Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Premiérovo fialový. Nestarnúci Sagan naháňa legendy

Vymení obľúbenú farbu za novú. Fanúšikovia veria, že len na čas.

27.05.2021 17:03 , aktualizované: 19:08
Sagan Giro Foto: ,
Peter Sagan na Gire 2021.
debata (1)

Ak sa nestane nič nečakané, Peter Sagan si udrží cyklámenové tričko až do nedeľňajšieho finále v Miláne a prvýkrát v kariére vyhrá bodovaciu súťaž na Gire.

K bilancii sedem zelených dresov z Tour de France, na ktorej by nemal chýbať ani tento rok, pridá tričko z talianskej Grand Tour.

V historickom rebríčku jazdcov, ktorí vyhrali bodovačku na podujatiach veľkej trojky, sa vyrovná na druhom mieste írskej legende Seanovi Kellymu. Poradiu kraľuje Nemec Erik Zabel (6 x Tour, 3 x Vuelta).

Giro d’Italia 2021 v obrazoch Fotogaléria - 58 fotiek Všetky fotky
Egan Bernal v ružovom drese pre celkového lídra...

Osemnásta tiahla etapa (231 km) sa napokon neskončila predpokladaným hromadným dojazdom a Slovák nemusel brániť 22-bodový náskok v špurte.

Do konca zostávajú už len dve horské previerky a záverečná časovka, jeho priami súperi nemajú kde zaútočiť.

Sagan mohol vo štvrtok za pohodový deň v sedle ďakovať početnému úniku, ktorý sa odtrhol od pelotónu krátko po štarte. Silná zostava si postupne vypracovala až 15-minútový náskok.

Z výhry sa napokon tešil domáci Alberto Bettiol. Víťaz Okolo Flámska 2019 zvíťazil po individuálnej snahe v záverečných kilometroch.

Peter Sagan Čítajte viac Cyklista alebo kulturista? Zo svalov Sagana sa vám zatočí hlava

"Veľmi som túžil po tomto úspechu. Už som premrhal niekoľko príležitostí, takže mi na tom naozaj záležalo.

Bolo nesmierne náročné dostať sa do úniku v treťom týždni pretekov, ale vedel som, že na to mám, keď sa môžem viac spoľahnúť na moje nohy ako na šťastie," citoval 27-ročného Bettiola portál cyclingnews.com.

Keďže medzi utečencami nebol nikto zo špice celkového poradia, tempo hlavného balíka kontroloval Ineos pracujúci pre Egana Bernala.

Ten už mohol rozmýšľať nad taktikou pred záverečným dvojbojom v Alpách, kde bude brániť ružový dres lídra.

Kolumbijčan v stredu na Sega di Ala stratil na najlepších. Simon Yates mu nadelil 53 sekúnd plus bonusy a rázne sa prihlásil do boja o celkové prvenstvo.

„Rozhodnú Alpy a možno aj časovka. Pred Yatesom mám mierny náskok, chcem si ho udržať. Je jedno, či vyhrám Giro o sekundu alebo dve minúty,“ reagoval Bernal.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Itinerár piatkovej etapy zmenila tragická udalosť. Jazdci mali pôvodne vystúpať aj na kopec Mottarone.

Žiaľ, v populárnom horskom stredisku sa v nedeľu odtrhla lanovka a po páde zahynulo 14 ľudí. Organizátori z rešpektu a úcty voči obetiam odklonili a skrátili trať o 10 kilometrov.

Zakončí ju náročné stúpanie Alpe di Mera (I. kategória, priemerný sklon 8,7%).

Giro d'Italia 2021

18. etapa: 1. Bettiol (Tal./EF Education-Nippo) 5:14:43, 2. Consonni (Tal./Cofidis) +17, 3. Roche (Ír./DSM) +17,… 113. P. Sagan (SR/Bora-Hansgrohe) +23:30.

Priebežné poradie: 1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 77:10:18, 2. Caruso (Tal./Bahrain-Victorious) +2:21, 3. S. Yates (V. Brit./BikeExchange) +3:23,…115. Sagan +3:30:05.

Bodovacia súťaž: 1. Sagan 135, 2. Cimolai (Tal./Israel Start-Up Nation) 113, 3. Gaviria (Kol./UAE Team Emirates) 110

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Giro d'Italia 2021