Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o zmluvu? Sagan nič nemusí dokazovať, ani na Gire

Nie je Talian, ale na Giro d'Italia bol vždy ako doma. Napokon, kariéra trenčianskeho rodáka Jána Svoradu (52) bola väčšinou spätá s Apeninským polostrovom.

08.05.2021 07:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan prichádza na prezentáciu pre médiá pred začiatkom pretekov Giro d'Italia na zámku Valentino v Turíne.
debata

Zo slávneho cyklistického podujatia má päť triumfov a cení si ich rovnako ako tri z Tour de France. Zbierku by vraj teraz mohol rozšíriť aj Peter Sagan.

„Lebo je športovec telom aj dušou. Vždy, keď sa postaví na štart, chce vyhrať,“ vraví niekdajší skvelý špurtér pred sobotňajším štartom 104. ročníka slávnych pretekov.

Keď sa povie Giro d'Italia, ktorá vôňa vám príde na um?

Pre mňa znamená Giro akúsi domácku atmosféru. Vrúcne prostredie, špaliere nadšených divákov v horách. Roky som žil v Taliansku a súťažil za tamojšie tímy.

A vôňa? Samozrejme, stredomorská kuchyňa je medzi cyklistami veľmi obľúbená, chutí im. Dnes už má každý tím vlastných kuchárov. To, čo vedia pripraviť Taliani doma, oni dokážu kdekoľvek na svete.

Giro d´Italia 2021 - profily etáp Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2021, 1. etapa.

Užívali ste si to tam viac ako vo Francúzsku?

Sú to dve rozdielne podujatia. Tour de France je vo svetovom meradle neporovnateľne dôležitejšia, mediálne oveľa viac pokrytá.

Aj napätie v rámci pelotónu je tam väčšie. Ale keďže som jazdil za taliansku stajňu, pre nás bolo vždy vrcholom Giro. Pod najväčším tlakom sme boli práve tam.

Taliani sú známi tým, že niektoré veci berú ľahkovážne. Ako sa to prejavovalo?

Nijako. Dávajú do toho všetko. Pochopiteľne, rozdiel oproti Tour je vidieť – okolo sa pohybuje oveľa menej ľudí, vo Francúzsku to je vyšperkovanejšie. Giro je podobné ako Vuelta – menšie ako TdF, väčšie ako zvyšok kalendára.

Prekvapilo vás, že Peter Sagan druhýkrát v rade štartuje na Giro d'Italia?

Pandémia poznačila všetko, aj cyklistické kalendáre jednotlivých tímov. Treba sa s tým zmieriť. Pre pretekára je najlepšie mať systém, na ktorý je zvyknutý.

Na druhej strane, pre Petra to je niečo nové, niečo pestrejšie. Je však natoľko skúsený, že sa s tým bez problémov vyrovná.

Ján Svorada. Foto: Pravda, Ivan Majersky
Ján Svorada Ján Svorada.

Akú motiváciu môže mať cyklista, ktorý kariéru postavil na triumfoch a zelených dresoch vo Francúzsku?

Môže to byť aj cyklámenový dres, ale myslím si, že najviac ho lákajú víťazné etapy. Sagan je športovec telom aj dušou. Vždy, keď sa postaví na štart, túži byť v cieli prvý.

Grand Tours mu prinášajú niekoľko príležitostí. Nemá za sebou ideálny začiatok sezóny, pred týždňom v Romandii však vyzeral veľmi solídne. Na Gire by mal byť ešte lepší. Môže tam nadobudnúť istotu, že sa už vrátil na úroveň, na ktorú bol dlho zvyknutý.

V posledných rokoch už toľko nevíťazí. Čo stratil?

Nazval by som to inak: Peter sa iba vrátil do normálu, lebo to, čo predvádzal na začiatku kariéry, normálne nebolo. Mnohí odborníci to nechápali.

Popri tom nás všetkých poriadne „namlsal“. Dnes mu chýba mladícka agresivita, s ktorou vtrhol do profipelotónu a zdolával ňou všetkých cyklistických bardov.

Môže ešte zdolať na dlhom a širokom bulvári aj najväčšie špurtérske esá?

Absolútnu rýchlosť nemá ako oni, ale keď všetko do seba zapadne, šancu má aj tam. Má však obrovskú výhodu, ktorou je jeho vytrvalosť.

O triumfy dokáže bojovať i na miestach, kde ortodoxným špurtérom dochádza para. A to mu zostalo. Sagan sa v Bore nikdy nemohol spoľahnúť na špurtérsky vlak, vždy improvizuje a manévruje. To ho stojí neskutočné množstvo síl.

Jeho súperom v koncovkách etáp bude aj Dylan Groenewegen, ktorý dostal deväťmesačný trest za kolíziu so súperom na Okolo Poľska. Neodvrhne ho pelotón?

Čas všetko vylieči. Je mi ľúto Jakobsena, ale keby do špurtu nešiel po hlave, nemusel spadnúť. Chybu spravili obaja.

Keď raz jeden cyklista naznačí, že tadiaľ cesta nevedie, druhý by si mal uvedomiť, že riskuje pád a zranenie. Mladí rýchlici sú neraz prehnane agresívni, snažia sa nájsť si vlastné miesto v profipelotóne.

Určite by som sa na Groenewegena nepozeral cez prsty, dostal trest, odpykal si ho a hádam sa aj poučil.

zväčšiť Súperi Petra Sagana na Giro d'Italia 2021. Foto: Pravda
Sagan Giro Súperi Petra Sagana na Giro d'Italia 2021.

Očakáva sa, že Sagan pôjde aj na Tour de France. Je to pre cyklistu, ktorý bojuje o špurtérske body, náročná kombinácia?

Pre každého pretekára je to ťažké. Peter má bohaté skúsenosti. Vie, kde treba pritlačiť a v ktorý deň si bude môcť odpočinúť. Navyše, ostatní špurtéri budú mať oveľa väčšie starosti, aby počas horských dní vydržali tempo v grupete.

Musí si vybrať, ktoré podujatie má preňho prioritu?

Všetko ukáže až priebeh Gira a jeho aktuálna forma. Sám zistí, čo je pre neho najlepšie. Chcem len zdôrazniť, že Sagan nie je v situácii, že musí každému dokazovať, ako na tom je.

A to bez ohľadu na to, že sa mu v Bore končí zmluva a rozhoduje sa o novej. Za sebou má neskutočnú históriu a všetky tímy vedia, že aj v ďalších sezónach, ak sa postaví na štart, bude mať vysoký štandard a zabojuje o ďalšie triumfy.

koláž Čítajte viac Špurt určí cyklámenového kráľa. Kto vyzve Sagana?

Ceníte si víťazstvá na Giro d'Italia rovnako ako z Tour de France?

Nerobím medzi nimi rozdiel.

Šprintéri sú víťazné typy, neustále túžia po triumfoch. Nemali ste po kariére problém povedať si: už dosť, už si nemusíš nič dokazovať?

Spočiatku to nebolo jednoduché. Nešlo však o dokazovanie si, ale o začlenenie sa do nového života. Roky som bol zvyknutý po raňajkách sadnúť na bicykel a potom odpočívať. Takto to bolo 25 sezón a to je stereotyp, z ktorého sa ťažko vystupuje. Mojím víťazstvom je, že som si to v hlave usporiadal.

Mimochodom, koľko kilometrov dnes najazdíte na bicykli?

Nejazdím pravidelne, snažím sa, aby moje športové aktivity boli pestré. Niekedy naň sadnem trikrát za týždeň, inokedy tri týždne vôbec. Za rok to je dovedna okolo päťtisíc kilometrov.

Peter Sagan, Giro Čítajte viac Ineos má v zálohe Rusa. Supertalent zaútočí prvýkrát od pádu do priekopy

Vyšliapať si na legendárnu taliansku horu Monte Zoncolan vás už neláka?

(úsmev) Toto sú výzvy, ktoré mi už nič nehovoria. Viem, že keby som chcel, tak hore vyjdem, no zároveň si dokážem predstaviť aj príjemnejšie strávený deň na bicykli, než sa driapať na nezmyselnú stenu.

Je to pre cyklistických rýchlikov najnepríjemnejší kopec v kalendári World Tour?

Ani nie, všetci ho zdolajú – najmä, keď je na konci etapy. Vtedy to nie je taký problém.

Horšie je, keď vám postavia horu na začiatok alebo do stredu pretekárskeho dňa. Zdolávať ďalšie kilometre sám či v menšej skupinke nie je príjemné.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d'Italia #Ján Svorada