Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skalp Bernala či Nibaliho. Prvý Maďar v bielom drese cíti, že môže hrýzť

Maďarská cyklistika sa v utorok dočkala historického úspechu. Attila Valter z tímu Groupama-FDJ si po 4. etape Gira obliekol biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

12.05.2021 11:25
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Attila Valter (@valterattila)

Vychádzajúca hviezda finišovala na šiestom mieste a v celkovom poradí je piata s minútovým odstupom za lídrom Alessandrom De Marchim.

„Zdolal také zvučné mená ako Egan Bernal či Vincenzo Nibali,“ pripomenula stránka Infostart.hu.

Do stredajšej 5. etapy, ktorú sledujeme online, vyrazil v klasifikácii mladíkov s 24-sekundovým náskokom pred Rusom Alexandrom Vlasovom (Astana-Premier Tech) a jedným z favoritov na ružový dres Remcom Evenepoelom (Deceuninck-QuickStep, strata 28 sekúnd).

giro 5. etapa Čítajte viac ONLINE: Sagan špurtoval, čo to šlo. Na víťazstvo nemal

V jednom z dresov lídra individuálnej klasifikácie na podujatiach Grand Tour sa doteraz žiaden Maďar nepredstavil.

Čo sa týka najlepšieho etapového umiestnenia na pretekoch najvyššej kategórie, postaral sa oň práve Valter 9. miestom na vlaňajšom Gire.

Dvadsaťdvaročný jazdec o sebe dal vedieť aj celkovým triumfom na vlaňajšej edícii pretekov Okolo Maďarska.

V utorok bol v úniku spolu s krajanom, exkolegom a dobrým kamarátom Mártonom Dinom (Eolo-Kometa), ten napokon skončil na 44. mieste.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

„Cyklistika je skutočne zaujímavý šport. Keby som nezískal tento dres a skončil napríklad pätnásty, povedal by som, že za sebou nemám vydarený deň. Úprimne, na začiatku etapy som sa dosť trápil,“ uviedol Valter pre maďarskú verziu Eurosportu.

„Tentoraz je však môj úspech kompletný, mám biely dres a posunul som v celkovom hodnotení, čo je pre mňa úžasný výsledok. Z tohto dňa môžem získať veľa síl do ďalšieho pokračovania,“ do­dal.

Priznal, že je náročné udržiavať si sebavedomie pri takých veľkých postavách svetovej cyklistiky.

Giro d’Italia 2021 v obrazoch Fotogaléria - 58 fotiek Všetky fotky
Egan Bernal v ružovom drese pre celkového lídra...

„Niekedy je ťažké uveriť tomu, kde som, ale začínam mať pocit, že sa môžem dostať k slovu aj na takejto úrovni. Verím, že toto nebolo moje maximom na Gire,“ pokračoval.

Pripomenul, že o ďalšej taktike rozhodnú športoví riaditelia.

"V tíme máme rutinéra Rudyho Molarda, ten bude mať pravdepodobne menej zlých dní ako ja. Samozrejme, urobím všetko pre to, aby som zostal čo najdlhšie v bielom.

V dôležitých dňoch sa budem snažiť držať blízko Molarda a možno sa pokúsim o únik. Z neho by som mohol bojovať o triumf, po ktorom túžim," uzavrel.

Valtera čaká v stredajšej rovinatej etape pokojný deň a biely dres by si mal udržať, vo štvrtok už bude mať v horách náročnejšiu úlohu.

Giro d´Italia 2021 - profily etáp Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2021, 1. etapa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Attila Valter