Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan Okolo Flámska určite nevyhrá. Ale ak náhodou, potom...

Keď prídete do cieľa, ste borec. Ak vyhráte, automaticky sa stávate nesmrteľným. Okolo Flámska je pre veľa cyklistov jedným z vrcholov sezóny. Aj pre Petra Sagana.

03.04.2021 10:50
11. etapa Sagan Foto: ,
Peter Sagan (vľavo) a Belgičan Wout Van Aert v záverečnom špurte 11. etapy na Tour de France 2020.
debata (16)

„Tu vyhrávajú najsilnejší jazdci a Sagan ním teraz nie je. Ale keby sa mu to podarilo, snímem klobúk,“ vraví pred zajtrajšou monumentálnou klasikou novinár Maarten Delvaux z denníka Het Nieuwsblad.

Wout van Aert ovládol anketu Športovec roka v Belgicku. Zvíťazil by, aj keby nehlasovali novinári, ale verejnosť?

Bez debaty. Cyklistika a futbal sú v našej krajine s veľkým náskokom najpopulárnejšie športy. Wout vlani vyhral Miláno – San Remo, Strade Bianche, dve etapy na Tour de France. Navyše, z majstrovstiev sveta si priniesol dve strieborné medaily a druhý bol aj na – u nás najsledovanejších – pretekoch Okolo Flámska. Niečo podobné sme nezažili od čias Toma Boonena.

Je populárnejší ako vaši hviezdni futbalisti?

Podobne ako Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku či Eden Hazard. Okrem toho, Van Aert je pre bežnú belgickú verejnosť dostupnejší. Často jazdí na pretekoch vo Flámsku, fanúšikovia ho niekoľkokrát za sezónu vidia naživo. Cyklistov sme vždy považovali za ľudí, ktorí stoja pevne obomi nohami na zemi, niečo ako chlapcov z našej ulice. Na rozdiel od futbalových multimilionárov.

Peter Sagan je zábavný muž, ktorý kam sa pohne, tam priťahuje obrovskú pozornosť. Aký je Van Aert?

Wout nie je taký nápadný ako Peter, učaruje vám však svojou skromnosťou. Vždy si nájde čas na zástupcov médií aj fanúšikov. Vie byť aj vtipný, no najprv ho musíte spoznať. Vždy hovorí na rovinu – iba to, čo si naozaj myslí. Vo svojich odpovediach nikdy zbytočne nezahmlieva.

Spolu s Mathieu van der Poelom sú považovaní za najkomplexnejších jazdcov súčasnosti. Často sa o nich hovorí ako o nástupcoch Sagana. Stotožňujete sa s týmto tvrdením?

Iba čiastočne. Je zrejmé, že obaja spolu so Julianom Alaphilippom prevzali od Sagana na vydláždených klasikách nadvládu. Rovnako aj na Tour de France je len otázkou času, keď bude z Wouta jeho veľký konkurent v boji o zelený dres.

Wout van Aert (Bel./Jumbo-Visma). Foto: TASR/AP, Gian Mattia D'AlbertoLaPresse
Wout van Aert Wout van Aert (Bel./Jumbo-Visma).

Budem úprimný: Van Aert a Van der Poel sú iný level – aj v porovnaní s Petrom. Navyše, Wout hviezdi aj v časovkách a v horách, tam, kde Sagan nikdy nežiaril. Dokáže vyhrávať týždňové etapové preteky ako Tirreno – Adriatico či Dauphiné. Hovorím to so všetkou úctou k Saganovi a k tomu, čo všetko dosiahol. Bol to najlepší klasikár svojej generácie.

Môže byť ešte pre novú generáciu nebezpečný?

V tejto chvíli nie. Koronavírus, ktorý nedávno prekonal, si vzal svoju daň a tréningové manko pred Okolo Flámska nedoženie. V poriadku, vyhral etapu v Katalánsku, bol to veľmi dôležitý triumf a je dobré vedieť, že sa zo dňa na deň zlepšuje. Ale je rozdiel zdolať vo finiši Daryla Impeyho a Van Aerta, Van der Poela či Alaphilippa na dlažobných kockách. Keď sa však dá úplne do poriadku a bude sa mu ešte chcieť, zostáva pre mňa stále najväčším favoritom na zisk zeleného dresu na Tour de France.

Vlani mal na Tour s Van Aertom incident, po ktorom mu rozhodcovia vzali body za umiestnenie. Bol to správny verdikt?

Pravdaže. Peter si voči Woutovi počínal nebezpečne a mohlo sa to skončiť zle-nedobre. Van Aert mal rok predtým na Starej dáme veľmi nepríjemnú nehodu, chápem jeho emócie, v takýchto chvíľach sa môže stať, že vám pomedzi zuby prekĺzne kadečo. Ale nebolo to z jeho strany pekné. Viem však, že svoje gesto oľutoval. Obaja sú silní chlapi s obrovským egom, ihneď som pochopil, že ani jeden z nich sa nepríde tomu druhému ospravedlniť. Také veci sa v športe, najmä v zápale boja, stávajú.

Odvtedy jej Van Aert najnepopulárnejší pretekár na Slovensku. Prežívali to aj Belgičania?

Pochopiteľne, postavili sa za svojho cyklistu. Tak ako vy za Sagana. U nás sa na to však rýchlo zabudlo. Ale nič sa nebojte, Peter je v Belgicku stále veľmi populárny (úsmev).

Peter Sagan na pretekoch Miláno - San Remo 2021. Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
SAgan Peter Sagan na pretekoch Miláno - San Remo 2021.

V meste Bredene má dokonca aj svoj fanklub. Ako je možné, že v krajine s takou bohatou cyklistickou históriou sa nájdu aj ľudia, ktorí fandia cudzincovi?

Lebo Sagan je veľký zabávač a mimoriadne dobrý cyklista. Často útočí a preteká agresívne. Vo Flámsku to rešpektujeme, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny jazdec pochádza. V minulosti mal u nás solídnu základňu fanúšikov aj Fabian Cancellara, hoci bol najväčším rivalom Toma Boonena, pravdepodobne najpopulárnejšieho belgického cyklistu za posledných 25 rokov.

V nedeľu je na programe slávna monumentálna klasika Okolo Flámska. Čo od nej očakávate?

Hádam budeme svedkami podobne veľkolepých súbojov ako v uplynulých mesiacoch. Van Aerta, Van der Poela a výborný Deceuninck-QuickStep s Alaphilippom, ktorí budú v pretekoch dominovať. A možno aj pár jazdcov z úzadia sa pokúsi prekvapiť. Jasper Stuyven, Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Zdeněk Štybar, Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Matteo Trentin, Mads Pedersen. Tí by mohli profitovať z rivality medzi veľkou trojkou.

Vlani to bol veľkolepý špurt Van Aerta s Van der Poelom…

Nezabúdajme na Alaphilippa, ktorý nešťastne narazil do motorky. Spoľahnite sa, že bude tam aj on. Napokon, v QuickStepe majú aspoň šesť jazdcov, ktorí môžu vyhrať.

A čo ak Van Aerta v cieli v Oudenaarde o pár centimetrov zdolá Sagan?

To sa v nedeľu určite nestane. Na Okolo Flámska vždy vyhrá ten najlepší. Ale ak by to bol náhodou Sagan, nebudem s tým mať najmenší problém. Snímem klobúk a Petrovi dám všetok kredit. Budem však prekvapený.

O Paríž – Roubaix sa hovorí ako o kráľovnej klasík. Ako Flám by ste ma ako presviedčali, že ten titul si zaslúži práve Okolo Flámska?

Možno vás prekvapím, ale nerobil by som to. Veď aj Paríž – Roubaix je vlastne belgická klasika. Jazdí sa síce na francúzskom území, ale popri trati, hlavne na vydláždených úsekoch, stojí 70 percent Belgičanov. Veľa našich jazdcov vám s pokojným svedomím povie, že Roubaix je ich najobľúbenejšia klasika. Ja si však neviem vybrať. Mám ich rovnako rád. Zbožňujem Koppenberg, ale aj les v Arenbergu. Moji krajania to cítia asi rovnako.

Peter Sagan na tímovej prezentácii v Antverpách... Foto: SITA/AP, Virginia Mayo
Peter Sagan Peter Sagan na tímovej prezentácii v Antverpách pred štartom pretekov Okolo Flámska.

Posledným belgickým víťazom na Tour de France bol Lucien van Impe. Môže sa to raz podariť aj Van Aertovi?

Nemyslím si to. Wout je výborný časovkár, solídny vrchár, ale v tých najvyšších horách sa nemôže rovnať Pogačarovi, Rogličovi ani Bernalovi. Je skôr typom jazdca na týždňové etapové preteky, Grand Tours sú mimo jeho dosah. Navyše, nesústredí sa na ne. Ak má niekto z Belgičanov šancu, potom je to Remco Evenepoel.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Flámska #Wout van Aert