

Ineos síce nadupanou zostavou vyceril na Slovincov zuby, ale nedávna vzájomná konfrontácia ich rozhodne nedesí. Roglič v etapových pretekoch v priamom súboji prehral s britským tímom naposledy na Tour de France 2018. A Pogačar? Nik­dy!

„Rozmýšľajte nad tým. Počas uplynulých troch sezón ani raz nezdolali Rogliča alebo Pogačara,“ pripomína Philippa Yorková, novinárka, ktorá si zmenila pohlavie. Kedysi na Tour ohurovala pod menom Robert Millar.

Suma sumárum: Ineos vezie do Francúzska neuveriteľnú kolektívnu silu, Roglič zasa odhodlanie byť lepším ako vlani. A Pogačar chce len dokázať, že víťazstvo na Tour de France 2020 nebolo dielom náhody.

Stará dáma sa po mesiacoch opäť vracia na scénu. Čakajú nás skvelé preteky.

Top favoriti podľa Cyclingweekly

  • ***** – Primož Roglič (Slovin,/Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (Slovin./UAE Emirates)
  • **** – Geraint Thomas (V. Brit./Ineos-Grenadiers)
  • *** – David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step)
  • ** – Rigoberto Urán (Kol./EF Education-Nippo)
  • * – Alejandro Valverde (Šp./Movistar), Nairo Quintana (Kol./Team Arkéa-Samsic), Wilco Kelderman (Hol./Bora Hansgrohe)
debata chyba
Viac na túto tému: #Primož Roglič #Team Ineos #Tadej Pogačar