Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mám čoraz lepšiu kondíciu, teší Sagana po prológu. Streda by mu mohla sedieť

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) skončil na 28. mieste v úvodnom prológu cyklistických pretekov Okolo Romandie, ktoré patria do prestížneho seriálu WorldTour.

27.04.2021 18:17 , aktualizované: 18:51
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan počas prológu pretekov Okolo Romandie.
debata (1)

Za víťazným Austrálčanom Rohanom Dennisom zaostal o 22 sekúnd. Prológ so štartom aj cieľom v Orone v kantóne Vaud na západe Švajčiarska meral iba 4,05 km a končil sa približne 700 m dlhým stúpaním do cieľa s priemerom 6,5 %.

Sagan sa po prejazde cieľom zaradil na začiatok druhej desiatky s odstupom 11 sekúnd za vtedajším lídrom Švajčiarom Stefanom Bisseggerom, ale napokon klesol na 28. priečku.

France Cycling Tour de France sagan Čítajte viac Odvážny po otcovi. Jazdu Marlona Sagana nepribrzdili ani schody

"Časovka mi pripomenula moje začiatky a prvú účasť v profesionálnom pelotóne na Okolo Romandie. Dal som zo seba to najlepšie a skončil na dobrej pozícii, hoci takáto krátka trať mi príliš nesedela.

Cítim sa dobre a mám čoraz lepšiu kondíciu, v ďalších etapách budem čakať na svoju príležitosť," povedal Peter Sagan na webe tímu.

Suverénnym víťazom sa stal Rohan Dennis z tímu Ineos Grenadiers. Dvojnásobný majster sveta v individuálnej časovke zvládol 4,05 km v čase 5:27 min a s náskokom necelých 9 sekúnd pred Britom a tímovým kolegom Geraintom Thomasom.

odkaz
Peter Sagan, sezóna

Suverenitu členov britskej stajne Ineos Grenadiers podčiarkol tretím miestom Austrálčan Richie Porte, ktorý zaostal za víťazom rovnako o 9 sekúnd.

Štvrtý skončil francúzsky časovkár tímu Deceuninck – Quick Step Rémi Cavagna a piaty už spomenutý Švajčiar Bissegger (EF Education – Nippo), obaja s odstupom 11 sekúnd.

Úradujúci majster sveta v časovke a ďalší člen silnej zostavy Ineos Grenadiers Talian Filippo Ganna finišoval na 9. mieste (+15 s).

Peter Sagan Čítajte viac ONLINE: Sagan sa vrátil na preteky Okolo Romandie 28. miestom

Ďalší dvaja Slováci v zostave Bora-Hansgrohe Juraj Sagan a Erik Baška skončili hlboko v poli zdolaných na 132., resp. 138. mieste. Baška zaostal za víťazom o 1:01 min. V cieli prológu klasifikovali 140 cyklistov.

Preteky Okolo Romandie majú okrem prológu ďalších päť etáp. Už v stredu absolvujú cyklisti 1. etapu na trase Aigle – Martigny (168,1 km), ktorá obsahuje až deväť menších vyše dvojkilometrových stúpaní a má klasikársky charakter.

Preteky Okolo Romandie sú pre Petra Sagana generálkou pred májovým štartom na Giro d'Italia.

Tridsaťjedenročný Žilinčan sa v roku 2021 druhýkrát v kariére predstaví na talianskej Grand Tour naplánovanej od 8. do 30. mája.

Trojnásobný majster sveta predtým na pretekoch Okolo Romandie účinkoval iba v roku 2010, keď sa ako talentovaný mladík ešte len zoznamoval s profipelotónom. Už vtedy však vo Švajčiarsku predvádzal skvelé výkony.

Peter Sagan počas prológu pretekov Okolo Romandie. Foto: TASR/AP, LAURENT GILLIERON
Švajčiarsko cyklistika Okolo Romandie prológ P. Sagan Peter Sagan počas prológu pretekov Okolo Romandie.

Skončil druhý v prológu, vyhral etapu s dojazdom vo Fleurieri a dva dni mal na sebe žltý dres lídra pretekov. V celkovom poradí ešte ako jazdec tímu Liquigas – Doimo obsadil 12. miesto.

Začiatok aktuálnej sezóny Petra Sagana poznačil koronavírus, ktorým sa nakazil počas prípravného obdobia.

V úvode marca štartoval na etapových pretekoch Tirreno-Adriatico, po nich v Taliansku finišoval štvrtý na prvej monumentálnej klasike sezóny Miláno-San Remo.

Odtiaľ zamieril do Španielska a týždeň súťažil na podujatí Okolo Katalánska, kde vyhral 6. etapu s cieľom v Mataró.

Pred Romandiou sa naposledy súťažne predstavil 4. apríla na slávnej belgickej klasike Okolo Flámska. O víťazstvo tam nebojoval, skončil pätnásty.

Výsledky – prológ (Oron – Oron, časovka, 4,05 km): 1. Rohan Dennis (Aus./Ineos Grenadiers) 5:26 min, 2. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers) +9 s, 3. Richie Porte (Aus./Ineos Grenadiers), 4. Rémi Cavagna (Fr./Deceuninck-QuickStep) obaja +11, 5. Stefan Bissegger (Švaj./EF Education-Nippo), 6. Jan Tratnik (Slovin./Bahrain Victorious) +13, … 28. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +22, 132. Juraj SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +53, 138. Erik BAŠKA (SR/Bora-hansgrohe) +1:01 min

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Romandie