Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zábery, čo vás chytia za srdce. Cyklámenová svedčí aj malému Marlonovi

Peter Sagan získal cyklámenový dres za víťazstvo v bodovacej súťaži na Giro d'Italia. Potvrdil to príchodom do cieľa záverečnej 21. etapy, ktorou bola časovka na 30,3 km zo Senaga do Milána.

30.05.2021 19:53
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na Gire 2021.
debata (13)

V bodovacej súťaži nazbieral 136 bodov, o 18 viac ako druhý Davide Cimolai z Talianska (Israel Start-Up Nation).

Spoločnosť na finálovom pódiu mu robil jeho 3-ročný syn Marlon. Pozrite si fotografie:

Peter Sagan so synom Marlonom na pódiu v Miláne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan oslavuje zisk cyklámenového dresu...

Trojnásobný majster sveta tak pridal triumf v bodovacej súťaži na Gire k siedmim víťazstvám v súťaži o zelený dres na Tour de France.

Tridsaťjedenročný Slovák je len siedmy cyklista, ktorý vyhral šprintérsku súťaž na Tour aj Gire.

"Som veľmi šťastný a hrdý na to, že môžem vystúpiť na pódium v Miláne v cyklámenovom drese na Giro d'Italia. Bol to môj sen už mnoho rokov a som nadšený, že sa to dnes splnilo.

Chcem sa poďakovať organizátorom pretekov, neuveriteľným talianskym fanúšikom, ktorí sa vrátili na cesty a povzbudzovali nás a všetkých mojich tímových kolegov za ich prácu počas týchto troch náročných týždňov na pretekoch," uviedol Sagan po konci Gira pre oficiálnu stránku svojho tímu.

Italy Giro Cycling sagan Čítajte viac Sagan má ôsme tričko a pred sebou už len Zabela

Sagan sa obliekol do cyklámenového dresu po triumfe v 10. etape, keď zužitkoval výbornú prácu svojho tímu najmä v druhej polovici trasy.

Bora na dvoch stúpaniach striasla viacerých šprintérov, pozíciu na čele pre svojho lídra udržala aj v technickom dojazde vo Foligne a Sagan ju pretavil na triumf. V televíznom rozhovore pre talianskych organizátorov sa prihovoril fanúšikom aj v slovenčine:

„Ďakujem, že ste pozerali, celému tímu, že odviedol skvelú robotu a som rád, že som mohol vyhrať. Uvidíme, ako to pôjde ďalej.“ Pre Sagana to bolo druhé víťazstvo na Gire, tretie v sezóne a 117. v kariére.

Taliansko SR cyklistika cesta Giro 19. etapa sagan Čítajte viac Ten, čo zastrašuje súperov? Sagan urobil milé gesto

Bora splnila jeden z dvoch cieľov, ktoré si dala pred štartom pretekov. Okrem Saganovho dresu chcela aj dobré umiestnenie v celkovom poradí, o ktoré sa mal postarať nemecký pretekár Emanuel Buchmann.

Dvadsaťosemročný cyklista figuroval po 14. etape na 6. mieste s mankom 2:36 minúty na lídra a neskoršieho víťaza Egana Bernala z Kolumbie (Ineos Grenadiers), v nasledujúcej sa však zaplietol do hromadného pádu a musel odstúpiť z pretekov.

Peter Sagan Čítajte viac Jedno z tajomstiev úspechu. Saganov manažér ho odtajnil až teraz

Buchmann sa ocitol na zemi už päť kilometrov po štarte a utrpel ľahký otras mozgu a rezné poranenia tváre. Organizátori etapu zastavili, neutralizovali a na méte 142 km pred cieľom nasledoval reštart.

"Pred štartom v Turíne sme mali dva hlavné ciele. Jeden sme dosiahli po veľkom úsilí s Petrom v cyklámenovom drese, takže môžeme byť radi.

Nanešťastie sme nesplnili ten druhý, dobré umiestnenie v celkovom poradí s Emanuelom, keďže prišiel pád, no také veci nedokážete kontrolovať. Celkovo som ale spokojný," povedal Maciej Bodnar.

Peter Sagan Čítajte viac Cyklista alebo kulturista? Zo svalov Sagana sa vám zatočí hlava

Čiastočnú spokojnosť vyjadril aj športový riaditeľ tímu Jens Zemke:

„Celkovom to bolo pre nás úspešné Giro. Z Petrovho pohľadu s víťazstvom v etape a bodovacej súťaži. Ale v celkovej klasifikácii to bola trpká situácia, keď sme stratili Emanuela Buchmanna. No tím vyťažil zo situácie čo najviac.“

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia