Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bora bola obeťou vlastnej stratégie. Sagan a Valach reagovali

Tretie miesto, ktoré neteší... Peter Sagan mal v pondelok na pretekoch Giro d'Italia ideálnu šancu uspieť. Zvlnený profil, ktorý jeho nohy ustáli, avšak mnohí jeho špurtérski súperi nie, mu vyhovoval.

10.05.2021 18:45 , aktualizované: 19:53
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan pri víťaznej trofeji pred začiatkom 3. etapy Gira.
debata (1)

„Predpoveď počasia vraví, že v druhej polovici trate bude husto pršať, ďalšia výhoda pre Slováka. Sagan túto etapu vyhrá,“ napísal portál ciclismointer­nacional.com.

Cyklistickí experti sa však pomýlili hneď dvakrát. Vo finiši nepršalo a Sagan tretiu etapu Gira nevyhral. Skončil tretí. Hrdinom dňa bol Taco van der Hoorn.

Giro d’Italia 2021 v obrazoch Fotogaléria - 58 fotiek Všetky fotky
Egan Bernal v ružovom drese pre celkového lídra...

Holanďan triumfoval po celodennom úniku a záverečnom sóle. O pár sekúnd bol v cieli aj pelotón, slovenského cyklistu na čiare predbehol aj Davide Cimolai.

Tímová taktika bola jasná. Sagan sa spoliehal predovšetkým na to, že pelotón bude udávať vysoké tempo a na kopcovitej trati, najmä na posledných 70 kilometrov, unaví najrýchlejších pretekárov. Všetko vyšlo tak napoly.

Bora najprv spravila, čo mala – desiatky kilometrov pred cieľom nasadila tempo a uvarila superrýchlu trojku Merlier, Nizzolo, Groenewegen. Ostatné však už neklaplo. So Slovákom sa udržali ďalší elitní špurtéri a jazdci v celodennom úniku zasa boli mimoriadne nezlomní.

Taco van der Hoorn Čítajte viac Sagan si vyšpurtoval pódium, ofenzívu Bory potrápil únik. Udrel v ňom debutant

Bora-Hansgrohe sa napokon stala obeťou vlastnej stratégie. V posledných kilometroch nemal Sagan pri sebe žiadnych kolegov, ktorí by sa podieľali na likvidovaní úniku. Van der Hoorn to nakoniec stihol o chlp – v cieli bol o štyri sekundy skôr ako pelotón.

"Jediné, čo som počul, bolo povzbudzovanie v uchu od športového riaditeľa a šiel som absolútne naplno.

Stále som sa obzeral, kedy sa za mnou vynorí hlavný balík. Záverečné metre boli neuveriteľné," tešil sa v cieli spokojný víťaz z tímu Wanty-Gobert, ktorý zažíva debut na podujatí kategórie Grand Tour.

Sagan po pretekoch vyzdvihol svoj tím, ktorý mu poskytol skvelú podporu, no tretie miesto sa mu málilo.

"Myslím si, že sme mali perfektnú stratégiu a tím spravil všetko, aby ju dodržal. Opäť by som chcel poďakovať kolegom za fantastickú prácu, dreli, aby sme mali šancu až do konca.

Spravili sme, čo sme mohli, rovnako ako vždy. Naším cieľom je za každých okolností víťazstvo, nie druhé ani tretie miesto," povedal slovenský pretekár na webe svojho tímu.

Giro d´Italia 2021 - profily etáp Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2021, 1. etapa.

Športový riaditeľ Bory Ján Valach uviedol, že jeho jazdci robili maximum od začiatku do konca, ale ostatné tímy im nepomohli.

Ineos Grenadiers nechránil ružový dres Filippa Gannu a keď sa v posledných kilometroch konečne dostal do popredia Cofidis, unikajúci pretekári mali stále takmer minútový náskok.

„Nemôžeme všetko zvládnuť sami, potrebujete aj nejakú spoluprácu od zvyšku pelotónu,“ uviedol Valach pre Cyclingnews.com.

Peter Sagan z tímu počas 3. etapy Gira. Foto: TASR/AP, Fabio Ferrari
Peter Sagan, Giro d'Italia Peter Sagan z tímu počas 3. etapy Gira.

„Všetci naši chlapci vynaložili obrovské úsilie a bojovali o víťazstvo, to je koniec koncov to, čo robíme. Peter bol druhý v skupinovom šprinte, ale to nie je o tom, pretekáme tak, aby sme skončili prví, nie druhí alebo tretí,“ volil podobné slová ako Sagan.

V utorňajšej štvrtej etape už slovenský rýchlik nebude mať nárok na popredné umiestnenie. Prvá polovica trate je síce rovinatá, v tej druhej sa bude opäť stúpať.

Do cieľa vedie štvorkilometrová stena s priemerným sklonom 10 percent. A to je výzva skôr pre jazdcov v celkovom poradí.

Peter Sagan Čítajte viac Boj o zmluvu? Sagan nič nemusí dokazovať, ani na Gire
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia #Ján Valach